Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@warita jak velky mas balkon? Ja si tu balkonovou soběstačnost totiz fakt nedokazu predstavit ![]()
Tak záleží co a záleží, co od toho očekáváš. Já například kupuju některé výrobky, které jsou bio, protože u nich vím přesně, odkud pochází, znám toho pěstitele/chovatele a raději podpořím o něco větší částkou je, než no-name velkého výrobce. Ale třeba dovážené bioluštěniny někde přes půl světa mi přijdou tak nedůvěryhodné, že tam nějaký velký význam tomu označení nepřikládám. Maximálně, pokud mám u něčeho vyzkoušené, že to vážně chutná lépe, ale abych zrovna tohle kupovala jen kvůli tomu, že je to bio, tak ne. Nebo záležitosti typu „privátní značka supermarketu, která je bio“, to taky vážně ne - přijde mi, že celý koncept privátních značek jde takřka proti té základní myšlence zajímat se o potraviny a o to, jakým způsobem vznikají.
Nákup bio věcí ostatně víc považuju za vyjádření toho, že mi záleží na tom, jakým způsobem jsou plodiny pěstovány a zvířata chovány, než to, že bych si myslela, jak budu o tisíc procent zdravější, než kdybych si koupila tu mrkev normální.
Ale jestli jsi diskusi zakládala kvůli tomu, aby ti tu ostatní napsali „švagrová je šáhlá, kupuju jen konvenčí potraviny a to jedině v akci“, tak už i takových odpovědí tu máš dost. ![]()
@Katastrofaobecna píše:
@warita Kolik toho vypěstuješ na balkoně? Dívala jsem se na berdíka, ale pořizovací cena mi přijde děsivá a truhlíky se mi nechtějí hlídat, ale pořád si nedovedu představit nějakou soběstačnost na balkoně.S bio citrony souhlasím, té chemicky ošetřené kůry se obecně bojím.
Ahoj,
netusim, co je berdik. Zalivani je drina, to je fakt.
Rajcat vypestuju za leto cca 10kg, ke konci sezony vetsnou uz nevim co s tim, takze z poslednich 3-4kg delavam protlak. To stejne s paprikama, povetsinou vubec netusim, co mam s nima delat, cast zamrazuju, obzvlaste peruanske cili a jalapenos, cast zavaruju do sklenic jako leco nebo omacku na spagety. Cibule pojdou rychle, 30 cibuli zahuci raz dva. Mrkev vydrzi do podzimu. Povetsinou se snazim je vyuzit nez prijde mraz, tahat mrkve ze zmrzle zeme neni nic moc. Jahodovniku mam 6 korenu, cili je to spis symbolicka uroda, ale dobre i to. Rano utrhnu par cerstvych jahod do jogurtu nebo do müsli, obzvlaste dcerce se libi trhat urodu. Cele leto u nas frci matova limonada. Mnam.
Clovek by neveril, kolik se toho da vypestovat na par metrech ctverecnich a to mame jeste udelane i posezeni na balkone. Kdyz je pekne pocasi, jime tam snidane a obed. Vecer v lete sedime s manzelem na balkone a pijeme neco dobreho na naladu a poslouchame cvrcky.
Zde par ilustracnich fotek:
@Ernais píše:
@warita jak velky mas balkon? Ja si tu balkonovou soběstačnost totiz fakt nedokazu predstavit
mam 6×1m. Nicmene, zelenine venuju jenom polovinu. Na druhe pulce mam udelane posezeni a nejaky ty kytky samozrejme. Mam pekne rozrostly oleandr, levanduli a par jeste jinych kyticek. Ony i bylinky krasne kvetou. Salvej ma vyslovene dekorativni kvety a rozmaryn kvete decentne, ale nezne.
Co se tyka sobestacnosti, mela jsem na mysli pouze rajcata a papriky. Ostatni jde jako tak. Jak rikam, cibuli nasadim treba 30 a nez reknes svec, jsou pryc. Mrkve nejaky cas vydrzi, povetsinou do podzimu. Fazolim a hrasku se spis nedari, ale i tak jsem vypestovala dost fazoli, abych z toho udelala 2× prilohu k jidlu plus jednu polevku. Mne to takto staci.
@warita toto vsechno mas zaraz na 6m2? Jak to jako delas? Mas nejakou fotku, protoze ja si to nejak nedokazu predstavit. Nemyslim to nijak rypave, jen jsem holka bydlici v domku s lanem zahrady, takze nevim jak bych dokazala zahradnicit na takovem pidi prostoru.
@Ernais píše:
@warita toto vsechno mas zaraz na 6m2? Jak to jako delas? Mas nejakou fotku, protoze ja si to nejak nedokazu predstavit. Nemyslim to nijak rypave, jen jsem holka bydlici v domku s lanem zahrady, takze nevim jak bych dokazala zahradnicit na takovem pidi prostoru.
hodila jsem tunu fotek, ty je nevidis?
@MrsNorris píše:
@warita
Máš hezčí papriky než mám já z prostorných záhonů
dekuju, tento rok ovsem cervene nebudou. Ah jo…
@warita dobrej prales
tohle kdyby měl každej, hned by to na sídlišti vypadalo lépe ![]()
@klamonožka Presne. Bio fazole odnekud z Mexika mi prijdou postavene na hlavu, to si radsi koupim nebio ceske. Az budou bio ceske, tak je koupim a dam jim prednost pred nebio ceskymi.
@warita píše:
hodila jsem tunu fotek, ty je nevidis?
Ted uz jo. Vcera se mi nezobrazovaly. Asi nejaka chybka
ale mne to ted celkove nejak blbne i s upozornenima
@warita nedala bys, prosim te, tip na ten tvuj zdroj kurat? Klidne do sz? Dekuji moc.
@warita máte extrémně malou spotřebu té zeleniny, máte ji jen na zpestření. A to nemluvím o období mimo sezónu.
Biostrava se samozřejmě nevyplatí nikdy, protože vždycky bude dražší - kdyby chemie nebyla levnější, bylo by bio všechno běžně dostupné. Zdraví se těžko přepočítává na peníze.
Na druhou stranu není vůbec jisté, jestli bio je vždy zdravější. Může to být třeba zase plesnivé (a to nemusí být vidět).
POkud se týče masa a vajec, pak je to spíše etická volba, než zdravotní.
@Pudloslava píše:
@warita máte extrémně malou spotřebu té zeleniny, máte ji jen na zpestření. A to nemluvím o období mimo sezónu.
coze? Na to si prisla jak? Mi prijde, ze spotrebovat 10kg rajcat za 2 mesice je docela dost, do toho kvanta a kvanta paprik. Ke konci mi to uz eze z usi tak, ze uz to nemuzu ani videt.
Prosim te, KDE si prisla na to, ze u nas je zelenina symbolicky? Prave naopak, ja varim zeleninu moc rada.