Bolestivá menstruace po 40.roku věku

Anonymní
26.11.22 07:51

Bolestivá menstruace po 40.roku věku

Ahoj, nikdy jsem neměla bolestivé menstruace, ani před porody, nic..jen jsem lehce cítila břicho cca 2-3 hodiny hned na začátku ms. Teď už asi 5.cyklus mám 1.den pár hodin vyloženě křeče, chodím ru chvíli v oredklonu, brufen zabere do půl hodky, ale spíš řeším důvod. Je mi 42, tak nevím, jestli něco s prechodem. Gyn naposledy v létě a všecko v pořádku. Všude ctu o endom, ale jiné příznaky krom té bolesti prvních pár hodin nemám..neměl někdo takébolestive mens.az takhle po ctyricitce, pomohlo něco? Moc dekuju!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24770
26.11.22 18:37

Znám. Je mi 45. Po čtyřicítce jsem začala trpět při každé MS jak pes. A bylo to čím dál horší, z jednoho dne to přešlo na dva, pak na pět, postupně na celou dobu MS, a čím dál více a déle jsem krvácela, nejspíš to souviselo s neustále vysokou sliznicí v děloze, která se pořádně neodlučovala. Prohlídky na gynekologii byly také ok, myslím cytologie a krev na onkomárkry (na tu mě gynekolog pravidelně posílal kvůli cystě na vaječníku a kvůli prodělané rakovině štítné žlázy). Už jsem uvažovala, že si nechám dát Mirenu, protože běžnou orální hormonální antikoncepci jsem nemohla, ale ještě předtím mě poslali na kyretáž a při té vyndali polyp, ze kterého se vyklubal zhoubný nádor. No, nyní mě už MS netrápí a nikdy trápit nebude, jsem necelých 7 týdnů po totální hysterektomii s odebráním vejcovodů i vaječníků, nález byl naštěstí zachycen včas, takže mě čeká „jen“ pravidelné sledování a kontroly na onkogyn co 3 měsíce.

Samozřejmě netvrdím, že je to váš případ. Ale náhle vzniklé bolesti, které předtím nebyly, by zasloužily pořádně vyšetřit. Mohou být hormonální, mohou souviset s věkem, může to být i ta počínající endometrióza. Co na ně říká váš lékař?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
272
15.12.22 19:39

@lucad77 Zdravím :kytka: sláva, že byl nádor zachycen včas🙏 kontroly jsou velmi důležité, stejně tak u prsou. Zachrani život ❤️
Můžu se zeptat, jakym způsobem Ti hysterektomii dělali?
Jaká je rekonvalescence, jak to zvládáš?
Co vím, tak se dělá buď otevřenou metodou, nebo laparoskopicky = pupíkem, nebo se to tahá spodem.
Mě to asi v budoucnu čeká, ale hrozně se toho bojím 😥 teď jsem na antikoncepci, kterou beru podle lékaře bez přestávky, právě kvůli strašně bolestivé menstruaci co 10až14dní, bolesti jako porodní. Antikoncepce zlikvidovala 2 cysty což je plus, ale drží až po půl roce a prý to dlouho nevydrzí. A taky to není nejlevnější, 21tablet cca 550kč nejlevnější, ale furt si říkám, než ty bolesti, radši toto :( :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24770
15.12.22 20:43
@Besterka píše:
@lucad77 Zdravím :kytka: sláva, že byl nádor zachycen včas🙏 kontroly jsou velmi důležité, stejně tak u prsou. Zachrani život ❤️
Můžu se zeptat, jakym způsobem Ti hysterektomii dělali?
Jaká je rekonvalescence, jak to zvládáš?
Co vím, tak se dělá buď otevřenou metodou, nebo laparoskopicky = pupíkem, nebo se to tahá spodem.
Mě to asi v budoucnu čeká, ale hrozně se toho bojím 😥 teď jsem na antikoncepci, kterou beru podle lékaře bez přestávky, právě kvůli strašně bolestivé menstruaci co 10až14dní, bolesti jako porodní. Antikoncepce zlikvidovala 2 cysty což je plus, ale drží až po půl roce a prý to dlouho nevydrzí. A taky to není nejlevnější, 21tablet cca 550kč nejlevnější, ale furt si říkám, než ty bolesti, radši toto :( :srdce:

Dělali to laparoskopicky robotem DaVinci a tahali ven pochvou. Mám vpich v pupíku a vždycky dva po každé straně od něj, celkem pět. Fyzicky jsem už docela ok, chodím na fyzio kvůli pánevnímu dnu, masíruju břicho. Ale poslední týden, dva se docela peru s příznaky menopauzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
272
16.12.22 06:24

@lucad77 Díky za odpověď :kytka: Já myslela, že menopausa by neměla být, když vyndají i vaječníky :think: jakoby ty návaly horka atd.
Tak přeju ať jsi brzo fit :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast