Máte zkušenosti s bezlepkovou dietou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
43037
8.2.11 21:47

Gabi doufam, ze se to bezlepkovou stravou vyresi, ostatne se to nabizi na prvnim miste. vidis, ja doufala, ze kdyz ve dvou letech protilatky nebudou, ze jsme za vodou.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
8.2.11 22:42

gabi mne zistili celiakii v troch rokoch ale to uz som na tom bola fakt spatne .. a medzi druhym a tretim rokom som zhubla a nerastla, takze to moze byt z toho .. v tej dobe mi nezistili nic ine a po nasadeni bezlepkovej sa to znova spravilo a dohnala som to :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
8.2.11 23:55
Gabinka1 píše:
zajímalo by mě, zda nemáte zkušenost s tím, že by případná celiakie měla vliv na zastavení růstu

Mladší Anetka je zatim ve stádiu sledování, rotilátky má prej hraniční a v jejím věku (tehdy necelých 2,5r) by to nebylo tak průkazné a prý by kolem 5let musela jít znovu na biopku.

Byly jsme na 3leté prohlídce a zjistily jsme, že přesně od loňské kontroly na gastru v červenci už nevyrostla ani centimetr a už tehdy se začala propadat. Čeká nás endokrino, ale já tak nějak doufam, že vítr vane třeba odsud :cert:

Gábi, bohužel ano a je to dost časté. Nerozpoznaná a neléčená celiakie zpomaluje růst dětí a ty se často pohybují na 3 či pod 3. percentilem. Tohle bývá jedním z varovných příznaků. Pokud má již pokrevního přímého příbuzného s potvrzenou celiakií, je dost pravděpodobné, že ji bude mít taky.
Já mám syna s celiakíí, který problém s růstvým hormonem nemá, ale druhý, co ji nemá, je drobnější a menší. Je 2.-hý nejmenší ze třídy. Je ve sledování. Ale doktorka na gastru ho po roce a něco testování prohlásila za zatím zdravého, s tím, že pokud kdykoliv v životě bude mít potíže které by mohly být spojeny s touhle nemocí, musí se vždycky tohle brát přes tuhle možnost. Řekla, že zatím je zdravý, což ovšem neznamená, že by ji nemohl ještě dostat, ona se může probudit kdykoloiv. Stačí nějaká nemoc, stres a to je spouštěčem …
Uvidíš co bude následovat na vyštřeních, ale já chych se v koutku duše připravila na tu horší možnost, třeba bych pak byla mile překvapená, že to nebude ono A když by ne, tak bych si řekla, že jsem to věděla …
Jo a neboj, ono po nasazní diety ty děti vše v růstu doženou :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
2.3.11 15:54

Holky nevíte některá, jestli se v čínských rerstauracích náhodou nevaří bezlepkově? Tedy samozřejmě až na nudle :-) Většina těch jídel mi přijde zahuštěná škrobem, ale obsluha snad nikdy nehovoří česky dost dobře na to, abych se mohla zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
3.3.11 11:12

to nevím, právě z důvodů jazykové bariéry. Ale synovi tam obča skoupím hranolky a gyros … a krev je OK … nejí to pořád, tak sem tam to neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
4.3.11 11:07

hele jaky mate recept na buchty, co maji dole linecne a navrch neco? delala jsem tedka dve podle normalnich receptu, jen z Jizerky, a ten spodek - to jsou proste drobky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1610
4.3.11 11:11
simpe píše:
to nevím, právě z důvodů jazykové bariéry. Ale synovi tam obča skoupím hranolky a gyros … a krev je OK … nejí to pořád, tak sem tam to neřeším.

To je dobře,bezlepka je humus tak at má aspoň někdy posvícení :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
4.3.11 12:22
Pudloslava píše:
hele jaky mate recept na buchty, co maji dole linecne a navrch neco? delala jsem tedka dve podle normalnich receptu, jen z Jizerky, a ten spodek - to jsou proste drobky.

linecké ? Nebo jaké myslíš ? Jestli kynuté, kde se dá nahoru třeba ovoce či tvaroh a žmolenka, tak to dělám nejčastěji pode receptu na tlačené koláče z Jizerky. Je to moje univerzální těsto na kynuté buchty. Zrovna předevčírem jsem z něj udělal výtečný makovec. Když bys nevěděla, že jíš bezlepkovou buchtu, nepoznala by si rozdílu.
Tohle je z toho receptu z přebalu z Jizerky
http://www.mimibazar.cz/recept.php?…
Kdysi jsem dělala i olejové z Matlerky podle tohoto receptu, bylo taky výborné
Jinak na takové to fofr těsto mám ráda těsto z bílého jogurtu, ale je to trochu vlhčí, tady to mám s ovocem, ale můžeš dát třeba jen tak jak je, nebo občas dám místo jogurtu kefír …obarvím půlku kakaem a je bábovky,a le je to drobivější díky té vlhkosti z jogurtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
4.3.11 12:51

Lapi dik, linecke jsem myslela, takze to olejove? delala jsem dve vyslovene linecne buchty, dole linecke, nahopre jednou bilky, podruhe tvarohovy pudink (je to recept odsud ze vcerejska)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
4.3.11 12:58

hele z toho obalu na jizerce jsem delala, ale zda se mi to dost hutne. V kazdem pripade rozdil od normalniho poznam - manzel uz asi ne, po tom roce, co nemel normalni buchtu, uz zapomel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
4.3.11 13:07
Pudloslava píše:
Lapi dik, linecke jsem myslela, takze to olejove? delala jsem dve vyslovene linecne buchty, dole linecke, nahopre jednou bilky, podruhe tvarohovy pudink (je to recept odsud ze vcerejska)

jestli chceš vyloženě linecké, tak mrkni k Ivako, dělávám podle ní,a le je to fakt, že linecké bezlepkové je strašně křehké … drobí se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
4.3.11 13:16

simpe das mi link pls? ja delal bzl cukrovi a to linecke bylo delikatni, fakt daleko lepsi, nez jake se mi kdy povedlo lepkove. celkem to i drzelo, ale je fakt, ze krajet to je zas o necem jinem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
4.3.11 19:59
Pudloslava píše:
simpe das mi link pls? ja delal bzl cukrovi a to linecke bylo delikatni, fakt daleko lepsi, nez jake se mi kdy povedlo lepkove. celkem to i drzelo, ale je fakt, ze krajet to je zas o necem jinem

jasněš, dost věcí z našeho jídleníčku dělám právě odsud.
http://www.ivako.cz/pecivo.htm
a konkrétně to linecké je tu:
 http://www.ivako.cz/…lepovane.htm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
6.3.11 14:03
Pudloslava píše:
Holky nevíte některá, jestli se v čínských rerstauracích náhodou nevaří bezlepkově? Tedy samozřejmě až na nudle :-) Většina těch jídel mi přijde zahuštěná škrobem, ale obsluha snad nikdy nehovoří česky dost dobře na to, abych se mohla zeptat.

ja si tam davam ryzove nudle alebo potom normalne maso s ryzi a pride mi ze tam davaju fakt len solamyl , ako nikdy mi po tom spatne nebolo a to ako drzim dietu tak citim kazdy kusok muky dost silno (chytia ma krce na niekolko dni a prujem) takze podla mna sa u nich jest da :-) ale nesmie to byt nejaka pocestena cina ;-)
inak pozeram na metrik, gratulujem :palec: :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43037
6.3.11 20:08
pata308 píše:
Pudloslava píše:
ja si tam davam ryzove nudle alebo potom normalne maso s ryzi a pride mi ze tam davaju fakt len solamyl , ako nikdy mi po tom spatne nebolo a to ako drzim dietu tak citim kazdy kusok muky dost silno (chytia ma krce na niekolko dni a prujem) takze podla mna sa u nich jest da :-) ale nesmie to byt nejaka pocestena cina ;-)
inak pozeram na metrik, gratulujem :palec: :wink:

dik, tobe taky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek