Máte zkušenosti s bezlepkovou dietou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1214
11.1.11 21:23
Knihomolka píše: :potlesk: Founik, šikula :potlesk:
Já míchám jako základ Shar B, do toho Fenix zelený, kdž mám, když ne, tak jizerku, taky vždycky přisypu cosi pohankové, není tam cítit, ale dodá hezčí barvu, jinak asi jako ty :-D

Pohankové říkáš, hmm, vyzkouším :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
11.1.11 21:57
Founik píše:
Knihomolka píše: :potlesk: Founik, šikula :potlesk:
Já míchám jako základ Shar B, do toho Fenix zelený, kdž mám, když ne, tak jizerku, taky vždycky přisypu cosi pohankové, není tam cítit, ale dodá hezčí barvu, jinak asi jako ty :-D
Pohankové říkáš, hmm, vyzkouším :)

taky často přidávám trochu pohankové mouky do chleba, na chuť a i barvu. Většinou dávám okolo 50g, záleží, jakou zrovna mám, ty na hrubo mleté více barví a stačí dávat méně, než ty hladké pohankové mouky …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
892
12.1.11 15:05

LucaLuca jj ta červená má BKM, koukala jsem a zcela bez mléka je modrá směs

holky přidávám recept na muffiny:

250g mouky (většinou dělám z Jizerky, ale můžete dát dle vlastní chuti, třeba ta pohanková by mohla být zajímavá)
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce cukru (já dávám míň a i tak je to dobré, tak záleží, jak sladké chcete) špetka soli
1 vejce
80 ml rostliného oleje
200 ml mléka (pro bezmléčné bohužel nemám zkušenost jak se peče třeba s těmi sojovymi nahražkami :nevim: )
podle chuti - strouhaná čokoláda, kokos, oříšky, rozinky, ovoce atd. prostě jakou příchuť zrovna chcete a máte doma

smícháte suché suroviny, vedle mokré suroviny a pak postupně mokré přiléváte k suchým, dokud z toho není takové lehce tekuté těsto, naplníte do formiček tak ze 2/3 a pečete na 200st asi 20minut

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
12.1.11 21:16

Já peču skoro úplně pohankový chleba (500 g pohankové a 100 g mantlerky nebo jizerky). Cokoli zkusím bílého, tak mně to nechutná. Ten červený finax jsem vyzkoušela díky této diskusi - nebyla jsem nadšená, první den jsem snědla snad půl bochníku, jak ta kůrka křupala, ale byla jsem jen nafouklá a nijak zvlášť najezená. druhý den to bylo hnusné. A v krabici dávka na druhý bochník. :roll:
Včera jsem upekla z důvodu nedostatku půl napůl pohanková + jizerka a teda taky nic moc. Mně to připadá jako rozdíl mezi klasickým chlebem a toustovým. Toho jsem se dřív taky nenajedla.

I do bublaniny, muffinů apod. dávám té pohankové asi skoro půlku celkového množství mouky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
14.1.11 21:57

Luco , tak pokud máš ráda tmavý chleba, zkus tu hnědou Finaxku, ona je úplně tmavá a je zní třeba takhle pěkný chlebík …ale může být i tmavší, já to dala půl na půl s Jizerkou …
http://i.mimibazar.cz/…2/j82895.jpg
ona ta směska je takovéhle barvy
http://foto.dama.cz/foto.php?… červená Finaxka není na chleby až tak dobrá, onaje spíše na pečení třeba croasanů, ty jsou z nich výteční, je taková lehká a křupavá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
14.1.11 22:57

holky musim sa pochvalit vcerajsim chlebikom .. konecne som nasla recept idealny pre nas .. :-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
14.1.11 22:59

je to podla tohto receptu http://ivako.cz/…bztrouby.htm akurat 50g jizerky zamenene za 50 g pohankovej podla rady simpe :-)) a dala som este chlebove korenie od benkoru :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
15.1.11 11:59

