Máte zkušenosti s bezlepkovou dietou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6545
2.4.11 18:48

já měla akorát od Finaxu směs :D (a byly výborné, narozdíl od jiných - ale taky ze směsi).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13335
2.4.11 19:10

Holky tak mě napalo, existují nějaké organizace poporující celiaky. Něco co kde sehnat informace a na koho se popřípadě obrátit se vzniklíma problémama. Co kyž by se objevila roina, která prostě na to nemá a která by prostě dítko léčit nemohla na úkor financí …???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
2.4.11 21:07
nikita066 píše:
Holky tak mě napalo, existují nějaké organizace poporující celiaky. Něco co kde sehnat informace a na koho se popřípadě obrátit se vzniklíma problémama. Co kyž by se objevila roina, která prostě na to nemá a která by prostě dítko léčit nemohla na úkor financí …???

vidím, že už jsi psala na Dámu, a já ti tam te´d odepisovala :-) Myslím, že nic takového není, pokud jsi sociálně slabá, můžeš požádat o sociální příplatek a příspěvek na dietu. Ale to vše až budete mít pevnou diagnozu celiakie. To si pak požádáš o prodloužený RD ze zdravotních důvodů dítěte a budeš do jeho 7 let pobírat 7600,– měsíčně (ve školce může být max. 6 hodin a ve škole pak už nic dokládat nemusíš). Po 7 roku do 15 let je rodičovský příspěvek ve sníženen na částku 3000,– za předpokladu, že nečerpáš příspěvek na péči. Do 7 let můžeš čerpat obojí současně, ale výše RP s ekrátí o výši PnP, což ve výsledku má ale stejnou finační výši prio tebe (7600,–, protože PnP v 1. stupni je 3000,– a na větší stupen nedosáhneš s celiakií). Ovšem dostat PnP je celkem složité a běh na dlouhou trať navíc s nejistým výsledkem, páč čím starší dítě, tím spíš to nezískáš, kdežto RP je jistota díky odlišnému mechanismu posuzování. U PnP se posuzují jednotlivé úkony sebeobsluhy co zvládne resp. nezvládne dítě udělat, kdežto u Rp s eposuzuje diagnoza podle tabulek, kd emá každá sové % ohodnocení. Na získání RP musíš dosáhnout 2. stupně zdravotního postižení, což znamená, že diagnoza musí mít nad 50%, což celiakie má, přesněji má 55%. Na Dámě s tímhle máme zkušenosti sna dkaždá a hodnš z holek i s procesem PnP. Já o PnP nežádala, jsem šˇ%tastná za RPa to mně stačí. Navíc ted chci poprvé požádat o sociální příspěvek, protože už 2 měsíce nepracuji …
P.S. ještě něco přispívají zdravotní pojištovny, nevím,c o máš ty, já mám VZP a ti proplácí účty za bezlepkové potraviny jednou za 3 měsíce za 900,–.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
2.4.11 23:26

Simpe, a tu VZP musíš mít ty i dítě?
A proplácejí i na dospělého?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
3.4.11 06:26
pata308 píše:
holky mate nejaky dobry recept na muffinky ??? :-)) kupila som si nove silikonove formicky a chcela by som testnut :dance: :dance: :dance:

jsem delala nedavno podle normalniho lepkovyho receptu s praskem a olejem (dala jsem skrob a kukuricnou mouku), moc dobry, akorat jakio vsechno bezlepkovy to od druhyho dne ztuhlo - ale jist to slo jeste par dnu. ono mi to prijde snad lepsi, nez buchta na plechu, protoze jak je to opeceny ze vsech stran, tak to preji jen malinko vic drzi pokupe a tolik nedrobi.

ale brozurku s recepty jsem pujcila kamosce, takze ted nemuzu

jinak davcate bezlkepkove smesi batolatum? ja kdyz pecu i pro nej, tak davam srob a nejakou jednodruhovou mouku, mam z tech smesi strach, je tam kdeco

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
3.4.11 08:14

pochopoila jsem správně, že i na 7letou Báru budu moct požádat o rodičovský příspěvek do 15let věku ve výši 3tis? Já myslela, že to je právě do 7 let

Já o to žádat nechci. Ale jsem na pracáku, vypadá, že nám neklapne školka, takže mě z pracáku vyrazej a stejně místo nenajdu. A 3tis by byly lepší než drátem do oka, pokud bych nenašla práci, kde uplatim hlídání a zůstala bych doma…Rodičák na Anetu skončil

Takže žádat o rodičák a ne příspěvek na péči…nechtěla jsem žádat kvůl itomu, že rodičák jsem měla na Anetu a Bára je předškolák, po tolika letech ve školce jsem jí nehtěla omezovat jen na dopoledne…

Co se týče nějakých společností s pomocí…tak my nejsme nikde a povedlo se nám s pomocí holek tady :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
3.4.11 08:15

Pudlo já dělala jednou normál bábovku podle standard receptu a druhej den suchá nebyla (mam pocit, že to vůbec netvrdne), ale jestli se zdrcla nebo co, nevim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
3.4.11 09:23
Gabinka1 píše:
pochopoila jsem správně, že i na 7letou Báru budu moct požádat o rodičovský příspěvek do 15let věku ve výši 3tis? Já myslela, že to je právě do 7 let

Já o to žádat nechci. Ale jsem na pracáku, vypadá, že nám neklapne školka, takže mě z pracáku vyrazej a stejně místo nenajdu. A 3tis by byly lepší než drátem do oka, pokud bych nenašla práci, kde uplatim hlídání a zůstala bych doma…Rodičák na Anetu skončil

Takže žádat o rodičák a ne příspěvek na péči…nechtěla jsem žádat kvůl itomu, že rodičák jsem měla na Anetu a Bára je předškolák, po tolika letech ve školce jsem jí nehtěla omezovat jen na dopoledne…

Co se týče nějakých společností s pomocí…tak my nejsme nikde a povedlo se nám s pomocí holek tady :srdce:

Pokud už nejsi s s žádnou na RD, tak si určitě zažádej o prodloužený RD na tu co má už diagnozu celiakie pevnou. Jsi blázen, že to neudělals dřív !!! To, že už nejsi s ní na RD nehraje roli, na tu s emůžeš vrátit s nemocným dítětem kdykoliv. Já třeba žádala znovu v synových 5 a čtvrt letech … máš na to nárok a při cenách našich potravin je každá koruna dobrá. Tak nelekuj a požádej si !!! Nevím,jak jsiou tvé dcery staré,a le pokud bys měla pevnou diagnozu u starší a s druhým jsi bya ještě na RD, tak si pak o prodloužený RD na tu starší požádáš těsně před koncem RD s tou mladší. Jestli ti není ještě neco k tomu jasné, klidně s ezeptej, vysvětlím ti to. Syn už bude mít v říjnu 7 a pak měn to přejde na těch 3000,– Navíc ti vyplatí peníze zpětně k datumu podání žádosti, protože na rozhodnutí mají 3 měsíce, ale ze zkušenosti své a ostatních holke z Dámy, co o to žádaly, netrvá to tak dlopuho, mně 1,5 měsíce a holkám zhruba taky tak, měsíc, max. ty 2. Jinak, pokud bys mrkla někd yna Dámu, je tam živější diskuze, než tahle a chodí tam mnohem víc stejně „potižených“, mohla by jsi se dozvědět mnohem víc :wink:

Příspěvek upraven 03.04.11 v 09:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
3.4.11 09:24
LucaLuca píše:
Simpe, a tu VZP musíš mít ty i dítě?
A proplácejí i na dospělého?

u VZP musíte být celá rodina,a by ti to propláceli, ale jen dětem do dne před jejich 16 rokem. V rámci klubu zdraví pak i do dbe před 19 rokem, ale to musíš sbírat jakési ty body za preventivní prohlídky a tak, celkem složité … Dopělým nikde nikdo nic neořispívá, bohužel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
3.4.11 09:32

Tak já nevim, ale zas když jsem na pracáku, tak nemůžu požádat o prodloužení, ne? A z pracáku je to momentálně víc peněz…když nenajdu do září práci, tak tam půjdu a požádám si. Radši bych tu práci, čeká nás ta hypotéka.

A na Anetu jsem poslední rodičák dostala v březnu a šla právě rovnou na pracák

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13335
3.4.11 09:42
simpe píše:
„potižených“,

Postižených lol, tak to už jsem to dopracovala tak aleko :roll: :oops: :lol: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
3.4.11 10:11
Gabinka1 píše:
Tak já nevim, ale zas když jsem na pracáku, tak nemůžu požádat o prodloužení, ne? A z pracáku je to momentálně víc peněz…když nenajdu do září práci, tak tam půjdu a požádám si. Radši bych tu práci, čeká nás ta hypotéka.A na Anetu jsem poslední rodičák dostala v březnu a šla právě rovnou na pracák

Gábi, RP a podpora jsou dvě odlišné věci. Tak jako jestli nechceš peníz na víc, taktě přesvědčovat nebudu, ale jinak pro jiné - je to jedno zda pracuješ, jssi na pracáku či jsi já nevím co, třeba zelená - nárok na získání RP ze zdravotních důvodů je ten, že máš nemocnéd ítě, které splní ty podmínky, co jsme včera psala, což dítě s celiakií splňuje, dále pak to, že do školky nechodí na víc jak 6 hodin. To je vše comusíš splnit. Já jsme ted 2 měsíce doma bet prác etaky,před tím sem celou dobu pracovala a RP mám pořád a stále a budu ho mít až do synových 15 let. NENÍ to vázané na nic dalšího. Chápeš, Tak zítra šup šup na sociálku, tam, kde jsi si žádala o klasický rodičák či jak žádáš o přídavky, řeknji, že chceš požádat o rodičovský příspěvěk, zárověn chtěj formulář na Prozkoumání zdravotního stavu dítěte, vypln to a čekej na dopis os OSSZ, kde ti oznámí zahájení správního řízení ve věci zdravotního posudku na dítě. Budou chtít aby jsi se dostavila k pediatrovi, který by vás měl prohlídnout (což asi nebud etřeba, nám třeba řekla, žechodit nemusíme, páč nás zná a ví co mu je) a ta napíše posudek na dceru. Jen je důležité mít všechny výsledky vyštření u kartě, aby mohla vše napsat posudkáři. No pak ti jen přijde zas eoznámení o pozastavení řízení v této věci, než dorazí výsledek od posudkového lékaře (tohel je standartní postup, každé řízení se pozastavuje do rozhodnutí) a pak ti asi takza ten měsíc, dva pošlou rozhodnutí, resp. mně ho před dopisem volali osobně. A pokud si zítra zažádáš a rozhodnutí přijde až třeba v květnu, čerfvnu, dostaneš to zaplacené zpětně k dubnu, protože se to byplácí k datumu podání žádosti, rsp. RP náleží za celý měsíc, takže je škoda, že jsi nepožádala třeba 31-3., to by ti poslali peníze ještě za celý březen … no a pokdu jste sociálně slabší, potom, až ti přiznají RP, což je s celiakií tutovka, neznám NIKOHO,komu by jej nepřiznali, můžeš požádat o sociální příplatek, ten je od 1.1.2011 zrušen pro normální lidi, jen pro rodiny s zdravotně postiženými dětmi zůstává, což naše děti jsou a díky té diagnoze máš zvýšený koeficient pro výpočet a pokud nevydělává tvůj zrovna 30 tisíc, tak bys měl a nárok i na něj … a zas ebez ohledu na to, že jsi na pracáku :wink: tak šup šup zítra na úřad a večer tu podej hlášení …pokud chápu dobře, že už na RP nejsi s žádnou … :wink: a škola je na 6 hodin, což je docel adost … za ty peníze to stojí za to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
3.4.11 10:14
nikita066 píše:
simpe píše:
„potižených“,
Postižených lol, tak to už jsem to dopracovala tak aleko :roll: :oops: :lol: :mrgreen:

je postižený a „postižený“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13335
3.4.11 10:37
simpe píše:
nikita066 píše:
simpe píše:
„potižených“,
Postižených lol, tak to už jsem to dopracovala tak aleko :roll: :oops: :lol: :mrgreen:

já vím, mě to ale nedalo nenapsat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
3.4.11 10:46
nikita066 píše:
simpe píše:
nikita066 píše:
simpe píše:
„potižených“,
já vím, mě to ale nedalo nenapsat :lol:

tak myslím to tak, že na tu diskuzi nepřijde asi někdo,kdo shání informace o revmatu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek