Bojím se bojkotu kojení - jak přežít bez dudlíku?

2811
23.9.17 16:19

Bojím se bojkotu kojení - jak přežít bez dudlíku?

Ahoj holky, prosím o radu ohledně kojení a dudlíku, malému jsou 2,5 měsíce, dudlík jsem mu dala asi v měsíci, přibíral hodně, pil bez problému. Teď mi přijde, že začal zlobit při kojení, bojím se, že je to dudlíkem, jak všude píšou, nevím, jestli začíná bojkot nebo ho jen bolí bříško..ale chtěla bych to zkusit bez dudlíku, ale nevím, jak na to, zkouším mu ho nedat vždcky, ale aby mi řval hodinu v kočáře nebo autosedačce v autě, to nezvládám, tak ho dostane a je klid..usne a pak mu sám vypadne nebo i vyndám.. doma zkouším bez dudlíku, ale usne jen u prsa, po hodině cucání, ale když ho položím, spí 10-20 minut a brečí znovu, je nevyrlý a nevyspalý a pořád dokola.. když dostane dudlík, spí dvě hodiny i déle.. neusne při chození, houpání na rukách, to brečí taky, brečí v hacce, v ergo nosítku, s dudíkem ne.. po usnutí mu ho beru.. jak to děláte vy s bezdudlíkovými dětmi? Mám snést brečící kočárek, brekot v autě? Nenechávám ho brečet.. ale bez dudlíku usne málokdy, jen u prsa a v noci.. přes den ale nemůžu každý den s ním hodinu ležet, mám dva starší prvňáky, chodíme ze školy, na kroužky, máme hodě lékařů.. jak to udělat? A dělají bojkot i děti bez dudlíku? Díky Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3145
23.9.17 16:29

Nechavala bych si dudel jako nouzovku na situace, kdy prso fakt strcit nejde. Jakmile by k tomu byla sebemensi prilezitost, prso bych dala. A tim myslim kojeni kdekoli, oblekla bych dite i sebe tak, abych i v tomto pocasi mohla nakojit venku na lavicce atd.
A hlavne je potreba zvysene pozornosti pri prisavani, nenechat dite prisat chybne, kdy dasnemi drzi jen bradavku, dbat na to, aby melo pusu dokiran, uvnitr i dvorec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
23.9.17 16:33

Mám dítě bez dudlíku, naštěstí první, tak o to je to jednodušší. Od návratu z nemocnice je s námi v posteli. U prsa usíná doteď, bude mu už rok, ale potom mu ho hned beru. U kojení jednu dobu dělal spíš blbosti, než že by ho odmítal. Já zase přemýšlím, jak ho naučit usínat bez prsa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15434
23.9.17 16:34

Řekla bych, že v tomhle věku už dudlík kojení nezkazí. To hrozí spíš u novorozenců.
Jak zlobí u kojení? Není to spíš růstový spurt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31253
23.9.17 16:41

@Lucah Nejmladsi dudlik nikdy nevzala a dva ukazkove bojkoty kojeni mame uspesne za sebou (ve 2m a pak v necelych 3m - to se dala nakojit pouze 3krat denne v hlubokem spanku, trvalo to cca 3 dny, tudiz doslo mliko, takze pak jsem pro zmenu tri dny kojila co hodinu a hodinu :mrgreen: ). Ted ji bude 5m a taky blbne, protoze zacala hodne vnimat… Ja bych se nebala, ze je to dudlikem, spis vyvojem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
23.9.17 17:10

Mám třetí dítko (teď 9 m a zatím je kojen) a můžu ti říct, že teď už vám dudlík kojení nepokazí, klidně mu ho dej, ať je spokojený :srdce: První dcera měla dudlík hned od porodnice a kojila jsem 1,5roku než jsem otěhotněla s druhou dcerou. Bylo snažší jí utěšit hlavně v noci. Druhá dcera (kojena 2 roky) dudlík neměla kvůli dávicímu reflexu, stačili dudlík lehce dát do pusinky a už mi házela šavle. A o to těžší bylo jí uklidnit, prso měla jen na jídlo, pokud hlad neměla, nechtěla ho ani na uklidnění. Moje třetí mimčo bohužel také dudlíka nemá, zase ten dávicí reflex. Nakoupila jsem dudlíky všech možných tvarů a nic. Také má prso jen na jídlo, ne na pomazlení a taky se špatně utěšuje. Když to shrnu, tak líp ukonejšíš dítě s dudlíkem. Možná se ti zdálo, že dřív pil víc a je to pravda. Můj syn pil po porodu taky hodně, i obě prsa na jedno kojení. Okolo druhého měsíce se to zlomilo a stačilo mu jedno. Nezapomeň, že se během kojení mění složení mlíka a růstový vzpurty jsou chvilkové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
23.9.17 17:33

