Máte zkušenosti s bezlepkovou dietou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4486
13.4.11 18:27

BLP vánočka/ mazanec

500 g mantlerky (ale líp se mi pletlo z jizerky)
350 g vody
150 g cukru
100 g másla
100 g rozinek
2 vejce
7 g soli
42 g droždí

100 g mandlí na ozdobení (i více)

Pletu na tři patra (ze čtyř, tří a dvou). Vánočku dám na plech na pečicí folii do úhlopříčky, aby se vešla. Mazanec pletu dokola a peču taky normálně na plechu bez formy. Zdobím tak, že mezi každá 2 patra vtlačím naproti sobě 2 mandle cca po centimetru od sebe. Čili pak v každém plátku jsou 4 mandle, mezi 1. a 2. a mezi 2. a 3. patrem. Rozinky, které vylézají z těsta, zatlačím dovnitř, aby se nespálily.

Nechám vykynout, pomažu vajíčkem a peču na 200 stupňů 30 - 40 min.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
13.4.11 19:36

diky, mam ulozeno, zkusim to z toho. tolik cukru na 500g mouky bych si asi tak predstavovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
16.4.11 20:27

Není ani příliš sladký, tak akorát. Ještě to přisladí ty rozinky. Ještě je možné mazanec dát do kulaté formy nebo jen tak kulatý na plech a celý povrch poklást mandlemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
13.5.11 08:26

holky já mam dotaz. Včera jsem se koupala a nevim proč, prostě jsem si šla přečíst etiketu k mycímu gelu holek (Babylove). A mimojiné jsm se dočetla, že tam je „hydrolizovaný pšeničný protein“ - řešit nebo neřešit?

Já si myslim, že to ešit nemusim, bo to neni na vnitřní užití, jen se tim umejou a spláchnu to…ale hlodá to ve mě (jako tohle by mě nenapadlo, četla jsem to kvůli něčemu jinému)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
13.5.11 09:36

hele manzel je tedka v laznich a ma ovesne koupele. Tak asi neresit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
13.5.11 09:38
Pudloslava píše:

aha…a neměl on nějaký problémy s kůží? (tam bych to nelajsla určitě, ale on asi neměl tu Duhringovu formu, že?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
13.5.11 09:44

Gabi riesila by som to len u mimin a batolat ktore si cucaju prsty, z toho dovodu som ziadala po babicke aby sa odlicila kym vezme na ruky nicolku ;-) ale velke deti uz vodu nepiju a prsty si necucaju akurat by som nedovolila umyvat tvar aby sa to nezachytilo na perach ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
13.5.11 11:06

ahoj holky,
Gábi, zdravím! :-)
jdu se přihlásit do klubu, jestli se můžu přidat…naše Terezka má celiakii, defnitivně to víme asi 14 dní, takže se zabíháme, jsem ve fázi testování, co se může a co Terdě chutná, jistě znáte. Je jí 6 a půl, právě jsme se vrátili ze školky, kde jsem byla domlouvat podmínky obědvání a svačení po zbývajících asi 5 týdnů. Uf.

Dnes jsem koupila rajčatový protlak Seliko na rajskou, neb na netu na jejich webu je s přeškrtnutým kláskem jako bezlepkový. Na obalu je však uvedeno, že může obsahovat mimo jiné stopy pšenice. Holky, jakej protlak používáte???

Koření. Knorr mi napsal, že v pohodě, Vitana se distancuje, Avokádo taky. Když kořením, tak nejvíc používám grilovací koření, červenou papriku, hřebíček, skořici, bobkový list, nové koření, koření na mleté maso - česnek, majoránku a tak. Od jaké firmy si lajznete koření použít?

Omlouvám se, že sem vpadám a hned otravuju s otázkama, ale jsem toho samozřejmě plná :-? :lol:

Gábi,moc děkuju za pomoc a odkaz na diskuzi.

zatím papa, jdu dodělat oběd :pankac: :dance: :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
13.5.11 11:23
Nenicka píše:
ahoj holky,
Gábi, zdravím! :-)
jdu se přihlásit do klubu, jestli se můžu přidat…naše Terezka má celiakii, defnitivně to víme asi 14 dní, takže se zabíháme, jsem ve fázi testování, co se může a co Terdě chutná, jistě znáte. Je jí 6 a půl, právě jsme se vrátili ze školky, kde jsem byla domlouvat podmínky obědvání a svačení po zbývajících asi 5 týdnů. Uf.

Dnes jsem koupila rajčatový protlak Seliko na rajskou, neb na netu na jejich webu je s přeškrtnutým kláskem jako bezlepkový. Na obalu je však uvedeno, že může obsahovat mimo jiné stopy pšenice. Holky, jakej protlak používáte???

