Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mickapicka dekuju
mala ma teprve 9 mesicu, takze si jeste dlouho pockam nez se poradne rozmluvi
ale rikam si, ze asi nic nezkazim, kdyz bude pod vlivem toho vicejazycneho prostredi- at to v ni zanecha aspon tu pasivni stopu. Ma treba vyznam ukazovat takhle malym detem obrazky nebo pojmenovavat predmety v nekolika jazycich soucasne?
Osobně jsem to viděla na pláži. Máma Ruska, táta Němec a měli sebou anglickou chůvu, děti cca 5 a 3. Kdybych neviděla, neuvěřím, že dítě dokáže takhle přepínat, je to úžasné a bude skvěle do života vybavené. Věci, co my dřeme, budou samozřejmé. Ale známí jsou třeba Češi, ale taky na malého mluví anglicky a německy, což teda nevím. Na grilování mi to přišlo trochu směšné, ale proti gustu…
@Agrion manzelova rodna zeme je vlastne Cr, takze je to pro nas oba kulturni rozdil, ale je tady kvuli prace a ma tady nejakou vzdalenou rodinu. Armenstina ma sve specificke pismo, takze jestli tady zustaneme dele, budu mit jeste dilema, jak moc mam dbat na ceskou gramatiku, kdyz bych ji ucila doma a nechtela bych malou zase moc zatezovat mimo skolu, kde uz tak toho bude mit dost, ale to je jeste daleko ![]()
ale je fakt, ze 4 jazyky od dvou osob uz by byly asi moc na maleho kojence, ktery sotva zvatla „baba dada“ ![]()
@KlaraBoch a znáš dítě, které plynule mluví 4 jazyky (nepočítám děti, kteří se pak ty jazyky učí cílenou výukou, myslím přirozeně se je naučí „odkoukáním“ - snad mě rozumíš, co tím myslím… já třeba znám max. se třemi a přijde mě, že to je maximum toho, co to dítě pobere, viz ten článek.
myslím to tak, že ty děti daný jazyk berou naprosto přirozeně podobně jako jazyk mateřský, nevím jak to líp napsat…
@El-Brno jj, mozna bych si dokazala predstavit situaci - jazyk od matky, jazyk otce, pak treti, kterym se domlouvaji oni mezi sebou a pak jeste jazyk prostredi.
@Ali-Ali píše:
@mickapicka
koukam, ze to mate podobne jako my, akorat jiny jazyk.
muzu se zeptat, jestli se mala v pohode naucila holandsky jenom od deti? my mame prave trochu obavy, jak vstreba ten treti jazyk, kterym doma vlastne nemluvime, ale venku ho bude potrebovat.zakladatelce omluva za OT.
ahoj, my zijeme v anglii, doma mluvime jen cesky. Pristehovali jsme se, kdyz dceri byly 4 roky, zacala chodit do skoly a da se rict, ze umela jen pozdravit, do pul roku se s nima domluvila a dnes po trech letech umi perfektne anglicky skoro jak anglicanka.
Nemela bych strach, ze dite ten venkovni jazyk nepochyti, deti jsou jak houba, nasaji ho rychle. s nama dospelyma je to mnohem horsi.
Mam jeste syna 2,5 roku, od nas take slysi jen cestinu, ale sleduji se setrou anglicke porady, pohadky a je videt, ze vi o cem mluvi. Zacal chodit na par hodin do skolky a pry vi, co po nem chteji.
@KlaraBoch jo, to bych si taky dokázala představit, je otázka, jestli takové dítě to vážně v praxi zvládne
žádné takové neznám, tak se ptám… myslím si totiž, že některý z jazyků potom typicky musí připadnout tak málo času, že ho dítě nepobere úplně. sice mu třeba bude částečně rozumnět, třeba se mu v budoucnu bude lépe učit, ale asi jej nebude používat jako rodilý mluvčí… ![]()
Ale souhalsím s tím, že do tří jazyků je to dítě schopné se je naučit super a hezky. nad toto číslo nevím nevím a nikoho takového neznám ![]()
@Ali-Ali píše:
@mickapicka
koukam, ze to mate podobne jako my, akorat jiny jazyk.
muzu se zeptat, jestli se mala v pohode naucila holandsky jenom od deti? my mame prave trochu obavy, jak vstreba ten treti jazyk, kterym doma vlastne nemluvime, ale venku ho bude potrebovat.zakladatelce omluva za OT.
Presne tak, pochyta vse od deti. Nase teda chodila na soukrome hlidani do maleho kolektivu uz od roku na jeden cely den. Ona je vylozene komunikativni a potrebovala deti. Od zacatku rozumela holandstinu bez problemu. Od 2 let chodi jeste 2× tydne do " hraci skolky " na 2,5 h dopoledne a ted jiz kazdy den a to ji hodne dava a ucitelka rikala jak udelala behem mesice velky pokrok. Doma holandstinu neslysi, jine prilezitosti nez skolku a sousedovic deti nema. Vetsinu pratel mame anglicky nebo cesky mluvici.
Neboj, budes prekvapena jak rychle se od deti nauci ![]()
@KlaraBoch píše:
@mickapicka dekujumala ma teprve 9 mesicu, takze si jeste dlouho pockam nez se poradne rozmluvi
ale rikam si, ze asi nic nezkazim, kdyz bude pod vlivem toho vicejazycneho prostredi- at to v ni zanecha aspon tu pasivni stopu. Ma treba vyznam ukazovat takhle malym detem obrazky nebo pojmenovavat predmety v nekolika jazycich soucasne?
Ja to delam. Ono se to samo nabizi, mame knizky ve vsech trech jazycich. Nemyslim tim jednu knihu psanou ve trech jazycich. Ale, kdyz cteme ona si sama rika vse co zna. Jinak opakuje i s tim, ze rikam: to je anglicky…cesky..
holandsky. Ale samo uz je starsi a vic chape. Tak hodne stesti
Jinak nerikam, ze je to tak spravne. Jen s nasi malou mam takovou zkusennost. Druhe ditko bude treba jine.
@KlaraBoch promin jeste jsem chtela dodat, ze v 9 mesicich jsem to jeste ve 3 jazycich nerikala…to az nekdy od roka a pul