Máme bezdudlíkačka už od narození :-) Nám jednu dobu na uspávání hrozně pomáhal gymnastický míč. Vždycky jsme uspala v náručí na míči a třeba jsem k tomu ještě zpívala :-) Později jsem začala nosit v šátku a uspávala jsem v s miminkem v šátku a ještě jsem u toho seděla a pohupovala se na tom gym. míči. Tyto dvě věci - šátek a míč nám neskutečně pomáhali. Malá miminka v šátku usínají rychle. Stačí je v něm nosit - u toho jsem si třeba ustlala postel, pověsila prádlo atd… co šlo. Teď už v šátku neuspávám, konečně už uspávám na posteli u prsa.

Dudlík ti kojení zkazit může. Nejde o tom v jakém věku. Je zákeřný v tom, že se dítko může přestat kojit až za pár dní, týdnů, či dokonce měsíců, kdy už tě to ani nenapadne si to s dudlíkem spojit. A ano, bojkot jsem též zažila - asi od cca 3 měsíce, i když jsme dudlík nikdy nepoužívali. Myslím, že našemu mimi vadilo, že mlíčko neteče hned po přisátí dost rychle - trvá, než se rozteče. Děti se většinou přisají a pijí a pijí a až mají dost, tak se odtrhnou od prsa. U nás to vypadalo tak, že dítko pilo, odtrhlo se, pilo, odtrhlo se… a tak pořád dokola, až to přešlo ve vztekání. A takto to bylo jen přes den, v noci pití v pohodě. Takže jsem přišla na to, že se musím snažit kojit dítko přes den v polospánku, kdy neřeší tok mlíčka - takže buď jsem kojila v šátku (zezačátku mi to trvalo, než jsem se to naučila) a nebo jsem mimi uspala na míči v náručí a pak nakojila (pokud se neprobudilo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4140
23.9.17 17:36

Blbost. Dudlik je to posledni, co zpusobuje bojkot kojeni. Kolem 2,3 mesice se prestavaji prsa tolik nalevat jako po porodu, ale prizpusobi se mnozstvi mleka potrebam ditete a muze se jeho tok zpomalit. A to nektere deti nesou nelibe. Taky jsme si tim prosli, dudlik nedudlik. Rozhodne bych netyrala sebe a dite odebranim dudliku kvuli hypotetickemu (jeste ke vsemu) bojkotu… Nenech se stresovat nejakou laktacni sektou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
23.9.17 17:39

Blbost to není. Může se stát, že dudlík nemá na kojení vliv, ale většinou ano. U nás v rodině většinou kdo kojil a dával dudlík do pár měsíců kojit přestal. Ale jak říkám, nemusí to být pravidlo.

Tím nechci nikomu říkat, aby nedudlíkoval, to je každého věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
180
23.9.17 17:58

Moje dite dudlik odmitlo nevedelo co s nim, kojila jsem treba pres 4 hodiny denne. Byl to zahul, nosit se nechtel, jen pochovat aby mi videl do tvare a nijak jinak. Rustovy spur to muze byt. A to ze ma dudlik na spani a nebo v aute na uklidneni, nevidim dramaticky. Vic mi vadi deti ktere chodi a maji dudlik jeste ve 2 letech normalne furt. Mas preci jen miminko, ja bych ho klidne nechala a zacala resit okolo pul az trictvrte roku, tim ze by ho mel jen v postylce na spani. Jinak tem muj mi u prsa usinal do 10m. A pote do roka a kousek na lahvi. Tak to je a vubec jsem se tim netrapila. Kazde dite original, pokud nechces behat po byte s hlavou jako balon a nervy na pochodu tak mu ten dudlik nech, zas takova hruza to neni. Svagrova kojila do roku, a mala mela dudlik uz v porodnici, jak rvala (snad poprve jsem slysela ze byli pozadani at ji daji dudlik, ze krici a rusi ostatni maminky) a potvrdit to muzu fakt rvala jak nalesy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
23.9.17 18:20

