Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
já fím já fím, mě jen trošku neska hrabe
aha. Já myslela, že když budu mít rodičák, tak na pracáku nemůžu. No tak to já se poptám, no
Já teda zvážím, že by Bára překousla 3měsíce tam bejt kratší dobu.
Ale napadlo mě - jak to je pak se zravotní pojišťovnou? Uznaj těch 6hodin denně? Nebudou trvat na 4hodinách nebo jen osobní péči rodiče?
Gabinka1 píše:
Já teda zvážím, že by Bára překousla 3měsíce tam bejt kratší dobu.Ale napadlo mě - jak to je pak se zravotní pojišťovnou? Uznaj těch 6hodin denně? Nebudou trvat na 4hodinách nebo jen osobní péči rodiče?
Gábi, já si právě volala na úřad práce a ptala se na to a paní mně řekla, že tohel je jiný druh RD než klasický a že je je jasné že během téhle doby budu pracovat a může se přihodit, že přijdu o príci a nemohu být prezekuovaná za nemoc syna tím, že nebudu moci čerpat podporu. Ale vyzkoušené to nemám, páč já s eživím po brigádách, dávají mně větší volnost než pracovní poměr, ale do léta jsem tedy při čerpání RP pracovala nazkácený úvazek.
Jinak ci se týče hodin ve školce a pojištovny - tam nemá pojištovně co vadit, protože nejsi u nich vedená jako žena v domácnosti, pojištění ty máš placené od sociálky jako při klasickém rodičáku. Na sociálním s eti dob apočátá na RP dio 10 let, pak už dál ne. A hodiny ve školc ezajímají nejn sociálku, protože tímhle je pořece nárok na čerpání RP podmíněn. U klasikcého to je jen 4 hodiny denně a u prodlouženého rodičáku to je max. 6 hodin, protože dítě dostane status zdravotně postiženého dítěte a ty mohou být ve školce 6 hodin. Budeš nosit na sociálku potvrzení o docházce jako jsi nosila u klasického rodičáku, pokud dítě chodilo do škiolky na 4 hod denně, jen budeš zatrhávat tu druhou možnost …
Simpe díky. Ty peníze potřebuju jako prase drbání, takže Bára bude muset holt oželet 2-3hodiny denně ve školce ty 3m (resp. pak začátek a konec léta)
Gabinka1 píše:
Simpe díky. Ty peníze potřebuju jako prase drbání, takže Bára bude muset holt oželet 2-3hodiny denně ve školce ty 3m (resp. pak začátek a konec léta)
no právě, já si říkám,že to jsou už nějaké peníze, a člověk sie kvůli nim může trošku uskromnit v nárocích. když ti to přiklepnou, můžeš zkusit ten sociální příplatek, o ten chci já ted požádat, když jsme od ledn adoma a nemám příjem. Snad by sme s evešli … zítra jdu na sociálku poptat se na to.
Holky delate nektera bramborovej knedlik z instantni bramborove kase?
Ja dycky delala pytlikovej, na pravej jsem moc lina a smesi na BZL jsou pekelne drahy. zadnej recept jsem nevygooglila, tak jsem „vynalezla“ tento:
1 kaše 125g škrob 125g
300 ml vody
1 vejce
sůl
1 lžička prdopeč
do korejtka - 6-7 minut MW
ale je to takovy hutny, asi jako normalni kupovanej, neni to ten lehky kypry, co se udela z brambor. zase je to za 5 minut umichany.
jestli mate jiny recept, uvitam.
Pudloslava píše:
Holky delate nektera bramborovej knedlik z instantni bramborove kase?Ja dycky delala pytlikovej, na pravej jsem moc lina a smesi na BZL jsou pekelne drahy. zadnej recept jsem nevygooglila, tak jsem „vynalezla“ tento:
1 kaše 125g škrob 125g
300 ml vody
1 vejce
sůl
1 lžička prdopeč
do korejtka - 6-7 minut MWale je to takovy hutny, asi jako normalni kupovanej, neni to ten lehky kypry, co se udela z brambor. zase je to za 5 minut umichany.
jestli mate jiny recept, uvitam.
bramborovy ne,ale dělám klasický kynutý a vařím jej ve slané vodě …dělám ho úplně stejně, jako lepkový, jen s bzl mouky, Jizerky …
A já to tady mám radši než někde, kde se to probírá denně, to nemám čas číst. Tady je tak 10 lidí a všechny „znám“ a díky Simpe tu máme fakt servis - díky. ![]()
Muffiny jsem dělala banánové, byly dobré, ale netuším, odkud jsem vzala recept. Možná z mmb… Klidně bych vzala ějaký lepkový recept a udělala je BLP minus cca 10% hmotnosti mouky. To se mi v poslední době osvědčilo.
Knedlík bramborový dělám značky Labeta a normální dělám hrnkový s burizony.
jj, taky dávávám o 10% méně zhruba bezlepkové mouky, když předělávám recept z lepkového.
Jinak nám nejvíc chutnaly mufíny ze směsy co se dá koupit v Kuafulandu, to je nějak ta značka Sneekope či tak nějak, nevím přesně, jen vím, že ji prodávají v Kauflu, mají tam i müsli, pečivo, mouky …
Tak zkousim mazanec podle toho olejového receptu, drzte palce. pro jistotu jsem to dala jeste do dortove formy, ale zatim to spis nekyne a hutny je to hoooodne ![]()
Pudloslava píše:
Tak zkousim mazanec podle toho olejového receptu, drzte palce. pro jistotu jsem to dala jeste do dortove formy, ale zatim to spis nekyne a hutny je to hoooodne
držím držím a jestli se povede tak taky zkusíme ![]()
Mazanec mám vyzkoušený takový, že ho i pletu. Neboli z vánočkového těsta. Je-li zájem? ![]()
LucaLuca píše:
Mazanec mám vyzkoušený takový, že ho i pletu. Neboli z vánočkového těsta. Je-li zájem?
klidne dej recept
tenhleten manzelovi chutna, ale je malicko malo sladkej (asi se spis pocita na kolace s naplni). povrch ma krehky asi jako linecke, vnitrek je zatim vlacny, uvidime zitra. Ja uplne odvazana nejsem, ale ja jsem si na bezlepkove porad nezvykla.