Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pudloslava píše:pata308 píše:dik, tobe takyPudloslava píše:ja si tam davam ryzove nudle alebo potom normalne maso s ryzi a pride mi ze tam davaju fakt len solamyl , ako nikdy mi po tom spatne nebolo a to ako drzim dietu tak citim kazdy kusok muky dost silno (chytia ma krce na niekolko dni a prujem) takze podla mna sa u nich jest da
Holky nevíte některá, jestli se v čínských rerstauracích náhodou nevaří bezlepkově? Tedy samozřejmě až na nudleVětšina těch jídel mi přijde zahuštěná škrobem, ale obsluha snad nikdy nehovoří česky dost dobře na to, abych se mohla zeptat.
ale nesmie to byt nejaka pocestena cina
inak pozeram na metrik, gratulujem![]()
No holky, vy jste to rozjely! Gratulace největší!!! ![]()
U jedněch Číňanů jsem se na lepek ptala, paní mi nerozuměla, ale zavolala dceru, ta česky uměla výborně a potvrdila mi to s tím solamylem. Jen jsem u nich nemohla cokoli obalovaného (takové ty jejich křupavé kousky), na to dělali těstíčko z pš. mouky a vody.
LucaLuca dakujem
teda boli dve a jedno sa nam prestalo vyvijat
ale teda druhe je v poriadku ![]()
inak prisli nam vysledky krvi pre nicolku, zatial celiakia nepotvrdena , protilatky neboli, opakovanie testov mame az za dva roky ![]()
pata308 píše:
LucaLuca dakujemteda boli dve a jedno sa nam prestalo vyvijat
ale teda druhe je v poriadku
inak prisli nam vysledky krvi pre nicolku, zatial celiakia nepotvrdena , protilatky neboli, opakovanie testov mame az za dva roky
Tak to gratuluju a držím, ať to je negativní i nadále:)
My jsme před týdnem byly s Bárou na kontrolních odběrech, výsledky budou za týden. Nechala jsem si dát předchozí výsledky v papíru, tak 3m po dietě jí protilátky klesly z 260 na 40, uvidíme teď, cca po 9m.
Anetka měla minule protilátky negativní. Nicméně byly jsme na endokrinologii a pokud jí tam vyjde pozitivně, prej jí vezmou na biopsii.
U anetky se nám to fakt kupí a klepu se, aby vše dopadlo dobře. Neroste, poslední dobou jí bolí bříško, nejí…uáááá ![]()
Jinak dietíme celkem v poho. Zkoušela jsem normální bábovku, ale nedopadlo to moc dobře, zdrcla se mi ![]()
Gabi to je mi fakt lito anetky. hele odkdky ona neroste? protoze me mudra rekla, ze dlasi kontrola od 1,5 roku je az ta trileta. merila sis ji sama doma? klesla v percetilovem grafu?
Pudlo v roce a půl měla 82cm, ve 2r4m (a pár dní) měla 90 a od tý doby nic (jsou jí 3r1m). Doma je měříme obě, baj voko to sedí a je to i vidět i na oblečení. Takže pokud jí ve 2r4m dr změřil blbě (že by jí přidal, což mi podle domácího moc nesedí, ale zas na druhou stranu na gastru Báře taky za stejné období naměřili dokonce o cm míň), i tak se propadla.
Do toho roka a půl jela cca na 50perc a pak se propadla cca na 3perc.
Vzhledem k B celiakii jsme se rozhodli nečekat další 3m, jestli povyroste a radši jít.
Ve st budou první výsledky, za týden zbytek a pak začnu uhánět genetiku (nebudu lhát, že jsem nezjišťovala podle toho, co mi dr řekla, docela mě straší Turner)
Gabi snad ne - Turnerky maji „krcni kridla“, takove kozni rasy od usi k ramenum, taky maji myslim nizko posazene usi. JInak je to teda ze vsech chromozomalnich aberaci jeste ta nejlepsi, dokonce muzou mit i deti s darovanejma vajuchama. To je fakt drobek, jesteze je to holka.
tak ja si asi mlade budu merit doma sama. Ikdyz to me asi bude desit, protoze u MUDry dycky namerej o par Cm vic - meri v leze.
Gabinka1 píše:
Pudlo v roce a půl měla 82cm, ve 2r4m (a pár dní) měla 90 a od tý doby nic (jsou jí 3r1m). Doma je měříme obě, baj voko to sedí a je to i vidět i na oblečení. Takže pokud jí ve 2r4m dr změřil blbě (že by jí přidal, což mi podle domácího moc nesedí, ale zas na druhou stranu na gastru Báře taky za stejné období naměřili dokonce o cm míň), i tak se propadla.Do toho roka a půl jela cca na 50perc a pak se propadla cca na 3perc.
Vzhledem k B celiakii jsme se rozhodli nečekat další 3m, jestli povyroste a radši jít.
Ve st budou první výsledky, za týden zbytek a pak začnu uhánět genetiku (nebudu lhát, že jsem nezjišťovala podle toho, co mi dr řekla, docela mě straší Turner)
Gábi, myslím, že Turner to nebude, že to je v celiakii, vzhledem k tomu, že je blízká příbuzná již potvrzeného celiaka.
To nám říkala doktorka na gastru, že je tohle riziko vysoké oproti lidem bez příbuznosti, že se časem celiakie rozvine i u nich.
Já zrovna dneska opět říkala synovi a manželovi, že si myslím, že ji má i druhý, starší kluk, který zatím po roce a půl sledování celiakii potvrzenou dle krve nemá, ta je zatím negativní.
Jenže podle mě je to ovlivněné téměř bezlepkovou stravou doma. Vařím a peču sladké všem stejně, pouze pečivo má mladší celiaik své, my klasické.
