Máte zkušenosti s bezlepkovou dietou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6545
27.4.10 08:22

Pato uteklo mi, kolik je prckovi?

Jako dosud co jsem četla, tak prostě mimi celiaka by mělo zavést normálně lepek a pak jít na testy…ale poradila bych se na gastru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
892
27.4.10 08:38

pata my jsme dávali bezlepkové a měli jsme i s příchutí určitě od Hami a od Sunaru, ale já jsem stejně nejraděj dělala rýžovou krupičku od Nestlé, kterou jsem mu ochutila ovocem, jak psala Zizalka
zkusím juknout jaké konkrétně jsme měli a napíšu ti

co se týká zavádění lepku, tak je to opravdu bohužel co člověk, to názor :nevim: takže rozhodnutí bude na tobě, já jsem původně chtěla čekat minimálně do roka, pak jsem zas četla výzkum, že nejlépe byl lepek přijímán mezi čtvrtým a sedmým měsícem a později už se riziko celiakie zase zvyšovalo (prý byly testovány právě děti s genetickou dispozicí, kdy už přímý příbuzný celiakii má), ale zas tam psali, že to může být způsobeno tím, že těm starším dětem už se lepek zavádí rovnou ve větší dávce, protože toho víc sní, jinde zas říkají, že celiakii v sobě prostě člověk má nebo nemá a doba zavedení lepku na to nemá vliv … no a pak si vyber, záruku ti stejně nikdo nedá
minimálně do půl roku bych 100% nedávala, pak už je to na tvém rozhodnutí/domluvě s doktorem, já jsem nakonec začala s lepkem po devátém měsíci, ale pomaličku, dala jsem třeba lžičku lepkové kaše do bezlepkové, nebo dostal malý čtvereček chleba … chtěla jsem ho zavést dokud ještě kojím, protože si říkám, že to MM tomu taky může pomoct, aby si na ten lepek tělo líp zvyklo, ale uvidíme jak dopadnou testy, každopádně pozdější zavedení lepku malé rozhodně nijak neublíží

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
892
27.4.10 08:45

z těch kaší jsme měli:
Sunarka rýžová s banány, rýžová se skořicí, rýžová s čokoládovou příchutí a pomerančem, s rýží a kukuřicí, jogurtovou s lesním ovocem
Hami mléčnou i nemléčnou rýžovou s banánem,meruňkami, hruškami a jižním ovocem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
27.4.10 22:15

gabi malej je 4,5 mesiaca :-)

hailliejade diky moc :-) aspon viem co kupovat.. :-) zatial aj ja robim malej tak ze ryzovu alebo kukuricnu a ovocie jej do toho pridam bud z nejakej predsnidavky alebo jej tam nieco namixujem.. take hotove sa ale hodia ked clovek nestiha :-)

inak dnes sme boli s malou na hematke a odtial sme zistovali ako v nasom pripade postupovat ( doktorka volala na gastro) takze do roka bezlepkovu. keby som kojila este tak sa zavadza lepok skor, popri kojeni, ale zial to sa nam od tretieho mesiaca nedari uz :-(( takze uz nam ostava len pockat kym bude mat rok a uuvidi sa ..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
28.4.10 08:23
pata308:
inak dnes sme boli s malou na hematke a odtial sme zistovali ako v nasom pripade postupovat ( doktorka volala na gastro) takze do roka bezlepkovu. keby som kojila este tak sa zavadza lepok skor, popri kojeni, ale zial to sa nam od tretieho mesiaca nedari uz :-(( takze uz nam ostava len pockat kym bude mat rok a uuvidi sa ..

no ono pokud jí nazatížíš potom lepkem, tak se nedá diagnoza celiakie provést. Ikdyby jí měla v genech, protože ono dokud se tělo nezamoří tím lepkem, tak je to nezjistitelné, ani genetickými testy, ty ti jen řeknou, zda máš predispozici k té nemoci, ale neřeknou zda 100% ano anebo ne. Jedině, pokdu by se jí predispozice nenašla, tak je jasné, že celiakii nemá …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
28.4.10 18:05

holky teraz v tom mam kus chaos.. maltodextrin je psenicny skrob, chapem spravne? nie je teda bezlepkovy. pripadne mylim sa?
na nestle ryzovo mrkvovej kasi je pisane ze je prirodzene bezlepkova ale v zlozeni ma maltodextrin ( v tych mrkvovych vlockach) . tak fakt neviem. mozem to dat malej alebo nie?
:nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
892
28.4.10 18:17

pata, maltodextrin je vyrobený z pšeničnýho škrobu, ale je ještě nějak upravený, takže lepek neobsahuje, viz níže:

Maltodextrin je polysacharid získaný z obilí. Je vyroben z pšeničného škrobu částečnou enzymatickou hydrolýzou. Maltodextrin neobsahuje lepek a je tedy vhodný i pro osoby používající bezlepkovou dietu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
28.4.10 18:35

ja som nasla niekolko webov kde priamo pisu ze maltodextrin lepok obsahuje a je nevhodny ale rovnako aj kopu webov kde pisu ze je ok. pekne na nic. mali by sa zjednotit :-( a dextriny su E1400 a tie lepok obsahuju podla zoznamu od simpe tak fakt neviem :-(((

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8097
28.4.10 18:43

AHojky holky, narazila jsem na vaší diskuzi, mě zjistili celiakii v mých 18ti letech, neměla jsem jediný problém trávicí, ale řešila jsem problém s imunitou - a zjistilo se tohle. Má to i můj taťka, tomu to zjistili v jeho 35letech. Mám dcerku, 2,5roku, taky jsem řešila zavádění lepku atd… do roka jsem jí nic lepkovýho nedávala a pak jsme postupně začali, ona toho stejně do dneška moc nesní :) víc než půlku rohlíku nedá. Kolem 1,5roku jsme řešili že nám přestala kakat, tak v první řadě jí dělali taky cesty na ten lepek - a světe div se, výsledky vyšli negativně 8-o takže naději děti mají. Z druhý strany se říká právě, že dokud ndítě nezavede lepek do stravy, tak se na to přijít nedá. Myslím si, že testy jí dělali v době, kdy fakt jeslti do sebe dostalala pár piškotů.. tak si nejsem jistá jak prokazatelný to bylo. Nicméně nakonec jí zjistili štítnou žlázu, začala brát léky a do týdne bylo po problému. Já jí teda neomezuju a normálně jí kupuju rohlíky atd.. ale zase tím jak to sama nejím, tak to neni víckrát než 2× týdně s jinak jí se mnou bezlepkový. Ale je to super pocit, když člověk ví, že to dítě nemusí 100% držet, že prostě kdykoliv může cokoliv. Taky věřím, že díky tomu, že ty lepkový věci má (bude mít) trochu omezený, protože nepoužívám k vaření vůbec obyčejnou mouku… že toho lepku snad nebude mít přehnaně a ještě se problém neobjeví třeba v budoucnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
28.4.10 19:34

Ilko, mému synovi dělali testy ve 20 měsících a taky byl negativní :oops: Nakonec má diagnozu od sedmi let :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8097
28.4.10 20:04

Díky za info …vím že nás to může taky ještě čekat, když mě na to přišli až v 18ti, taky jsem předtím žádný problém neměla. Do dneška to nechápu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
28.4.10 20:46
pata308 píše:
ja som nasla niekolko webov kde priamo pisu ze maltodextrin lepok obsahuje a je nevhodny ale rovnako aj kopu webov kde pisu ze je ok. pekne na nic. mali by sa zjednotit :-( a dextriny su E1400 a tie lepok obsahuju podla zoznamu od simpe tak fakt neviem :-(((

Já jsme četla, že když není specifikované, tak je to s lepkem, Už jsem s estekla na výrobcích s označením kukuřičný maltodextrin, tak nevím, já to raději neberu …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
28.4.10 20:49

Ilko,
já si stejně, jako Knihomolka myslím, že malá nebyla asi dostatečně zatížená. Raději bych ten test nechala později zopakovat, až bude lepku ve stravě více …už jen prot tu štítnou žlázu, protože to je také autoimunní onemocnění jsako celiakie, které se spolu hodně pojí, stejně jako cukrovka. Nám při stanovení diagnozy dělali testy i na tyhle dvě nemoci …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
29.4.10 08:46

simpe tiez mam z toho chaos, asi budem musiet poziadat o radu moju gastro. sa to zda ze vo vyze do roku by s tym nemusel byt problem a maltodextrin je aj v prirodzene bezlepkovej kukuricnej kasi od nestle.. :-( asi im tam budem musiet napisat ako to je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
29.4.10 10:30
pata308 píše:
simpe tiez mam z toho chaos, asi budem musiet poziadat o radu moju gastro. sa to zda ze vo vyze do roku by s tym nemusel byt problem a maltodextrin je aj v prirodzene bezlepkovej kukuricnej kasi od nestle.. :-( asi im tam budem musiet napisat ako to je

pokud to je v kuku, tak by to mělo být ok, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek