Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@warita píše:
coze? Na to si prisla jak? Mi prijde, ze spotrebovat 10kg rajcat za 2 mesice je docela dost, do toho kvanta a kvanta paprik. Ke konci mi to uz eze z usi tak, ze uz to nemuzu ani videt.Prosim te, KDE si prisla na to, ze u nas je zelenina symbolicky? Prave naopak, ja varim zeleninu moc rada.
rajcat snime denne nekolik, odhadem 2 kg tydne, paprik jsem nikdy nemela dost, abych mohla vyzkouset, kolik snime - treba letos, mam poprve asi 20 rostlin - ale hadam, ze 3 denne dame. Nevim, jak moc se preji, dosud jsem je jen kupovala a jsou drahe. + okurky, salaty - to je vsechno takova lehka zelenina na salat. Jinak se u nas vari z mrkve, repy, celeru, cuket, dyni, fenyklu, kvetaku… nedovedu si predstavit, ze bych z balkonu pokryla byt jen mesicni spotrebu.
@Pudloslava píše:
rajcat snime denne nekolik, odhadem 2 kg tydne, paprik jsem nikdy nemela dost, abych mohla vyzkouset, kolik snime - treba letos, mam poprve asi 20 rostlin - ale hadam, ze 3 denne dame. Nevim, jak moc se preji, dosud jsem je jen kupovala a jsou drahe. + okurky, salaty - to je vsechno takova lehka zelenina na salat. Jinak se u nas vari z mrkve, repy, celeru, cuket, dyni, fenyklu, kvetaku… nedovedu si predstavit, ze bych z balkonu pokryla byt jen mesicni spotrebu.
tak ty to zase prehanis se mi zda. Navic, vy jste 4 nebo 5 lidi, ze ano? My donedavna 2, ted teda 3, ale dcera toho sni symbolicky, je mala. Cili podel vasi spotrebu 2.
To jednak a druhak, vy toho jite zase prilis. Takova spotreba, pokud rikas pravdu, neni normalni. Co presne s tim delas? Na snidani rozhodne nejim kazdy den rajcata a papriky. Samozrejme se najde den, kdy si dame oblozeny chleba a k tomu prikrojim papriku a rajce, ale kazdy den? Nekdy je na snidani müsli, nekdy kase s javorovym syrupem, nekdy michana vajicka, jindy francouzke tousty, jindy toto tamto.
Na obed pak povetsinou byva prave nejake jidlo se zeleninou. Ja zeleninu miluju, varim ji rada. Ale jakmile prijdou rajcata do sezony, tak uz po par tydnech mi to leze usima ven. Varim hodne prave kombinaci papriky&rajcata. Delam z domacich rajcat omacky na spagety, delam leco, delam chili con carne, delam plnene papriky, delam mexicke fajitas, delam veprove na rajcatech a paprikach, delam zapecene kure nebo jehneci kotletky na recky zpuso delam i salaty. To vse vyzaduje ve vetsi ci mensi mire papriky a rajcata, ale 2kg denne to teda absolutne nejsou a ani to neni zadna normalni spotreba. Ale jist tohle KAZDY den? Jako fakt kazdy den? Do ceho presne utopis 2kg rajcat a tri papriky? Je mozne, ze vy asi delate hodne salaty. Ja salatova nejsem. Navic je vedecky prokazane, ze mnohem zdravejsi je jist zeleninu varenou, ze syrove to telo nedokaze zuzitkovat. Ale samozrejme salat taky delam. Mam na balkone trhaci salat, natrham si zelene, pridam napr jarni cibulku a redkvicku, prihodim k tomu cherry rajcatka a pulku papriky, nejaky tyn syr, olivovy olej, etc etc etc a je toho tolik, ze casto musim cast toho salatu vyhodit, protoze tolik se toho nesni.
Navic, jak jsem psala uz predtim, behem sezony dostavam od moji matky tuny jine zeleniny. Dostavam cukety, hrasky, cervenou repu, fazole, mrkve, dyne, cibuli, patizony, brambory. A hadej co, to se musi taky snist. Kdybych se nacpavala 2kg rajcaty denne, tak fakt nevim, kde bych mela kapacitu v zaludku jist jeste neco jineho. A ja bych teda 2kg rajcat jist nechtela, mam chut i na jine potraviny a jidla, co nechutnaji po rajcatech a paprikach.
Ale je fajn, jak dokazes na cloveka vyjet, ze skoro neji zadnou zeleninu, jenom proto, ze ty mas nejakou neprimerene vysokou spotrebu. Dokonce natolik vysokou, ze silne pochybuju, ze vubec rikas pravdu.
EDIT: koukam, ze jsem spatne cetla a ma to byt 2kg tydne. Tak pokud podelime vasi spotrebu 2, tak mi vyjde 1kg rajcat tydne a tudiz 4kg mesicne a to by tak cca odpovidalo. 4kg x 2,5 mesice vyjde na tech 10kg. Rajcata ploti cerven, srpen a zari. Nekdy jeste clovek sklidi par kousku v rijnu, ale to do tech poctu uz nepocitam, protoze to dozrava nekonecne dlouho a je to jenom par rajcat, chtove nic moc. Cili to mame tak 2,5m, kdy jsou rajcata v sezone a jedou a to naprosto v pohode pokryva nasi spotrebu.
Jo a paprik slizim v sezone vyrazne vic, nez 3 tydne. Toho jsou kvanta a kvanta. Kazdy rok si rikam, ze toho zasadim tento rok mene a nejak se mi to kazdy rok nedari a mam toho tolik, ze nevim co s tim.
@warita prosím, kolik máš těch rostlinek od každého druhu? Dík moc
@warita nechtela jsem na tebe „vyjet“, je mi lito, ze jsi to tak vnimala
@Pidulka1991 píše:
@warita prosím, kolik máš těch rostlinek od každého druhu? Dík moc
ahoj, za psolednich par let se etablovala praxe: 2× velke cherry, 2× roma. Tyto rajcata rostou do stropu a plodi dokud je mraz nevezme. U zabradli mam kerickove odrudy, co rostou max 1m vyska. Techto mam 6 kusu. Pak na okennim parapetu v loznici pestuju trpaslici odrudy, ve velkem truhliku mam 3 rostliny. Byvaji obsypane rajcaty tak, ze skoro nevidet listy.
Z paprik mam: 2× zelenou palivou, 2× cervenou spicatou sladkou, 2× tureckou na plnene papriky a povetsinou 1-2 rostliny nejakeho cili. Cili rotuju ruzne druhy, napriklad peruanske cili „aji amarillo“, jalapeno, nebo pimiento de padron, kozi rohy jsem uz taky mela 2 roky.