Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím maminky,
kupujete domů biovýrobky?
Manželova sestra je na to vysazená. Já nemám úplně vyhraněný názor, každopádně mi přijde zbytečné vyhazovat více peněz za mnohdy stejný výrobek se značkou bio.
Jaký máte názor?
![]()
Nevyplatí, v tzv. biokvalitě lze kupovat i bez zaplacené značky bio.
Něco bio kupuju, něco ne. Třeba necítím potřebu kupovat biokuskus nebo podobné věci, ale rozhodně se snažím hlídat si původ živočišných produktů - vejce buď bio nebo z volného výběhu, když nejsou, tak alespoň podestýlková, nikdy ne klecová. Maso se snažím kupovat z menších farem, totéž mléčné výrobky, pokud je ta možnost. Co se týče ovoce a zeleniny, tak jak co. Něco ano, u něčeho to neřeším. To, že něco má bio certifikaci a něco jiného ne, ještě neznamená, že to bez certifikace je špatné. Ale u něčeho je to prostě záruka toho, že ta potravina má bezproblémový původ.
@Nadyn píše:
Zdravím maminky,
Manželova sestra je na to vysazená. Já nemám úplně vyhraněný názor, každopádně mi přijde zbytečné vyhazovat více peněz za mnohdy stejný výrobek se značkou bio.
Jaký máte názor?
Zkus a uvidíš… Třeba mungo fazole bio mi klíčí lépe než klasický pytlík, mandle bio mi chutnají více než klasické. Ale bio zelenina mě nijak neláká. Maso mám bio protože to jsou moje oblíbené farmy, ne proto že bych šla po bio. Kupuji co mi chutná a někdy je bio chutnější.
Jak co. Podle mě obecné pravidlo neexistuje.
V poslední době jsem třeba na Rohlíku přestala kupovat obyč brokolici a přešla na tu bio - cena dvojnásobná, ale kvalita také. Taky mám dobrou zkušenost s bio jahodami, bio datlemi apod.
Myslím, že hodně záleží na dodavatelích.
Tak jí nech, každej má rád něco: ) Nebo aspoň mi to přijde jako zadání kde je správná odpověď že to švagrová dělá blbě: )
Ale jestli se to vyplatí je asi těžko měřitelný… Jak poznat že se to vyplatilo? Že neumřeš na rakovinu? Někdo na ní umře i na bio výrobcích, někdo se dožije stovky na polotovarech…
To už tu jednou bylo, ne? Ne nekupuju. Jsou to vyhozené peníze. To by to museli pěstovat a chovat na jiné planetě.
Nalepka bio na me neplati, takze takove zbozi v obchodech nikdy nekupuju. Ja se spis snazim o maximum domacich potravin (nemusi byt nutne nase domaci), je to lepsi nez vsechny bio obchodakovy potraviny sveta. Presne vis, co jis a je to lokalni
@Nadyn vůbec, je to vyhazování peněz
bio z Turecka a pod.. Neee.. Raději farmářské bedýnky a např maso atd od českých farmářů
Taky kupuju bio jak co - standardne vajicka, mleko, maslo, maso, brambory, protoze mi vic chutnaji, a citrusy, protoze dost casto pouzivam jejich kuru. Pak veci kafe (tam si hlidam jeste fair trade) a datlovy sirup. Ostatni jak kdy (napriklad syry a zeleninu/ovoce). Vsechno ne. Smysl v tom vidim a pokud to jde, preferuju ceske veci pred zahranicmi.
Jak co a u nekterych veci to proste je na chuti znat. Tuhle jsem si misto bio kurete po dlouhe dobe dala kure z volneho vybehu a proste mi to nechutnalo. Jsem se zmlsala, to bio kure chutna jinak.
Ovoce casto kupuju bio taky. Osobne nevim, co to je byt nemocna, ale to nebude jen bio potravinama, ale celkovym stravovanim a zivotnim stylem.
@Nadyn píše:
Zdravím maminky,
Jaký máte názor?
prijde na to co.
My kupujeme bio maso predevsim. Obzvlaste kureci bych nekupovala z velkochovu, to bych snad radeji uz nikdy nejedla kureci. Rika se, ze o veproveho a hoveziho to uz nehraje az takovou roli, ze to neni az tak zatizene chemii, hormonama a ATB. Cili by se to dalo kombinovat tak, ze kureci koupis bio a veprove/hovezi normalni. Nicmene, je fakt, ze bio veprove je chutove nekde uplne jinde, takze ja i kvuli chuti kupuju bio. Co pravda, leze to hodne do penez.
Pak tady jsou napr bio citrony a jine citrusy. Pokud chces pouzivat kuru citronu do peceni, nebo si nakrajet citron i se slupkou do limonady, tak jedine bio citron.
Vajicka mame my domaci od moji maminky, cili tam to neresim. Stejne tak zeleninu v lete nestacim ani konzumovat, kolik nam toho matka posila. Neco malo si napestujeme i u nas na balkone. Pestuju rajcata, papriky, mrkve, cibule, salaty, bylinky, petrzel, celer, redkvicky, matu a jahody. Uz jsem mela i hrasek, fazole, kedluby a dokonce minuly rok jednu dyni. ![]()
Vyhoda pestovani na balkone je, ze v lete jsme naprosto sobestacni s rajcaty a paprikami, stejne tak kdyz chci varit polevku, staci si odskocit na balkon pro cibuli, mrkev, petrzelovou nat a papriku a muzu rovnou varit. Vyhoda bylinek je, ze si utrhnu vzdy 100% cerstve v takovem mnozstvi, jake potrebuju.
Jinak behem roku si dopravame i nejakou tu bio zeleninu. Ale ne vsechno, nekdy tak a nekdy tak.
@Jana525 píše:
Jak co a u nekterych veci to proste je na chuti znat. Tuhle jsem si misto bio kurete po dlouhe dobe dala kure z volneho vybehu a proste mi to nechutnalo. Jsem se zmlsala, to bio kure chutna jinak.
Ovoce casto kupuju bio taky. Osobne nevim, co to je byt nemocna, ale to nebude jen bio potravinama, ale celkovym stravovanim a zivotnim stylem.
Na chuti to jde jednoznacne poznat. My jsme meli na navsteve pratele, oni jsou puvodem ze statku. Udelala jsem pecene BIO kure. Navsteve jsem nic nerekla, nechtela jsem, aby si mysleli, ze si na neco hraju a snazim se delat dojem. Naservirovala jsem kure, kamarad vlozil prvni sousto do ust a rika: „tohle je nejake lepsi kure, ze? To se pozna podle chuti“. Tak jsem se priznala, ze je teda bio a zahralo me to u srdce, ze to jde poznat. Tak oni jsou holt ze statku a vedi, jak chutna domaci kure. Tim netvrdim, ze bio kure z obchodu se rovna domacimu kureti, ale je fajn, ze to pozna nekdo, kdo vi, jak ma kure doopravdy chutnat.
@warita Kolik toho vypěstuješ na balkoně? Dívala jsem se na berdíka, ale pořizovací cena mi přijde děsivá a truhlíky se mi nechtějí hlídat, ale pořád si nedovedu představit nějakou soběstačnost na balkoně.
S bio citrony souhlasím, té chemicky ošetřené kůry se obecně bojím.