Bezdůvodné obohacování pronajímatele

Anonymní
11.7.19 16:31

bezdůvodné obohacování pronajímatele

Ahoj, nevím, kde bych se zeptala, tak to zkouším zde, než poběžím za právníkem. Jde mi o to, jestli jsem vůbec v právu nebo ne. Jsem v nájmu od 10. měsíce roku 2017, ve smlouvě mám napsanou částku 8 tisíc za nájem a za služby 3 tisíce. Posílám měsíčně tedy 11 tisíc každý měsíc přes konto. Vyúčtování služeb je vždy v prosinci. Za ty dva měsíce mi pronajímatel vyúčtování nedal, že je to zbytečné, že to ani nedanil, že mi to spojí s vyúčtováním v příštím roce, což se ale nestalo. Za rok 2018 mi vznikl přeplatek, který mi po mé urgenci pronajímatel vrátil, ale papír k vyúčtování nepředložil, dodal ho až po 14 dnech, z něhož plynulo, že mě ošidil o necelých 600kč…a díky rozpisu služeb ve vyúčtování jsem zjistila, že si do služeb účtuje fond oprav, pojištění domu, správu domu, což jsem si zjistila, že má být součástí nájmu a měl by o to mít vyšší nájem a o to menší by měly být zálohy na služby, pokud by tedy chtěl, aby mu to ty poplatky pokrylo. Jenže to by musel přiznávat větší příjem z pronájmu finančáku. Nijak jsem to neřešila v rámci zachování dobrých vztahů, bo jinak nebyl problém. Byla jsem ráda, že máme kde bydlet. Platili jsme vždy včas. Nyní se pronajímatel rozhodl byt prodat a chce pro nové kupce byt profesionálně vymalovat a nám to ztrhnout s kauce. Kdy mi nesouhlasíme, bo jsme byt převzali nevymalovaný a bydlíme tu bez mála druhým rokem a byt je stále v původním stavu s přihlédnutím na běžné opotřebení vlivem užívání. Ve smlouvě se nic o výmalbě nepíše, jen že se byt má vrátit v původním stavu s ohledem na běžné opotřebení. Mám pocit, že nám pronajímatel nechce vrátit kauci. Chtěla bych se s ním dohodnout po dobrém, ale pokud to nepůjde, lze se nějak zpětně domáhat těch neoprávněně účtovaných částek za služby, které má hradit pronajímatel? Nebo mám smůlu? Řešil někdo něco podobného?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Pvln34
11.7.19 17:42

Ohľadne tých neoprávnene účtovných poloziek za služby sa hlavne ozvy. To si už mala urobiť dávno. Takto ma asi pocit, že je všetko v poriadku.

Pokiaľ bol byt pred vašim nastahovanim nanovo vymaľovaný, a teraz je zed flakata a s dierami (od obrazov, atď), tak je normálne ze byt pri vraceni uvedies do pôvodného stavu = vymalujes. Alebo si on náklady strhne z kaucie. Toto za ‚okrádanie‘ nepovažujem.

Mrkni sem http://www.czechpoint101.com/…-mate-pravo/

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.7.19 17:45

Byt vymalovaný právě nebyl, zeď flekatá není, ne tedy více než byla původně při stěhování. Nikde jsme nevrtali, nic nepřidělávali. S tím vyúčtováním jsem se ozvat měla, vím, moje chyba. Jde mi o to, jestli se toho lze ještě nějak domáhat, nebo už je to prostě nezískatelné…

• Citovat
  • Upravit
Pvln34
11.7.19 17:48

V konečnom dôsledku je to na dohode medzi vami. Tak mu môžeš navrhnúť, že mu odpustíš tie chyby vo vyúčtovaní (záleží aká je celková čiastka ale) a byt na predaj nech pripraví na vlastné náklady.

Môj bývalý prenajímateľ predával byt tak, že ja som bola doma keď prišiel človek s RK so záujemcami (asi 10 návštev) a ti s are kúpu rozhodli ešte keď sme mali v byte svoje veci a nebolo nanovo vymaľované. I to je možnosť. Nedaj sa :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.7.19 17:54

Právě že bych se s ním takto chtěla dohodnout, že nebudu řešit ty peníze, které si účtoval neoprávněně, s tím, že on nebude řešit malování a každý si půjdeme vlastní cestou. Potřebuji právě vědět, jestli mám vůbec na ty peníze z neoprávněně účtovaných služeb ještě nárok, pokud ne, akorát by se mi pronajímatel vysmál…

• Citovat
  • Upravit
Janli
11.7.19 21:46

Na reklamaci správnosti vyůčtování jsi měla třicet dnů. V řádné lhůtě jsi nic neřešila, proto se vyůčtování považuje za správné a nemáš nárok na vrácení peněz.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.7.19 22:07

Jj…toho jsem si vědoma. Ale k prvnímu vyúčtování ani nedošlo. V podstatě neproběhlo. Ale nyní mi jde spíš o to, že se porušuje smlouva, zákon je nadřazený smlouvě. V podstatě se pronajímatel bezdůvodně obohacuje na úkor mě, když si účtuje jako služby položky, které má hradit on jakožto vlastník vůči SVJ a pokud chce, abych mu je platila, měl asy je mít podle mě zahrnuty v nájmu, nikoliv ve službách. Jenže to by mu navýšilo příjem z pronájmu a musel byt tak odvádět více na daních. Pokud tedy daní…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.7.19 22:13

"měl by je mít podle mě zahrnuty v nájmu, nikoliv ve službách. " blbne mi klávesnice :roll:

• Citovat
  • Upravit
Janli
11.7.19 22:57

Já to chápu, ale ty jsi zákonnou lhůtu prošvihla, tohle jsi měla řešit do třiceti dní po obdržení vyůčtování. A buď ráda, že ti ty dva měsíce neůčtoval. Jsou tam vysoké náklady na teplo a stopro by jsi doplácela.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.7.19 23:17

Prave ze vznikl preplatek, ale pronajimatel delal mrtveho brouka. No coz, pockam na dalsi vyuctovani a budu to resit az pri nem.

• Citovat
  • Upravit
Janli
11.7.19 23:22
@Anonymní píše:
Prave ze vznikl preplatek, ale pronajimatel delal mrtveho brouka. No coz, pockam na dalsi vyuctovani a budu to resit az pri nem.

Jak víš, že vznikl přeplatek?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.7.19 23:44

Z jistych zdroju vim, to neni podstatne. :)

• Citovat
  • Upravit
847
11.7.19 23:56

Jenom aby tě někdo nepopíchnul a realita nebyla jinde… Každopádně ti držím palce, abys to zdárně vyřešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
12.7.19 00:16

Já bych teda do vyúčtování za poslední tři měsíce roku nešťourala. Pokud totiž netopíš vlastním plynovým kotlem, kde se dá prokázat spotřeba plynu, ale teplo jde z nějakého jiného zdroje, pak jsou náklady za teplo vyšší než zálohy, které za něj platíš.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.7.19 00:21

Neni pravda, topna sezona zacala v mesic, kdy jsme se nastehovali, jde o zateplenou novostavbu, v zime temer nemusime topit. Za tento rok jsme meli preplatek 10 tisic…i kdyby to byla za predchozi rok jen tisicovka, cert ji vem, jde mi hlavne o princip, jde mi i to zda-li jsem v pravu nebo ne…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný