Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zrcadlo taky přemýšlím o tom, udělat z toho příležitost jak si užít čas jen pro sebe, zvlášť když syn je náročnější na péči a pozornost, nespavec, časté koliky, atd… Jenže jak se vyrovnat s pocitem, že jsem se „vykašlala“ na mimčo…
@Mája1988 píše:
@zuzouš Moc nechápu váš postoj… O o rozhodování bez otce vůbec nejde, samozřejmě o tom doma diskutujeme a snažíme se i my najít nejlepší řešení, jen mě zajímá názor maminek jak by to řešily ony a zda by byly schopné nechat doma na tak dlouhou odluku tak malé, snad v té době ještě kojené, dítě.
už jsem psala - starší tě bude potřebovat víc.. máš dvě děti, čili se musíš postarat o to, které tě víc potřebuje - miminku se s tátou a babičkou nic nestane… je to jen v tvé hlavě..
@Mája1988 Možná se budeš muset rozhodnout až se bude blížit termín operace, každé dítě je jiné, jednomu by možná maminka nechyběla vůbec, pro další to může být trauma. Kojené dítě taky v půl roce vůbec nemusí přijmout lahev s mlíkem ať odstříkaným nebo umělým a příkrmu v tomto věku sní minimum, těžko pak může zůstat doma s tatínkem.
Jak vykašlala? Takhle to vůbec neber. Dítě má dva rodiče a pokud mámu potřebuje dítě po operaci, tak o nějakém vykašlání nemůže být řeč. Jen bych na to mimčo začala připravovat. Zvykat ho na babičku a taky na krmení od někoho jiného ![]()
A co ty víš, třeba to vyjde a manželovi se zrovna podaří utrhnout z práce. ![]()
@lecijasek děkuju moc, asi jsem přesně tohle potřebovala „slyšet“
![]()
@Mája1988 píše:
@zuzouš Moc nechápu váš postoj… O o rozhodování bez otce vůbec nejde, samozřejmě o tom doma diskutujeme a snažíme se i my najít nejlepší řešení, jen mě zajímá názor maminek jak by to řešily ony a zda by byly schopné nechat doma na tak dlouhou odluku tak malé, snad v té době ještě kojené, dítě.
Pochopitelně nechala, neb mé děti mají i otce schopného mě plnohodnotně zastoupit, kojení samozřejmě nemyslím. Máte hromadu času nechat mimino zvykat na tatínka, takže v době operace po vás mladší dítě nemusí ani vzdechnout- nenecháte-li vyhnít zvykání si. Jde jen o váš pocit, mimino to zvládne levou zadní. Oproti tomu máte starší dítě, které chápe pojem nemoci, chápe, co je operace. Dítě čeká otevření hrudníku, spousta dospělých by z té představy týdny předem nespala, bála se narkózy. Opravdu myslíte, že mimino vás v té chvíli bude potřebovat víc, než starší dítě? Opravdu upřednostníte vlastní pocit neschopnosti odpoutat se od mimina a důvěřovat otci, nad opravdovou potřebou staršího dítěte mít vedle sebe nejbližšího člověka, až se probudí dezorientované, sešité a bolavé? Ne ne, spíš já nechápu váš postoj.
@zuzouš tak Vy možná dokážete mimčo tak lehce vypustit, já ne a proto je tady tato diskuze ![]()
@Mája1988 píše:
@zuzouš tak Vy možná dokážete mimčo tak lehce vypustit, já ne a proto je tady tato diskuze
mě spíš přijde, že ty nedokážeš upřednstnit strarší.. nejde o to vypustit miminko - nedáváš ho do babyboxu, ale bude v bezpečí… jde o to podpořit své starší dítě NAVZDORY své fixaci na miminko
Miminu je sedm tydnu, ja bych tohle rozhodovani pricetla doznivajici hormonalni bouri. Pulrocni dite to zvladne levou zadni. A myslim ze to tak za mesic, dva uznas sama. Kdybys do ty nemocnice musela na operxi ty, tak ti nezbyde nic jineho nez ho doma nechat. Prezijete to oba, nikde neni psano ze treba na vikend za tebou nemuzou prijet.
To máš těžké, jsou matky, které nechápou, co řešíš a nechaly by dítko doma a pak matky, které by si ho vzaly s sebou, protože by půlroční na tak dlouho nechtěly opustit. A tyhle názory se v téhle diskuzi budou prolínat. Takže si to asi stejně budeš rozhodnout sama. Já teda patřím do té druhé skupiny, pokud s tebou bude švagrová, tak by ti s mimčem pomohla, ne? Nejideálnější by bylo, kdyby s Vámi jel otec, ale pokud to nejde… ![]()
@Mája1988 Fixaci na miminko naprosto chápu, pulroční bych neopustila na tolik dnů ani náhodou, bez ohledu na to jak schopného mám doma chlapa… ale, se starší bych chtěla být v nemocnici v každém případě. Je to složitá situace, ideální jet všichni a prostřídat se s mužem u dětí, škoda, že to tak nejde ![]()
@Mája1988 píše:
@zuzouš tak Vy možná dokážete mimčo tak lehce vypustit, já ne a proto je tady tato diskuze
Lehce? To vůbec ne, jen upřednostním dítě, které mě skutečně potřebuje nad vlastní sobeckou opičí láskou.
@Mája1988 máš dvě děti, jedno potřebuje tvoji plnou pozornost a podporu dva tejdny v roce, tomu druhýmu bude jedno, kdo se o něj bude starat, hlavně když se o něj někdo bude starat… opravdu nechápu tvé dilema, nechceš si to rovnou usnadnit a na starší se vykašlat uplně? koneckonců už je jí sedm, jde jen na operaci se srdcem, tak jistě pochopí, že maminka se nemůže obejít bez miminka ![]()
@Mája1988 já bych se rozhodla podle kojení. Pokud bude v té době malý ještě kojený, tak bych využila švagrové a v Praze Klíčku. S tím, že ze začátku budeš skoro furt s malým, protože tě za dcerou stejně nebudou chtít pustit a když tak na chvilku. A až by přešla na JIP, tak by švagrová pohlídala od 10 do 18 a pak by ses zase starala ty. Mohla bys jí aspoň odstříkávat mlíko a i kojit. Pak až bude dcera na pokoji, tak bys už byla s ní, ale i tak bys mohla aspoň párkrát za den nakojit a dávat mu odstříkané mlíko a pro malého by odloučení nebylo tak dlouhé.
@Aspera přesně tak nějak jsem si to představovala i já. V životě by mě nenapadlo, že budu za špatnou matku jen proto, že je mi proti srsti odloučit se na tak dlouho od tak malého dítěte. Samozřejmě si uvědomuji, co to bude pro dcerku, že bude potřebovat 100% oporu. Kdyby byla možnost hospitalizace s ní, ani nepřemýšlím a jsem samozřejmě s ní 24 hodin denně v nemocnici, ale tato možnost není, a přijde mi zbytečné nechávat doma 6 měsíční dítě, když budu stejně první dny a večery trávit čas sama na Klíčku. Řeči o tom, jestli se na ni nechci rovnou radši vykašlat, už ignoruji úplně, protože takové reakce mi nepřijdou přiměřené. Ale asi věc názoru, no ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.