Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zdravím, včera odpoledne si pětiletá stěžovala, že ji při skousnutí a pak večer při čištění zubů bolí zub. Koukala jsem se a opravdu má na kousací ploše stoličky křídově bílou tečku, takže kaz. Na konci dubna jsme byli na prevenci a vše prý v nejlepším pořádku, zubař nás pochválil. Takže jsem poněkud zklamaná, myslím, že během měsíce se snad k bolesti kaz nevytvoří, nevím.
V každém případě jsme teď na Krétě, kde mám být do 3. 6. Dnes ráno dcera v pohodě, akorát mi říkala, že ji to pri skusu bolí i na druhé straně a i uprostřed. Prý to nikdy předtím nebolelo. Dost tu fouká, říkám si, jestli to nebude větrem, ale vůbec nevím. Dnes ji objednám k našemu lékaři, abychom mohli jít hned po návratu.
Potřebuju napůl věšteckou radu, vydrží dcera těch cca 12 dní nebo bych ji měla vzít k zubaři tady? Máte zkušenost, jak se bolest zubu u dítěte rozvíjí? Jak říkám, zatím je dobrá, ale ještě dnes nejedla a mi je zle místo ní.
Zapomněla jsem dodat, že má dcera navíc rýmu, čili je možné, že to může souviset. Teda, kaz na jednom zubu je, ten bohužel nezmizí, ale ostatní zuby snad nemají důvod pobolivat…
@Annci je jí pět let. Je možné že nejde o kaz ale prostě je čas výměny a spodní ji tlačí na vrchni. Mlecny zub nemá nervová zakončení tak nevím jestli by mohl klasicky bolet. Navic dva zuby najednou… ![]()
@Malike píše:
@Annci je jí pět let. Je možné že nejde o kaz ale prostě je čas výměny a spodní ji tlačí na vrchni. Mlecny zub nemá nervová zakončení tak nevím jestli by mohl klasicky bolet. Navic dva zuby najednou…
Tohle je blud. Mléčné zuby samozřejmě mají nerv, mají kořeny, umí bolet naprosto stejně jako ty stálé. To jen pro úplnost.
Zakladatelko, které zuby ukazuje? Jestli to jsou poslední stoličky, tak to opravdu může být počátek výměny, kolem 6 let se prořezávají šestky a často bývá bolest mléčných pětek a to někdy poměrně velká. Křídově bílá skvrna kaz být nemusí. Dělali dceři na prohlídce RTG? U dětí jsou časté mezizubní kazy mezi stoličkami. Kdyžtak si vyžádej, až tam půjdete.
@kittylittle odpověď zubaře..
Odpověď odborníka:
Mléčné zuby nemají kořen ( v něm probíhají nervy), takže mi vůbec není jasné, jaké ošetření bylo provedeno a co máte doma dělat.
Ale jinde čtu zase že má..Tak fakt nevim ![]()
@Malike kořen rozhodně mají, minulý týden jsme byli se synem na trhání a kořen ten zub měl pořádný
hezky je to popsané zde:
www.maminka.cz/…-maji-koreny
Tak mléčné zuby kořeny mají, některé se mění až dost pozdě a výživu mít musí, ale…při prořežávaní stálých zubů dochází k resorpci kořene dočasného zubu…
@Annci počkala bych, jak se to bude vyvíjet
@kittylittle ukazuje horní poslední stoličku, na té má ten bílý flíček kulatý, asi 1 mm v průměru, pak ukazuje spodní stoličku na druhé straně, ta vypadá v pohodě, a pak říkala, že ji bolí jedničky dole a ty vypadají úplně v pohodě
ráno kousla do rohlíku a říkala, že ji to bolí, ale teď žvýká v klidu a je vychechtaná. Tak nevím. Zatím jsem rozhodnutá vyčkat, ale fakt netuším, jestli nedělám chybu.
@kittylittle vy děláte při prevenci standartně rvg snímky 5 letým dětem? Díky. M.
A víte co, doma naprosto dobrý a jak člověk vytáhne paty… Je to první dovolená s dětmi v cizině, tak mám stres ![]()
@Annci píše:
A víte co, doma naprosto dobrý a jak člověk vytáhne paty… Je to první dovolená s dětmi v cizině, tak mám stres
V klidu neboj…opravdu to může souviset i s tou rýmou a větrem…nestresuj se zbytečně předem ![]()
@Annci prý někdy změny podnebí tohle dělají..Ale možná se fakt jedná o výměnu zubů a to pak bolí.
Tipla bych spis na rymu. Snazte se ji udrzova aby ji nenafoukalo do ousek.
Nemyslim, ze by to akutne vyzadovalo osetreni. Jeste sprej do nosu na oplasknuti sliznic by mohl pomahat.
@Malike já špatně snáším, když děti něco bolí a nemůžu hned pomoct ![]()
@Halamka díky za tip, zkusím kapky do nosu, ty s sebou mám, zatím nebyly potřeba, protože smrká dobře a nos má pak volný. No, zkusím, co se dá ![]()
Takove stěhovavé bolesti u nás jsou od nafoukání. Většinou do pár dní přejdou.