Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím!
Mám obavy, mám první dítě, chlapečka 15 měsíců. Začal chodit po špičkách, občas chodí dokola, né, že se točí na místě to ne, většinou, když má radost velkou, tak začne utíkat, když má velkou radost také začne mávat rukama, jako ptáček, nebo když ho něco naštve
jinak je velmi usměvavý a šikovný chlapeček, a trochu nerváček po mamince
umí pápá, paci paci, umíme pár zvířatek: pes, kočka, kůň, kráva… ze slov umí, mama, táta, bába, čiči ( máme kočku doma) cáky cáky na vodu, ty ty ty, když vidí, jak se zlobím 😁 a začíná říkat sem tam auto.. taky rozumí, když řeknu, dej mi ruku a pojď, nebo uděláme hají (lehne si do postele ) ( v domácnosti máme dva jazyky, turečtinu a češtinu)
taky “taakhle je velikej” začíná pomalu ukazovat na věci kolem nebo v dálce. Je velmi závislý na společnosti, nemůže a ani nechce být sám v místnosti, stále chodí všude semnou, wc, koupelna…
dává pusinky, všem, koho vidí… co se týče reakce na dětí, tak ty miluje, vždy, když vidí nějaké miminko v kočárku, především holčičku, začne pištět radostí, ukazovat, smát se… hraje si sám, ale i s dětmi… žbleptá, ukazuje na ně dělá “malá”. Ale nejvíc mě znepokojuje, že si hraje zvláštně, neřadí hračky do řad, ale spíš je přendavá z jednoho místa na druhý.. jde ke svému stolečku tam si dá nějaké hračky, nebo věci, ovldač, klíče atd…. Pak se podívá, vezme to a jde k druhému stolu a položí to tam, všechno strká do sebe jakoby, třeba má nějakou misku na hraní a dá tam všechno co má po ruce… nebo na sebe dává věci…ale do řady ne. Ale umí si hrát i s autem, plyšákem…. Občas při chůzi zakloní hlavu do zadu, nebo na stranu pravou… ale to si myslím, že má z toho, jak se naučil “ taaakhle je velikej” tak to dělá u toho taky, to zaklánění. Jsem z toho celá rozrušená, na kontrolu jdeme až v červenci, každý den hledám na internetu a čtu. Okolí říká, že to moc sleduju a pitvám se v tom, že je to normální
předem děkuji za nějaké odpovědi
Hezký den.
Okolí říká, že to moc sleduju a pitvám se v tom, že je to normální
mají pravdu, máš normální dítě
Popisujes normální batole. Co tě vede k tomu že by měl být autista? ![]()
Tobě syn umí paci paci a zvířátka v 15m a bojíš se autismu?
Ehm, moje dítě umělo udělat, jak je velké až ve školce. ![]()
Ve tvém případě bych se autismu nebála.
mě znepokojilo to hraní si, chození po špičkách …
každopádně všem děkuji za odpovědi a za uklidnění!
![]()
Klid. Přestaň se stresovat a věnuj se synovi.
Některé běžné batolecí chování se může zdá „autistické“ Ale je běžné. Třeba to třepání při nadšení. Ještě by mě teda zajímalo, jak by jsi si představovala, aby si 15ti měsíční hrálo.. Však jeho hra je v podstatě stále spíše manipulační. A i kdyby v tomto věku řadil nebo přendával, tak je to v pořádku.
@Lalan píše: Více
Zda se mi to normalni. Ale nedivim se ti vubec. Ja se taky bala autismu, kvuli tomu, ze moja dite nereagovalo na sve jmeno kolem roka, prestoze v te dobe uz krasne mluvilo a sve jmeno znalo.
Mne skoro prijde, ze vetsina maminek v mem okoli se v nejakem vyvojovem obdobi balo autismu. Sestrenka kvuli spatnemu ocnimu kontaktu (mala je silne kratkozraka), kamaradka kvuli chozeni po spickach (bezna vyvojova faze, v urcitem veku to obcas dela hodne deti), svagrova kvuli razeni vsech veci doma podle barev a toho, ze se maly jednu dobu zajimal jen o znacky aut…
@Lalan píše: Více
Na chozeni po spickach muzes skocit na kontrolu na fyziotetapii. K
Sleduje se akorat jestli chodi po cele noze mimo to kdyz zkousi spicky neno nechodi. Všechno neni autismus
Davani veci do sebe muze byt bezna faze poznavani sveta a schopnosti. Mrkni na neco ohledne montessori nebo celkove vyvojovych fazi her, je to tam hezky popsane a montesori nabizi i konkretni hracky pro konkretni faze.
@Anonymní píše: Více
Protoze bohuzel lidi vi o autismu jen z televize, takze okrajove zalezitisti a naopak nenastuduji si bezne vyvojove faze deti.
taky si pak pletou ocd, adhd, VD a vsechno reknou dopredu autismus
jeste ze se v telce moc nemluvi o priznacich sociopatie, to by maminky sem chodily resit, ze jejich batole je sociopat ![]()
@olivovyolej píše: Více
Naprosty souhlas.
Obzvlast u prvorodicek je to docela bezne a uplne pochopitelne. Me pomohlo si par odbornych knizek nastudovat a promluvit si s nekym, kdo se tomu profesne venuje, to pak clovek nevidi autismus vsude. Navic autismus je tak neuveritelne ruznorody, jedna z mych nejlepsich kamaradek ma chlapecka s PAS a nikdy po spickach nechodil a take mel vcelku prumerny ocni kontakt a na jmeno slysel… ![]()
Já mám oficiálně středněfunkčního autistu. No a lidé spíše znají vysokofunkční (AS) nebo nízkofunkční (Děti úplňku). ![]()
@Alexandria Nixia píše: Více
To je pravda. A uz pujde do skoly?
Ja to taky naprosto chapu. Protoze clovek ma o sve dite samozrejme velky strach a nechce nic zanedbat. Taky jsem furt z neceho nervozni ![]()
Pred 30 lety se umel diagnistikovat poradne jen silny autismus a ted se hromada lidi s PAS dodiagnostikovava v dospelosti. Takze to taky chapu, ze ty projevy mohout byt mirne. Coz je zas fsjn, protoze tim PAS nemusi byt az takovy strasak, kdyz dnesni dospeli s tim delaj klidne manažerské pozice a jsou v pohode.