@Lucah Já bych ho netrápila. Některé děti mají silný sací reflex a potřebují dudlat pořád a pokud člověk nemá jedno dítě a němá možnost s ním výt imrvére v posteli, tak to prostě nejde. A co jsem se zase bavila já s LP a v porodnici, tak dudlík má vliv na kojení jen do té dob, než se dítě naučí sát prso (je totiž kratší, než bradavka a dítě se musí naučit nabírat do pusy celou bradavku a „neštípat“). Když už to umí prý dudlík vliv nemá. S tím bych docela souhlasila a ještě bych dodala, že největší škodič kojení je nervozita a nespokojenost, jak u dítěte, tak u matky. Takže pokud bych měla volit klid s dudlíkem nebo řev bez něj, jednoznačně volím to první.
Mmch, my jsme měli dost dlouhý a silný bojkot kojení u druhého syna (způsobeného nejspíš silným, ale zpožděným spouštěcím reflexem v kombinaci s nedozrálými střevy) a dodlík, který do té doby neměl, byla jedna z věcí, díky kterým jsme přežili a kojili dál. Syn mi totiž jednu dobu hystericky řval kdykoliv, když jen viděl prso. Dudlík si vzal, takže jsem ho oblbla dudlíkem, houpala a když byl klidný a rozdudlaný, rychle jsem vyměnila dudlík za prso. Bez dudlíku byl schopný hladovět klidně i 8 hodin (ve 3 měsících), prostě se nepřisál. Takhle jsme překlepali asi 2 měsíce, pak už to šlo bez dudlíku, dudlík měl pak asi do roka, kojila jsem do roka a půl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
23.9.17 18:23
@melitea píše:
Blbost to není. Může se stát, že dudlík nemá na kojení vliv, ale většinou ano. U nás v rodině většinou kdo kojil a dával dudlík do pár měsíců kojit přestal. Ale jak říkám, nemusí to být pravidlo.Tím nechci nikomu říkat, aby nedudlíkoval, to je každého věc.

Pokud přestal kojit po „pár měsísích“, nebylo to nejspíš dudlíkem, ale tím, že se nepřenesli přes období kolem 3 měsíců věku dítěte, kdy se upravuje laktace, mléka není přebytek, jak tomu bývá ze začátku a dítě se musí snažit, aby vyvolalo spouštěcí reflex. Hodně dětí se v té době u prsa vzteká, maminka zjistí, že prsa už nejsou tak nalitá, jako dřív, začne být nervózní, snaží se odstříkat, což ale není úplně snadné, zvlášť kddyž na to nejsou prsa zvyklá od začátku. Takže nabude dojmu, že má málo mléka (navíc v té době bývá i růstový spurt a děti přibírají méně, než dřív), začne dokrmovat (často na rdu pediatra) a kojení jde do kopru. S dudlíkem to vůbec nesouvisí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
23.9.17 20:55

@Hoa Mai jak myslíš :) každý má na to jiný názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4498
23.9.17 20:56

Já bych rozhodně dudlík dala. Za ten klid to opravdu stojí zvláště, když už je doma nějaký sourozenec a není čas jen na miminko. První dítě dudlík nemělo a bojkotovalo také, druhá dudlík má a bojkotuje stejně :lol: Když se u prsa vzteká, nebo se nechce přisát, dělám to jako @Hoa Mai - uklidním dudlíkem a ten pak vytáhnu a vyměním za prso. Netrap sebe, rodinu, ani miminko zbytečným pláčem, pokud mu dudlík dělá dobře. Rozhodně lepší nechat usnout v klidu s dudlem, než hodinu hopsat na míči a dělat jiné psí kusy. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
23.9.17 21:01

@Hoa Mai někdy jsem si říkala „škoda, že člověk neví, co si to miminko myslí, co přesně chce, aby se mu člověk mohl přizpůsobit“. @Lucah Ať je to jak chce, hlavní je vydržet. Vím, že se to lehce říká. Není to jednoduché, některá miminka hodně pláčou, bojkotují kojení, těžko usínají atd atd… a maminky propadají zoufalství, ale pak si člověk řekne, že vydržel a stálo to za to. My taky zkoušeli kde co na uspání, jak jsem psala. Zkus ten míč, tím nic nezkazíš. Držím pěsti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová