Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
včera večer jsem u malýho (2,5) měs. objevila docela velkou- asi jako menší švestka- tvrdou bulku, v místě, kde má ten tukový faldík nad pindíkem. Doktorku přes víkend nezastihnu, ale teplotu nemá a i jinak vypadá celkem v pohodě. Máte s něčím podobným zkušenost???
Díky, Helena
Ahoj, může to být tříselná kýla- je to trochu ke straně?
Pokud ano, šla bych to ukázat na pohotovost, může jít zatlačit zpět, ale také se může uskřinout.
Je to na levé straně. Ale tak velká kýla??? Má to fakt velikost i konzistenci švestky
Ahojky, kýla tedy bývá spíše napravé straně. Ale jinak místo a tvar vše odpovídá a svědčí na kýlu - máme to taky. Zkus to udělat následovně -jak nám řekli, že to máme dělat. Pokud bude malý klidný, zkus ji opatrně vrátit zpátky - tj.pohnout s ní. Ale pozor ne násilím - tvrdé by to však být nemělo. Pokud uvidíš, že je to tvrdé, zarudnuté okolo a malý např. brečí, zbvrací atd. tak hned na pohotovost - hrozí uskřinutí kýly. Náš malý to má však od narození a řekli nám, že máme čekat. Pokud je to kýla, stejně se ale bude muset operovat. Zkus ho tišit, aby zbytečně nekřičel a netlačil -nenamáhal - a bude to ok. My to tak děláme pořád. I když připouštím, že taková velká boule fakt vypadá příšerně
. Tak se drž ![]()
Jo, jo, je to velká boule, taky jsme měli v roce. U nás teda byla rovnou uskřinutá.
Nalevo je také možná, přece jen jsou tříselné kanály na obou stranách. Tříselná kýla se operuje, u nás chtěli hned za dva dny vzhledem k uskřinutí.
Pokud po lehkém zatlačení nezajede zpět, jela bych na pohotovost.
Moc děkuji holky za reakce
Tak jsme se kolem 11 sebrali a jeli přece jen na pohotovost, měla jsem z toho hlavu jako balón a ještě když jsem si našla na netu co všechno by se mohlo při uskřinuté tříselné kýle stát…
Absolvovali jsme asi tříhodinové kolečko a verdikt nakonec zněl hydrokéla. Takže to je ještě asi nejlepší možnost. Měla by se do roku vstřebat a kdyby ne, tak potom operace. Ale jsem moc ráda, že jsme jeli. Ještě jednou díky všem ![]()
ahoj máme přesně asi ten samý problém malýmu jsou 6 týdnu a v podbříšku se mu udělala přesně jak říkáš boule velikosti švestky celkem tvrdá, ale má jí tam jen když vztekle řve, když sem byla u doktorky tak ji tam samosebou neměl, takže myslíš že by to mohlo být to samé? když to mizí tak se nemám strachovat? to sou tedy věci samosebou aby to nebylo málo tak mám dvojčata a kluci mi přes den pěkně spinkaj a večer to vše začíná takže ta bulka se mu udělá jen v noci takže jedině ta pohotovost, Nemáte někdo taky zkušenosti s tim, že děti jsou přes den klidné a večer začnou řádit??? je to v normě??? co s tím??? zkoušela sem je udržovat přes den trochu čilé aby byli unavení večer ale nic to s nima neudělalo????? prosím o radu s.o.s