Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj !
Denně se mi honí hlavou otázka, čím vlastně mažu naši holčičku. Chtěla bych to tedy s vámi probrat a zeptat se na váš názor. ![]()
V 6 týdnech se Amálce objevil ekzém, i když atopickou pokožku dle dvou různých Dr. nemá. Mazali jsme různýma mastičkama, až mi moje teta přivezla mast, dělanou od známého Mgr. z lékárny. Svého synka tím mazala 2 roky denně od hlavy po paty (měl AE) a mast mu pomáhala.
I Amálce skvěle zabrala, až jsem měla dojem, že příliš skvěle … ![]()
Nemažu ji s ní denně, ale tak 2-3× do týdne dle potřeby. Vrtá mi ale hlavou, jestli v tom nemůžou být kortikoidy a samosebou mě to nenechává klidnou.
Je to bezejmenná mast, vazelínový základ a v tom prý bylinky, je bez zápachu.
Známá Dr. ji viděla a řekla, že to vypadá ok, ale ruku do ohně za to dát nemůže. Naše Dr. ví, že malou mažu dělanou mastí a taky na to nic neříkala.
Myslíte, že by se přesto mohlo stát, že jsou v tom kortikoidy ? Můžu to nějak poznat ? A po jaké době se mohou objevit vedlejší účinky a hlavně, jaké to vlastně jsou ?
Předem moc díky za názor či radu !
Camilla
Ahoj, tak to v tom kortikoidy asi nejsou, ale my měli taky dělanou a byly tam, napsala nám to kožní doktorka. Měli jsme mazat jen jednou týdně a fakt jen párkrát. Na první pohled ani po čichu to poznat nebylo. Vedlejší účinky neznám. V té vaší mastičce asi nebudou, zvlášť jestli promazáváte celý tělíčko. Tak bych se nebála. Pa Míša
Ahoj,
ja myslim, ze v tech delanych nejsou kortikoidy - nebo tak mi to aspon rikala nase dr. Delana je Holtova mast, jestli to neni ona.
R.
Ahoj,
ako sa spoznaju kortikoidy, to neviem, ale kedysi som sa pytala v lekarni, co mozu sposobit. Bolo mi povedane, ze dlhodobe pouzivanie (viac ako 3 mesiace) oslabuje imunitny system a stensuje pokozku na mieste, kde sa natiera. My sme mali kortikoidnu mast len raz na dva tyzdne, aj to som potom olutovala, lebo sme sa tomu mohli vyhnut. Nebolo by mozne presne zistit zlozenie tej masti ? Hadam to ta pani, co to namiesala, nebude tajit
.
Miri
Ahojky,
vedlejsi ucinky kortikoidu jsou presne jak psala mirijak. Jen jsou latky, u kterych jsou prilis dlouha doba podavani i dva tydny
obzvlaste na detskou pokozku nebo treba na oblicej a jina citliva mista.
Jinak ze vzhledu masticky nepoznate nic…maximalne muzete odhadnout jaky je mastovy zaklad a z toho podle inkompatibilit usoudit, co tam nemuze byt. Ovsem smichat JAKOUKOLIV hromadne vyrabenou mast s obsahem kortikoidu (takova jaka se pise bezne na recept a dostanete ji v origo tube) s vhodnym mastovym zakladem a tak ji „naredit“ neni absolutne zadny problem ![]()
Ja sama za sebe rikam…mast, u ktere neznam slozeni bych na dite patlala maximalne 5 dni (jestli bych vubec sebrala odvahu). Na kortikoid si totiz pokozka rada zvyka a kdyz prestane stacit, musite prejit do vyssi tridy ucinnosti…u kortikoidu jsou tri, neni cesta zpatky a je dost problem, kdyz uz nebudou zabirat relativne bezpecne latky.
ahoj, kortikoidy „po čuchu“ opravdu nepoznáš, být tam můžou i nemusí. Dala bych tu mastičku buď na rozbor a nebo, jak psaly holky, ten kdo ji míchá určitě ví, co v ní je a bude to asi nejjednodušší zjistit přes něj. Kortikoidy maji spoustu vedlejších účinků / čím déle se užívají, tím více se projevují /, oslabená imunita, oslabená kůže, může vznikat i závislost atd atd. Ale jestli píšeš, že je mast na bázi vazelíny a bylinek, tak si myslím, že tam spíš nebudou, ale radši to zkus zjistit. ![]()
No já osobně bych se asi zeptala té známé, aby se přeptala, resp. aby mi potvrdili alespoň přítomnost - nepřítomnost kortikoidů.
