Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@markur59 píše:
@Nimie
Zatím tu úroveň, samozřejmě na úrovni rodilého mluvčího ne.
jasný jasný, když ti jí někdo kritizuje, tak najednou se ukáže, že jí přeci jen pochválit umíš, máš v tom nějaký bordeeeel ![]()
No jak říkám, normální pubina @markur59 na gymplu, kde učí tchyně, se učí děti japonsky, holansky a jedna holka norsky… jako nevím, co máte s tou finštinou, nic jí nezakazujte, ono ji to přejde samo a nebo to zužitkuje. Každý puberťák se má za nejchytřejšího ![]()
U počítače tráví čas každý puberťák, je to součást jejich životního stylu, s cizinci si píší na facebooku taky skoro všichni z nich. Svět se prostě změnil, čekáte, že bude chodit na houby? Nechte ji dejchat.
Jak jsem napsala, jestli máte starost o to, zda věkově odpovídá, píší, že naprosto
jestli máte starost, že dělá něco jiného, než vrstevníci, tak nedělá.
Pak není důvod mít starost.
@markur59 píše:
@Nimie
Až na to, že děti vždy uvažují zkresleně.
Jasný jasný, oblíbená výmluva namyšlených dospělých ![]()
@markur59 píše:
Nemají totiž zkušenosti.
za to ty jich máš sice dost ale nic sis z nich nevzala ![]()
@markur59 píše:
Nemají totiž zkušenosti.
a proto potřebují matinku, aby jim nalajnovala celé dětství… nech ji dýchat, nedělá nic nebezpečného.
@Nimie
Nejsem namyšlená, jen uvažuji realisticky. Dcera si evidentně myslí, že její vysněný princ čeká ve Finsku, hned se vezmou, budou mí dvě krásné děti a oba budou skvěle finančně zajíštění. Tak to přece nefunguje, musím ji vrátit zpět do reality.
@markur59 píše:
Nemají totiž zkušenosti.
Jenže narozdíl od rodičů mají často víc znalostí a ochotu se něčemu přiučit. Není až takovou vyjímkou, že rodič má pocit, že ví všechno, akorát si neuvědomí, že jeho informace pochází z doby krále klacka. Dítě naproti tomu při dostatečném zájmu je schopno daleko předčít své rodiče. Jsou děti, kteří už někdy ve 20 dosáhli vyšší životní úrovně a pracovního postavení než rodiče, jsou děti, kteří už od 18 vedou vlastní úspěšné podnikání, jsou děti, kteří v tomto věku své rodiče živí, protože mají vyšší plat a více znalostí ![]()
@markur59 píše:
@neumisa
Nedělá, rozhodně ne to, co dělají v jejím věku.
Podle sebe soudím tebe,… viď?
Ta holka prochází prostě pubertou a tu prožívají každý nějak.
Ta tvoje jde trošku jinou cestou než je chlast a kur*ení se. Tohle po ní chceš? Jenom, aby zapadla do obyčejného průměru?
Mně se moje dítě učit nezvyklý jazyk, jásám a jsem šťastná.
Ty pořád nechápeš, že pokud jí to vydrží, může to zúročit tak skvěle, protože finsky tady umí „hrstka lidí“? Tohle fakt nechápeš? Že je to výhoda jak prase?
Opět zazní tisíckrát omílaná rada:
Nech ji žít. Pokud ji budeš dusit, opravdu ti uteče.
Ale ty už přes sto stran nechceš tohle slyšet, takže nevím, jestli se ta rada zase nemine účinkem.
Tak dlouho se bude holka vracet do reality, až bude jednoho dne reálně pryč…
@markur59 píše:
@Nimie
Nejsem namyšlená, jen uvažuji realisticky. Dcera si evidentně myslí, že její vysněný princ čeká ve Finsku, hned se vezmou, budou mí dvě krásné děti a oba budou skvěle finančně zajíštění. Tak to přece nefunguje, musím ji vrátit zpět do reality.
Proč by to tak nefungovalo? Upozornit, že to tak nemusí být, to můžeš, ale tvrzení, že to tak nelze je prostě jenom akorát lež
to je jak to tvoje, že studovat/dělat něco, co člověka baví, v životě nelze. Lze a člověk, který to ví, se na tomhle světě má většinou lépe ![]()
@Nimie
Ale to je přece menšina. Pak existují děti tzv. „mamánci“, co zůstanou matce viset do konce života na krku. Tak jako manželův bratr.
@markur59 píše:
@Nimie
Ale to je přece menšina. Pak existují děti tzv. „mamánci“, co zůstanou matce viset do konce života na krku. Tak jako manželův bratr.
Pokud ten výraz znáš a umíš se aspoň na 2 vteřiny zamyslet, tak ti jistě dojde, že tahle „diagnoza“ tvé dceři vážně nehrozí ![]()
@radúna
A řekněte, KDO potřebuje umět finsky? Zcela zbytečný stát o pěti milionech obyvatel.
@Nimie
Já jí říkám furt, ať se nikam nestěhuje, že bude litovat, a spoustu dalších varování. Ruku na srdce, pravděpodobně poté, co jí zlomí srdce, pojede domů. A já už ji opravdu nebudu chtít živit.
@Nimie
Možné je všechno, i když vím, že ta holka není hloupá. Nejlepší prostě bude, pokud se usadí tady, nebude si do hlavy dobrovolně hustit hlouposti a najde si milujícího manžela.