Koření. Knorr mi napsal, že v pohodě, Vitana se distancuje, Avokádo taky. Když kořením, tak nejvíc používám grilovací koření, červenou papriku, hřebíček, skořici, bobkový list, nové koření, koření na mleté maso - česnek, majoránku a tak. Od jaké firmy si lajznete koření použít?

Omlouvám se, že sem vpadám a hned otravuju s otázkama, ale jsem toho samozřejmě plná :-? :lol:

Gábi,moc děkuju za pomoc a odkaz na diskuzi.

zatím papa, jdu dodělat oběd :pankac: :dance: :-D

ahoj :-))
korenie som sa naucila kupovat na farmarskych trhoch :-)) s pani som si pokecala a potvrdila mi ze tam nic nepridavaju takze som v klude a chutia lepsie :-))

rajcatovy pretlak sa u nas nekupuje tak s tym neporadim :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
13.5.11 12:13

pata, děkuju…

teď mi z Figa napsali, že existují katalogy pro Celiatiky, vydává je vydavatelství Eurozona. Pokud se do Eurozona chci podívat, tak nemám povolený přístup… nevíte, kde se ten katalog dá sehnat? Asi bych ráda nakoukla…

děkuju děkuju
Nenicka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
13.5.11 12:24

no a dnes snad naposled :-))

budu péct rohlíky, řeším formu, holky, máte někdo? Jakou? Hliník nebo silikon? Jakou značku máte osvědčenou?

A na pizzu bych ráda asi silikonovou, prosím, kdo pečete, dejte taky typ, v čem to jde nejlíp.

Moc děkuju a děkovat zřejmě nepřestanu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
13.5.11 12:31

nenicka eurozona sa da objednat v lekarnach ale mna moc neoslovila, radsej si pozriem zlozenie na obale ;-) inak niekde som nasla ecka ktore su zarucene bezlepkove http://celiak.ludra.cz/ manza mi to urobil ako aplikaciu do mobilu takze zadam za sebou bez ciarky len s medzerou cisla ecek a vyplivne mi ci su fakt bezlepkove :-DDD

jo a ja peciem len v silikonovom, ale rohliky som este nerobila pecieme vacsinou chlieb :-))
a silikonove mi prisli dobre vsetky takze znacku neriesim .. beriem akcie v globuse :-DDD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
13.5.11 12:47

stopy lepku neřešíme. Dlouho jsem to řešila, ale po mnoha diskusích jsem došla k názoru, že je to o krytí výrobce, protože je to někdo, kdo pracuje i s lepkovými věcmi a tak se může teoreticky stát, že by teoreticky mohlo dojít ke kontaminaci. Beru totak, že chodíme na odběry, sleduje se to. Kdyby hodnoty neklesaly (nebo měla evidentní potíže), tak se zaměříme i na tohle, to je to poslední (ale jako máš něco přirozeně bezlepkové a i to obsahuje nějaké minimální množství lepku)

Obdobně éčka…

koření používám i Vitanu i směsi. Prostě si to přečtu. Málokdy se stane, že něco nevezmu, že je tam něco, co by bylo závadné nebo bych si nebyla jistá (a pa kto nevezmu)

Protlak - hm, já si teď nevybavim, ale kupovala jsem v Globusu takovou modrou krabičku. Herdek já nevim. Moc to nepoužívám (neb nejvíc jsem to npoužívala na rajskou omajdu a ta se u nás dělala z rumových perníčků a tak jí logiky nedělam). Kečup Spak.

Ale ono zkraje to bylo hrozně na budku a pak jsem se naučila fakt číst ty věci a zjistíš, že dost věcí se může a nemusej bejt označený nebo ve speciál oddělení :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
13.5.11 15:13
Gabinka1 píše:
Pudloslava píše:
aha…a neměl on nějaký problémy s kůží? (tam bych to nelajsla určitě, ale on asi neměl tu Duhringovu formu, že?)

on ma atop a s celiakii to zjevne nema co delat (rok na diete a furt se zhorsuje), takze si myslim, ze se brzy vratime ke stare dobre lepkove strave…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
13.5.11 15:16

my stopy lepku taky neresime, manzel si da vse, co je v limitu, tedy i to pivo.

na pizzu bych teda formu nekupovala, ta se preci v pohode udela na plechu - sice se bezlepkove rozteka, ale zrovna u pizzy bych rekla, ze to neva. manzel si delal na plechu i ty rohliky a v nouzi zmakl i chleba v plynove troube na chate :-) jinak teda nedam dopustit na silikon. bezlepkove plnene orechy, ktere maji problem nerozbit i lepkari - v pohode a delikatni !!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek