Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Můj muž je cizinec a rádi bychom naši budoucí dceru učili oboum jazykům už od narození. Máte s tím někdo zkušenost. Nebude mít malá potom problém s mluvením, či nějak zaostávat? Děkuji.
A z které země? Některé jazyky jsou si podobné-Čeština, Ruština, Polština, Slovenština, pokud je z Ukrajiny, nebo Běloruska, Slovinština, Chorvatština…
Mám kamarádku (slovenka), vdaná do USA, manžel američan. Děti vychovávají bilingválně a bez nejmenšího problému. Striktně na ně ona vždy mluvila slovensky, otec anglicky. řikala, že i když to občas na ní zkoušeli anglicky, tak se tvářila, že nerozumí. Už chodí oba do školy a v ničem nezaostávají. Dál je učí o prázdninách číst a psát slovensky sama. řikala, že kým nechodili do „školky“ tak se děti mezi sebou bavili slovensky, pak postupně přešli na angličtinu. V létě tady byli a automaticky rozlišovali kdo jim jak rozumí a kdo jim jak odpovídá (děti, dospělí).
Příspěvek upraven 23.04.18 v 21:23
@mrav píše:
A z které země? Některé jazyky jsou si podobné-Čeština, Ruština, Polština, Slovenština, pokud je z Ukrajiny, nebo Běloruska, Slovinština, Chorvatština…
Rusko. Žijeme v Česku. Manžel se česky domluví a já ruštinu ovládám dobře, jelikož rusky prakticky mluvím 24 hodin denně. Doma i v práci. Spíš jde o to, jakou metodu vybrat, aby v tom pak neměla zmatek a dokázala od sebe jazyky odlišit.
Mam 3 trilingvni deti… prvnaka, predskolacku a batole. Nejmladsi jeste nemluvi, starsi dva plynne vsemi 3 jazyky. Pozn. jazyky si nejsou ani za mak podobne - pribuzne.
Od muže sestřenice žije v Anglií, mají dceru 7let. Matka je češka, otec Angličan. Malá v pohodě s našima dětma i s mamminkou v pohodě český, s tatínkem anglický. Prostě přepínala. Uplně v pohodě.
Známí to Maji stejne, otec na malou mluví německy máma česky a malá rozumí a mluví plynule oběma jazyky, neplete se jí to dohromady, mi zase na malého mluvíme česky a slovensky zároveň a rozumí oběma jazykům (ale ty si sou hodně podobný takze je to akorát rozdíl v některých slovech) ![]()
Ty mluv cesky na dite a manzel rusky.
A bude to ok.
Muj svagr je cech, partnerka slovenka/madarka a protoze na deti mluvili cesky, slovensky, madarsky, anglicky, nekdy i v jedne vete 2 jazykama, deti mluvi jen anglicky. Rozumi trosku cesky, ale ja na ne musim anglicky,,abych si pokecala ![]()
Nase dcera mluvi v cechach cesky, v anglii anglicky. A jsme oba cesi.
Jo a to jsme ani nebyli extra konsekventni… zijeme v Nemecku a ja na deti venku/s prateli apod. mluvim taky nemecky… cesky jen doma a kdyz jsme sami.
Ty mluv svym jazykem, manzel svym. Je mozne, ze mala zacne mluvit trochu pozdeji (I kdyz nazory na to, zda vicejazycni prostredi opravdu to oppzdeni zpusobuji, se lisi)…a pokud zijete v Rusku, mozna bude mluvit hlavne rusky, ale rozumet bude obema a mela by se chytnout i cestiny.
Jsme cesko-slovensky par zijici v anglicky mluvici zemi, malemu jsou necele 3, poradne zacal mluvit az nekdy pred 2 mesici…a prevazne anglicky. Ale je pravda, ze ja uplne striktni nejsem…cteme anglicke knizky a tak
Ale rozumi vsemu.
Jo a jeste jsem chtela dodat - mozna ji to primarne „opozdi,“ ale jestli te zajima dlouhodoby vyvoj vyvoj vic nez soutezeni s ostatnimi matkami, ci dite neco umi driv, tak vystaveni vice jazykum od malinka ma pry vyborny vliv na rozvoj mozku ![]()
Příspěvek upraven 24.04.18 v 06:22
@BeeLitlle píše:Rusko. Žijeme v Česku. Manžel se česky domluví a já ruštinu ovládám dobře, jelikož rusky prakticky mluvím 24 hodin denně. Doma i v práci. Spíš jde o to, jakou metodu vybrat, aby v tom pak neměla zmatek a dokázala od sebe jazyky odlišit.
Učit Ruské básničky, písničky. Napadá mě Katuša- učila mě moje babička, narozená v Rusku. Básničku si pamatuji ze školy: Éti grůši i čeréšni, sámi my sažáli, éti kůstiky malíny, sámi paliváli… Nebo: Náša Tánja gromko plačet, uranila v rječku mjačik. Tiše, Tanička, něplač, něutonjet v rječke mjač. ![]()
S dcerou chodí do školky holčina jejíž otec je cizinec. Táta na ní mluví anglicky, máma česky, rodiče spolu anglicky. Holka to normálně stíhá, přechází z češtiny do angličtiny a zpět zcela automaticky a plynule. Vloni ve školce ještě moc nemluvila, teď druhým rokem ve školce se ji pusa nezastaví a ještě „machruje“ s anglickýma písničkama
Když se ve školce něco naučí, tak většinou za pár dnů už to umí i anglicky.