Vede mě k tomuhle závěru fakt, že tak 2× do měsíce syn večer poplakává, že ho bolí břicho (zrovn ated se mně kroutí na wc…), vysedává na záchodě, že má pocit, že bude průjmovat, ale nic nevykadí, bolí ho přitom břicho a má pocit, že bude i zvracet (nikdy ale nezvracel při tomhle stavu).
Váhu má na hranici normálu a mírné podvíživy, ale hlavně - není moc vysoký, málo roste, je ve svých 10 letech 3 nejmenší kluk ve třídě. I jeho o 3,5 roku mladší bratr je skoro stejně vysoký a to je celiak (ale neměl nikdy problém s růstem, naopak, roste 2× rychleji, než je v jeho věku obvyklé).
Jsem zvědavá, co řekne ortoped, poslal nás kvůli jiným potížím co syn má na RTG kolen, mimo jiné říkal, že to chce vědět i proto, jestli kosti odpovídají věku …
V červnu jdem s mladším na kontrolu na gastro a chci se s lékařkou domluvit, že by staršímu přesto udělala genetiku, páč biopsii si myslím, že je liché dělat skrz tu téměř bezlepkovou stravu doma …
Simpe vy doma nemate lepkovy pecivo?
Ja pro mladyho a pro sebe kupuju normalni pecivo, aby mel lepek a taky kvuli penezum (navic je alergik a k bezlepkovym smesem nemam duveru a jeste navic mi BZL nechutna). Samozrejme testoviny dvoje nevarim a pod.
tak doufam, ze kdyz ma cca 1 rohlik denne, ze to jako zatez staci. Tuk tuk, zatim je obr… je jeste mladej, aby se ty humusy projevily. Ale manzel ma taky 188 cm a v detsvi byl malej a podsaditej, desne vyrostl v adolescenci a ted je typ „zizala“
tak Aneta má sem tam bzlp sušenku, když jinou nemam. POkud náhodou upeču a pak pokud vařim omajdy, tak ty dělam bezlepkově.
Ale jinak pečivo, těstoviny, knedlíky, i tu sušu rozhodně lepkové a naopak se snažim hlídat, aby toho bezlepkovýho měla co nejméně právě s ohledem na to, že potřebujem zjistit, jak na tom teda je (plus finančně se to docela hodí)
Ale ono je dost věcí vhodných po celiaka i tak, no
Jako z toho, co jsem se dočetla, tak právě mam trošku z toho turnera obavy, ale věřim, že se nepotvrdí. Páč příznaků je dost, ale nemusej být. A připočtu k tomu ty pitomý uši (který nás opět, měsíc a něco po další operaci, trápí) a přitom to tu celiakii nevylučuje, prý je častější o 10% u tohoto syndromu.
Ale jak řikam, doufam, věřim, že to potvrzeno nebude. A nejlépe ani jedno
Asi by nás to položilo:)
Ale zrovna Pudle asi nemusim řikat, že těžko nemyslet na „horší“ varianty:) a to je ke všemu dr
(navíc jsem typ, který radši počítá s horším a pak je příjemně překvapen. U Báry mi taky všichni řikali, že to rozhodně mí nebude a nepotvrdí se to a nemysli hned na nejhorší)
Nene, vždyť píšu, že jen pečivo má celiak své a my neceliaci to klasické. I sušenky tedy neceliak dostává svoje,lepkové, jen občas, když nemám zásobu, dostane sušenku bezlepkovou od mladšího. Těch mám doma vždycky zásobu. Knedlík ted ydělám většinou taky dvojí, ale když vařím v týdnu jen pro děti, jí bezlepkový. To samé těstoviny, všechny bezlepkové. Jo a řízky dělám dvojí, manželovi bezlepkové nechutnají. Jinak fakt i buchty peču jedny. Já se nějak naučila peníze neřešit … asi mám štěstí, že nejsem na tom tak špatně, ale že bych doma peníze vidlema obracela, to taky nejesme. Spíš to beru tak, že já jsem celiak nejspíše taky, dělá mně to dobře, tahle strava a manželovi to neublíží ![]()
holky mate niektora skusenosti s domacou struhankou s bezlepkoveho chleba?
zostal mi chlieb, uz je aj vysusenz pekne, akurat neviem ci to bude pouzitelne ![]()
pata308 píše:
holky mate niektora skusenosti s domacou struhankou s bezlepkoveho chleba?zostal mi chlieb, uz je aj vysusenz pekne, akurat neviem ci to bude pouzitelne
jo, já si ji dělám z nesnězených rohlíků chleba, ale musí dobře usušit to pečivo, aby ti nezplesnivělo. Noa je to taky fuška nastrouhat, já to dělám ručně na struhadle, páč v mixéru bych si asi odrovnala struhadlo, protože to pečivo je jak beton tvrdé ![]()
simpe píše:pata308 píše:jo, já si ji dělám z nesnězených rohlíků chleba, ale musí dobře usušit to pečivo, aby ti nezplesnivělo. Noa je to taky fuška nastrouhat, já to dělám ručně na struhadle, páč v mixéru bych si asi odrovnala struhadlo, protože to pečivo je jak beton tvrdé
holky mate niektora skusenosti s domacou struhankou s bezlepkoveho chleba?zostal mi chlieb, uz je aj vysusenz pekne, akurat neviem ci to bude pouzitelne
super tak to skusim na rezne
no dnes som tu struhala a suhlas , mixer mal co robit ![]()
tak jsme dneska volaly na kontrolní výsledky Barči a musim říct, že jsem potěšená. Jen telefonicky, takže vim jen, že jedna hodnota už je zcela negativní a druhá se zas zlepšila oproti posledně, takže zas za 6m a pochvala.
Fakt to potěší, velké dík patří i Vám, páč vše k dietě mam přes vás:)