Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nikdy jsem nemela ani tuseni, ze mam zrovna ovulaci. Po druhem porodu, ale asi doslo k nejake zmene. Vypozorovala jsem, ze zhruba v pulce cyklu me zacne lehce pobolivat kycel a podbrisek na prave strane. Poprve jsem dokonce mela podezreni na slepak. Za par sni se dostavi velka bolest uz v celem podbrisku, podobna ms bolestem, ale vic protivnejsi
takova tahava, jako bych tam mela kameni. Na gynde jsem byla a podle ultrazvuku jsou vajecniky v poradku, sono bricha taky neodhalilo nic, tak me napadlo, jestli to prave nemuze byt tou ovulaci. Ma nekdo podobne bolesti? Je to normalni?
![]()
Mě při ovulaci dost bolí podbřišek jako při MS a mám častější výtok ![]()
@Lucie1793 píše:
Nikdy jsem nemela ani tuseni, ze mam zrovna ovulaci. Po druhem porodu, ale asi doslo k nejake zmene. Vypozorovala jsem, ze zhruba v pulce cyklu me zacne lehce pobolivat kycel a podbrisek na prave strane. Poprve jsem dokonce mela podezreni na slepak. Za par sni se dostavi velka bolest uz v celem podbrisku, podobna ms bolestem, ale vic protivnejsitakova tahava, jako bych tam mela kameni. Na gynde jsem byla a podle ultrazvuku jsou vajecniky v poradku, sono bricha taky neodhalilo nic, tak me napadlo, jestli to prave nemuze byt tou ovulaci. Ma nekdo podobne bolesti? Je to normalni?
![]()
Ano, ovulační bolesti jsou jedním z ženských problémů. Pokud se skutečně jedná o ovulační bolesti, může pomoci pupalkový olej a vitamín B6 třeba ve stravě nebo jako doplněk stravy.
@LadaSva diky, ja doufam, ze to ovulacni bolesti budou, kdyz dr nic zasadniho nenasla. I aplikace mi hlasi plodne dny. Takze asi fakt ano, jen ze driv jsem toto opravdu neznala ![]()
@Lucie1793 píše:
@LadaSva diky, ja doufam, ze to ovulacni bolesti budou, kdyz dr nic zasadniho nenasla. I aplikace mi hlasi plodne dny. Takze asi fakt ano, jen ze driv jsem toto opravdu neznala
Bolestivá ovulace po vysazení je jeden z častých jevů. vy patříte k těm, kterým zřejmě naskočil cyklus hned po vysazení, ve spoustě případů to chvíli trvá. Bolestivá ovulace mj souvisí také s vyšší hladinou estrogenů. HA vám dodávala v první fázi cyklu syntetický estrogen a ve druhé sysntetický progesteron a nedocházelo k ovulaci, tím jste přišla o produkci vlastního progesteronu, estrogen byl normálně produkován v první fízi cyklu žlutým tělískem. Tedy estrogenů habaděj, progesteon pouze syntetický - progestin, který není identický s vlastním. Zkuste hledat info o PMS a estrogenové dominanci. https://aktin.cz/…antikoncepce
Mám to od porodu také tak (a to jsem rodila před 10 lety)
Kolikrát větší bolest u ovulace než při ms. Jiný měsíc o ní zase vůbec nevím. Vypozorovala jsem, že je to horší, když mám nějaký stres nebo v tom měsíci větší fyzickou námahu.
Vždy jsem ovulaci poznala tak, že mě hoodně píchalo na určitě straně, nejvíce když jsem si sedala. Trvalo to cca den. Nic příjemného, ale aspoň jsem ovu vždy poznala 🙈
@vedma007 píše:
Mám to od porodu také tak (a to jsem rodila před 10 lety)Kolikrát větší bolest u ovulace než při ms. Jiný měsíc o ní zase vůbec nevím. Vypozorovala jsem, že je to horší, když mám nějaký stres nebo v tom měsíci větší fyzickou námahu.
A je to pravděpodobné. Kromě vaječníků produkují hormony nadledviny. pokud jste ve stresu nebo ve velké fyzické námaze, což je pro tělo také stres, tak nadledviny produkují kortizol. Nadledviny nejprve z cholesterolu vytvoří progesteron a ten je dál podle potřeby řízené hypofýzou a hypotalamem metabolizován na testosteron a estrogen a nebo kortizol. Pokud je stres delší, nebo fyzická námaha, je progesteron spotřebován na kortizol a ani na ostatní hormony nezbývá. Naštěstí estrogen produkuje folikul v první fázi cyklu a progesteron ve druhé fázi cyklu po prasknutí a vyločení vajíčka. Ale při zátěži vám zřejmě progesteron tvořený jinak nadledvinami chybí a převládá estrogen.
Také na to trpím, ale já to spíš vítám, protože jsem v obraze o svém cyklu, který je jinak docela nepravidelný.
@Ledová káva píše:
Také na to trpím, ale já to spíš vítám, protože jsem v obraze o svém cyklu, který je jinak docela nepravidelný.
Otázkou pak je, zda by nestálo za to s tím začít něco dělat, pokud je zatím jenom problém s cyklem a s bolestivou ovulací, abyste neměla v budoucnu problémy jiné. https://www.goodie.cz/…met-i-spanek
@LadaSva píše:
Otázkou pak je, zda by nestálo za to s tím začít něco dělat, pokud je zatím jenom problém s cyklem a s bolestivou ovulací, abyste neměla v budoucnu problémy jiné. https://www.goodie.cz/…met-i-spanek
Hele plodnost už se 3 dětmi neřeším, spánek mám skvělý, paměť taky.. ![]()
@Ledová káva píše:
Hele plodnost už se 3 dětmi neřeším, spánek mám skvělý, paměť taky..
Tak ono nejde prioritně o plodnost. pokud vám problém způsobuje nadbytek estrogenu, co ž je pravděpodobné, může v budoucnu způsobit cysty či myomy a to myslím za řešení stojí. Medicína si s tím nějak tak moc neví rady - nasazuje HA nebo HST, která to vyřeší maximálně dočasně a nejoblíbenějším řešením klasické medicíny je pak velká gynekologická operace. Nicméně, máte pravdu, každý je strůjce svého štěstí. Hezký den a pevné zdraví ![]()
Taky se mi po porodu spustila bolestivá ovulace - trva to zhruba 1-2 hodiny kdy jsem nepoužitelná, mám nafouknutý podbříšek a píchá mě tam, je to dost nepříjemný. ale aspoň vím kdy ji mám ![]()
Já taky po porodu trpím na bolestivou ovulaci, několik dní. Když jsem brala HA tak dobrý. Ale po vysazení zase hrůza. K tomu ještě bolestivá prsa.
Tak já to mám taky…po prvním porodu před 13 lety a po druhém ještě horší, bolesti mám takové, že nemůžu ani chodit, bolest je tak ostrá a vytrvalá, že ze mě začne lít studený pot. Navíc se mi MS pohybuje mezi 21 až 28 dny a v cyklu je mi dost špatně, jakoby na zvracení jako v těhu, to už mám takto skoro 2 roky. Oběhla jsem veškerá vyšetření a nic, hormonální obraz mi vyšel teda divně a gyndařka mi napsala HA, už několik měsíců se zdráhám ji vzít, ale teď už ji asi vezmu protože nemůžu vůbec fungovat, věčně chybím v práci a ničí mi to život ![]()