Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, kdo jste byly včera v Brně, nevíte, kdy začnou výrobky zavádět do prodeje?
@makina to neříkali, podle mě budou ještě vylepšovat balení, a takovou to kolečko, balení, ceny…
@Valentynka píše:
@simpe,
já ještě nikde neviděla. Kde je, prosím, kupuješ???
nejčastěji je právě objednávám do lékárny, APA kód ti neřeknu,, ani tehdy, když jsem šla prvně objednat, jsem jej nevěděla. V lékárně jsem řekla, že chci objednat bezlepkové cereálie od firmy Oneš s názvem Medínek, oni si kukli do toho katalogu od Phoenixe, to je společnost co je zásobuje tímto a objednali.
jinak je vídávám u nás ve zdravé výživě a pak ještě supermarketu Terno, mají tam dobře zásobený bezlepkový koutek. Ale v 95% jej beru z lékárny, mám ji totiž 2 minuty od domu. Tak zkus taky zajít do lékárny, Phoenix zásobuje drtivou většinu lékáren a řekni to jako já. Vem si případně na pomoc obrázek, já si ho vzala a oni v tom jejich systému mají obrázky a podle toho jsme to po chvilce hledání našli.
Dneska už mě znají a ví co mají objednávat, stačí jim už říct, že chci 4× Medínky a je to.
@Valentynka píše:
Katalog BZL potravin z lékárny???
tady jsem ti jej našla na netu ![]()
http://www.celiatica.cz/?…
resp. tu:
http://www.celiatica.cz/…ekarnach.pdf
strana 3 pod půlkou, Úsovsko food… APA kód: 2296581 Oneš Medínek cereálie
Ahojky holky,
tak byly jste taky některá teď v neděli na tom Bezlepkovém světovém dnu Schär v Praze???
@LucaLuca píše: Škubánky pro nás 4 dělám:750 g brambor
125 g mouky - dávám pohankovou
sůl
olejBrambory dáme vařit do osolené vody. Když jsou zpola uvařené, slijeme polovinu vody a do brambor uděláme obrácenou vařečkou díry až ke dnu. Zasypeme moukou, zalijeme částí zcezené vody a na mírném ohni necháme pod poklicí propařit.
Pak šťouchadlem na brambory vše rozmačkáme a hmotu důkladně propracujeme, aby neobsahovala hrudky mouky nebo brambor. Někdy to dodělávám ponorným hnětačem. Lžící namočenou v oleji vykrajujeme škubánky na talíř.
vyzkouseno, me to chutnalo, manzel se sklibil ![]()
prosimte jak dlouho proparujes?
Hlky mam tu baleni xantanu, je tedy presypane do dozy, ale uzila jsem dve spetky
tak pokud by mel nekdo zajem piste sz
@Pudloslava píše:
Perníková chaloupka (originální recept)150g medu
500g cukru
4 vejce
50g másla
koření(skořice, hřebíček, anýz, badyán, nové koření, koryandr)
citronová kůra z 1 citronu ----- toto vše se na mírném ohni rozpistí a zkaramelizuje a pak se přidá:
1 kg hladké mouky
2 lžíce vody
15g jedlé sody ---- týden odležet (myslím, že stačí den). potírat vejcem před pečenímpudliny poznámky:
- v kazdém pripade je toho moc
- není to hned měkké
- nekaramelizuji vejce, davam je az nakone (prijde mi to divné)
- je to moc husté, dávám méně mouky. v tomto poměru to nejde vůbec ani vyválet
- bezlepkovou variantu dělám tak, že do karamelizované směsi sypu prostě bzl. mouku, dokud to není trochu řidší, než akorát na válení. ono to tím odležením ještě dost zhoustne
- nikdy se mi nepodařilo vychytat potírání perníčků (vejcem, žloudkem?) tak, aby se mi nezkrabatěly. v tom ohledu přijmu ochotně rady
Pudlo - potírala jsem perníčky rozšlehaným žloudkem s 2 lžícemi mléka a v hodně tenké vrstvě - a nezkrabatěly se ![]()
@lendule.5 píše:
Pudlo - potírala jsem perníčky rozšlehaným žloudkem s 2 lžícemi mléka a v hodně tenké vrstvě - a nezkrabatěly se
dik, zkusim. velikonocni zajice jsem radej nepotirala vubec. jak chutnaly?
@Pudloslava chutnaly výborně
na vánoce jsme měli omylem dvojitou dávku, snědly se všechny, teď na velikonoce už to bylo z půlky a super. Jedli jsme je všichni ![]()
@Pudloslava píše:
vyzkouseno, me to chutnalo, manzel se sklibil
prosimte jak dlouho proparujes?
Myslím 20 minut. Koukám, že jsem tuto informaci vynechala. My je máme rádi všichni, děláme s povidly.
@LucaLuca píše:
Myslím 20 minut. Koukám, že jsem tuto informaci vynechala. My je máme rádi všichni, děláme s povidly.
ja asi jen 10 - cast mouky zustala sypka, tak asi byla syrova, ale citit to nebylo. jen skoda, ze to starej neocenil. takze si zase s detma budem michat sackove, kdyz nebude doma
Ahojky Knihomolko, chystáme se příští týden do Brna do ZOO, můžeš mi prosím napsat něco o té restauraci kde uvaří bezlepkově a to mají něco v jídelníčku nebo si o to sama řekneš? Nebo je ještě nějaká jiná poblíž Zoo? Ještě jsme s malým nikde v restauraci neby
li od loňska co mu zjistili bezlepk. dietu, má 3 roky.
To jo, já si myslím, že je tam prostě pekárna a pečou tam i pro jiné značky
moje domněnka, ale hlavně, že pečou