Jinak možná nějaký rozbor na státním zdravotním ústavu (kdysi si takhle někdo nechal zjistit rozbor masti od doktora z Boru či odkud, nějakej zázračnej, údajně super zabíralo, maminky s tím mazaly ekzémy denně jako se zázračnou mastí za tisíce korun a vylezly z toho kortikoidy a masti stejného složení jako z lékárny, ale v lékárně to je za pár kaček plus placeno pojišťovnou).
Co se užívání kortikoidů jako takových týče, tak na ně mam názor, že když je nejhůř, lepší tohle než na dítěti experimentovat a nechat to zajít dál a trápit ho. Samo nemazat s tím každej prd hned. V tomhle jsem trošku asi jiná;) Jo a mmch stalo se nám, že jsme měly na týden mast na celé tělo bez omezení na ložiska s kortikoidama, protože malé se slilo tělo v jeden velký mokvající flek. Ale to bylo výjimečně, jinak kortikoid neměla krom této epizody skoro rok a půl.
G
tak koukám, že Nico mě o minutku předběhla se skoro stejným názorem
![]()
No, zatím jste mě moc neuklidnili … ![]()
Možná fakt zkusím ten rozbor pro absolutní klid duše.
Ten Mgr. řekl tetě, že vazelína a bylinky, kortik. rozhodně ne. Mazala bez omezení 2 roky, dnes je malému 10 roků a je ok (kromě pylové alergie), žádný ekzém ani problémy s pokožkou nemá. Navíc mazaly pořád touto stejnou mastí a žádnou účinější nebo tak něco. Za takovou dobu by se to, počítám, muselo nějak projevit, když píšete, že u kortik. jsou i 3 měs. dlouhodobé.
Ty ekzémy, to je děs běs. Jsem fakt v šoku, kolik maminek a miminek se s tím potýká ![]()
Camilla
tak pokud jí to Mgr. řekl, že kortikoidy fakt ne, tak tam nebudou, nevím, proč by jí měli v lékárně lhát, že jo? ![]()
ale jak říkáš… pro klid duše… ![]()
Já se nebudu poutšět do žádné polemiky na to téma. Jak jsem psala, kortikoidy taky užiju, když je nejhůř, ale nefunguju na principu - to je kortikoid, to nedam jen z principu. Nejsem odborník.
ALE nemyslim si, že to musí nutně fungovat s těmi vedlejšími účinky. To by dle mého úsudku muselo být mast, kterou se maže denně dlouhodobě a to ne jen 3měs, ale déle. A taky na větší ploše. Navíc obsah kortikoidu si myslím je v dnešní době už menší než dřív. Bude to asi tak jako u HA.
A zkušenost z blízkého okolí má mtaky - a tam ty účinky jsou jasné. Moje mamka je na kort od 18let. Od puberty má lupénku v příšerném stavu a když se nemaže, tak se jima „láduje“. Jenže jiné řešení není.
Právě proto si myslím, že je třeba odlišit, kdy je třeba tuto látku podat a kdy se to dá zvládnout jinak. A když je třeba, tak jí dát zavčasu. Pak stačí jen maličko a na postižené místo. Já to jednou zanedbala a týden nás neminul. Ale dáváme bacha, abychom tomu předcházeli, tam to byla vyloženě moje vina.
Každopádně pokud ti říkají, že to tam není, věřila bych jim.
G
Gabinko, kortikoidy jsou ruzne silne, takze posuzovat obsah ucinne latky nelze…je fakt, ze to bez nich nekdy nejde, taky jsem zastancem podani kortikoidu v opodstatnenem pripade. Navic dnes uz jsou dostupne takove derivaty, ktere maji minimum nezadoucich ucinku a neni treba resit nezadouci ucinky jako pred x lety. Jen je to znat na doplatku a celkove cene pripravku - takze ne kazdy lekar je ochoten drahy preparat napsat…ale to je na jinou debatu.
Ja jen jeste k te nezname masti… OBECNE trochu silim, kdyz nekdo rika „davam to a to, protoze to nekomu pomohlo“, takova lecba neni zalozena na racionalnim podklade. VZDY je potreba osobni konzultace s lekarem. Uz jen kvuli tomu, ze kdyz lecba zabere (coz je samozrejme super), je potom problem dopatrat se co je to vlastne za pripravek…
Jinak informaci kolegy z lekarny bych verila…ja sama bych si NIKDY nedovolila nejak mlzit, bylo by to jednak neeticke a druhak v celku riziko. Jen pojem bylinky by mohl lepe specifikovat
muze jit o nejaky zajimavy extrakt nebo treba taky o obycejnou levandulovou silici ![]()
Tak hlavne at vsechny kozni neprijemnosti zmizi a jsou jen spokojene deti a maminky!
Nico píše:
Ja jen jeste k te nezname masti… OBECNE trochu silim, kdyz nekdo rika „davam to a to, protoze to nekomu pomohlo“, takova lecba neni zalozena na racionalnim podklade. VZDY je potreba osobni konzultace s lekarem. Uz jen kvuli tomu, ze kdyz lecba zabere (coz je samozrejme super), je potom problem dopatrat se co je to vlastne za pripravek…
Tak v tomhle jsem s tebou zajedno a popravdě právě proto mě někdy celkem iritují diskuse, kde jde vlastně o tentýž obsah - někdo zde diskutuje léčbu bu´d, kterou naordinuje sám, nebo kterou dal dr, ale holky mají pochyby. Akorát už na to moc nereaguju, protože jsem pak ta špatná. Souhlasím, že co zabere jednomu, kor když to je na míru, nemusí jinému. Není žádný uni recept.
Jinak pokud by mi někdo neřekl složení, resp. jestli tam jsou kort. tak bych to nevzala. A věřila bych buď dr, která to ví, nebo tomu, kdo to míchal. Kor v kožních věcech dám spíš na lékaře než na radu někoho, kdo to zažil, protože na každý ekzém a každé tělo funguje něco jiného. A vůbec všemožné vyrážky. A i o tom to je, ž enevíme, jak ta vyrážka či ekzém vypadá a další podrobnosti:)
G
Souhlasim s vami, ze zdravotni a predevsim kozni problemy jsou hooodne individualni a je to beh na dlouhou trat, nez se najde neco, co pomaha. Nam kupodivu ta bezejmenna mast opravdu pomaha, dobre promastuje a malinka ma po ni vlacnou a hebouckou pokozku. Lepsi mazani jsem zatim nenasla, i kdyz jsem tu bezejmennou prave chtela nahradit necim znamym, nic se mi zatim tolik neosvedcilo.
Jinak jsem vcera psala mail na Statni zdravotni ustav ohledne toho rozboru, tak jsem zvedava, co mi odepisi. Taky jsem zvedava na cenu, protoze z ceniku jsem byla docela prekvapena, zacina od cca 4.500,–Kc.
Nenapada vas, kdo by pripadne mohl jeste pritomnost kortik. overit ? Mam zkusit treba hygien. stanici ?
Camilla
Ahojky, moje dcera má taky atopický ekzém, mezi 4. a 8. měsícem to měla STRAŠNÝ, hlavně v obličeji, mokvalo jí to, věčně byla rozškrábaná do krve. Musela jsem jí tedy mazat kortikoidy, a podle toho, jak popisuješ, že zabírá ta Tvoje mastička, si myslím, že v ní kortikoidy jsou. Protože vůbec nic jí nezabíralo, jen kortikoidy. Nic jiného mi nezbývalo a vůbec toho nelituju, že je používám, protože jí to opravdu pomáhá. Důležité je dodržovat intervalovou léčbu, tzn. tolik dní, kolik mažeš, tolik dní a nejlépe 2× tolik by se mělo vynechat. Já jsem jeden den mazala, druhý až třetí nemazala, podle stavu. A to hlavně obličej, pak krček, podkolení a podloketní jamky. Poslední dobou nemá na obličeji skoro nic a tak jsem jí v obličeji nemusela kortikoidy mazat asi 2 měsíce. Kortikoidy používám jen večer, v tenké vrstvě a jen na nejhorší místa. Zbytek tělíčka se musí několikrát denně promazávat. Hodně se mi osvědčil krém Linola a úplně nejvíc konopný krém (na den) a konopná mast (na noc) na ekzém (je více druhů, i na lupenku, akné…). Je to děláno z technického konopí, výborně jí to promastí pokožku.
http://www.parenteral.cz/…utishelp.php
Koupu jí tak 1× za 3 dny, do koupele dávám olej Linola Foet oil, nepoužívám žádné mýdlo, šampon, púrostě nic. Jak už mi ted sedí, tak jí jenom sprchuju co 2. až 3. den a koupu jen 1× týdně.
Jinak k té Tvé masti- já osobně bych jí nepoužívala, když přesně nevím, co v ní je. Pokud Ti Dr. napíše kortikoidy, rozhodně se jich neboj, je to jen lokálně, do organismu se nevstřebají, nebo jen minimálně, takže nemají žádné celkové vedl. účinky. Pokud je někdo patlá na kůži denodenně dlouhodobě, tak si na ně kůže zvykne a vyžaduje je, je ztenčená, prostě na tu kůži to negativní vliv má. Ale pokud se dodržuje intervalová léčba, tak se člověk nemá čeho bát. Horší je, když se to dítě trápí.
Kolem toho půl roku jsem byla fakt zoufalá, ale vážně se jí to hodně zlepšilo, mám i pár známých s dítětem atopikem a mají stejnou zkušenost.
Taky je dobrá kniha:
http://www.galen.cz/…itdetail.php?…
Přeju pevné nervy a brzké zlepšení