Já jsem tu červenou koupila kvůli malé s tím, že je bez mlíka, a stejně nebyla… Já obecně nemám ráda směsi, přijde mi to takové umělé. Ale tu hnědou teda někdy zkusím. Díky. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
15.1.11 17:51
pata308 píše:
je to podla tohto receptu http://ivako.cz/…bztrouby.htm akurat 50g jizerky zamenene za 50 g pohankovej podla rady simpe :-)) a dala som este chlebove korenie od benkoru :-))

no ten vypadá báječně i strukturu na řezu má skvělou :palec: :potlesk: úplně bych se do něj zakousla. Já jdu zrovna péct synovi k večeři pizzu, dělám ji pdle tohoto receptu už po několikáté a je to můj favorit, zkuste taky někdy :potlesk:
 http://www.mimibazar.cz/recept.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
15.1.11 22:36

Se mi dnes pizza taky povedla, dala jsem 250 g Jizerky, 150 ml vody, 1/2 kostky droždí, lžičku soli - a, přátelé, ŠLO TO VYVÁLET VÁLEČKEM! Už podruhý! Odkaz nedám, neb to je můj soukromý vynález. :lol: Příp. přisypu trochu mouky, prostě aby se to nelepilo.
Pochutiny jsem dala: potřít olejem, potřít protlakem, nasypat oregano, sůl. Dále cibuli na kolečka, bezl. veg. salám, rajčata, ementál. Byla to nejlepší pizza, jaká se mi doma zatím povedla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65294
16.1.11 18:43

Prosím o radu, kdo máte zkušenosti s bezmléčnou dietou. Dávám do pečení sojové mléko sušené, ale zdá se mi, že se bábovky, perníky atd více drolí. Nevíte, jak na to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
16.1.11 22:55

Pekla jsem BLP + bezmléčné a drolilo se to jako blázen, ani si moc nedovedu představit, čím by to mělo držet. Snad nějaká xantanová nebo guarová guma, ale nemám zkušenosti. Jinak jsem pekla z oves milk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
16.1.11 23:13
vokishka píše:
Prosím o radu, kdo máte zkušenosti s bezmléčnou dietou. Dávám do pečení sojové mléko sušené, ale zdá se mi, že se bábovky, perníky atd více drolí. Nevíte, jak na to?

syn byl 5 měsíců mimo bezlepky i na bezmléčné dietě. V pečivo s eto dá nahradit vodou. Na moučníkách nevím, ty jsem snad ani nepekla, jen kynuté a tam jsme opět dala vodu … nebo mléko ze Zajíce, sójového…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
7.2.11 18:02

zajímalo by mě, zda nemáte zkušenost s tím, že by případná celiakie měla vliv na zastavení růstu

Mladší Anetka je zatim ve stádiu sledování, rotilátky má prej hraniční a v jejím věku (tehdy necelých 2,5r) by to nebylo tak průkazné a prý by kolem 5let musela jít znovu na biopku.

Byly jsme na 3leté prohlídce a zjistily jsme, že přesně od loňské kontroly na gastru v červenci už nevyrostla ani centimetr a už tehdy se začala propadat. Čeká nás endokrino, ale já tak nějak doufam, že vítr vane třeba odsud :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
8.2.11 13:32
simpe píše:
Luco , tak pokud máš ráda tmavý chleba, zkus tu hnědou Finaxku, ona je úplně tmavá a je zní třeba takhle pěkný chlebík …ale může být i tmavší, já to dala půl na půl s Jizerkou …
http://i.mimibazar.cz/…2/j82895.jpg
ona ta směska je takovéhle barvy
http://foto.dama.cz/foto.php?… červená Finaxka není na chleby až tak dobrá, onaje spíše na pečení třeba croasanů, ty jsou z nich výteční, je taková lehká a křupavá.

Příležitostně zkusím, ale moc se k Finaxu nedostanu. Tehdy ten červený jsem koupila kvůli dceři, že byl bez laktózy, ale ona měla ABKM. Tak jsem to upekla sobě.
A na ty croasanty máš recept z finaxky?

Gabinka, to s tvou dcerkou mě mrzí. Ale nevím, jestli to může být i nerozpoznanou celiakií. Co jako všechno je „neprospívání“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek