Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky, mám dotaz. Hrozně mi brní prsty na ruce a některé pstry necítím víceméně vůbec..Mamka se dnes na to dívala a říkala, že se mi ty prsty neprokrvují. Už to občas zlobí i na druhé ruce. Nemáte s tím někdo zkušenost prosím?Jsem v 37+5.
zavolej na gyndu. myslím ti předepíšou magnézium nebo tak něco.
Ahojky,mě brněly prsty po porodu asi 2měsíce,koupila sem si magnezko a přešlo to.
na špatný dokrvování končetin je dobrý gingo biloba, ale v těhu nevím
Na gyndě ti poradí ![]()
a nemáš ty ruce oteklé?já totiž mám a docela hodně a tak mi ty ruce trpnou a kolikrát je mám necitlivé nebo mravenčí
bedru píše:
a nemáš ty ruce oteklé?já totiž mám a docela hodně a tak mi ty ruce trpnou a kolikrát je mám necitlivé nebo mravenčí
mám je oteklé, tento stav je beze změny pořád stejný nebo horší a mravenčí mě v nich pořád bez přestávky, nohy mám taky jak balvany a tlak mám vyšší - beru dopegyt. gyndař se na to ani nepodíval ![]()
pokud nemáš bílkovinu v moči, tak to většinou neřeší, můj dr. to zatím taky neřeší. kolikrát mám co dělat něco v těch rukách udržet ![]()
Karpalni tunely, po porodu se to spravilo. Je to neprijemny, i to rano boli, ale az bude telo bez vody melo by to bejt ok. ![]()
holky vůbec mě tím netěšíte, ruce jsou potřeba a mě se ani neprokrvují prsty, už mám problém cokoli napsat. To mě jako tak můžou nechat? ![]()
S tim nic neudelas, jako s oteklyma nohama. Me s karpalama obednali na rehab a to az po porodu a to uz mi bylo prd platny. Ale dyt to mas za par. Nespi s rukama pod hlavou, to byl nejvedsi problem, je to vodou v tele.
Vermun píše:
holky vůbec mě tím netěšíte, ruce jsou potřeba a mě se ani neprokrvují prsty, už mám problém cokoli napsat. To mě jako tak můžou nechat?
obavám se, že do porodu jo ![]()
Mám to brnění taky asi 3 týdny jsem v 40+3tt pokud nemáš bílkovinu v moči a nebo vysoký tlak musíš to vydržet do porodu potom to přejde.
donaga píše:
Jestli ti to brní z neprokrvení, tak to karpály nejsou, ale vážně bych s tím hlńala k doktorovi. Jak mamka poznala, že se neprokrvují? Máš je studené nebo kenečky prstů fialové? Brní ti celé ruce nebo jen některé části?
V těhotenství způsobuje brnení prstů u rukou často syndrom karpálního tunelu, který je způsoben, jak tu už holky psaly, otokem vaziva, které ten karpální tunel tvoří a z toho vyplývajícím útlakem nervu. To brní jen tři prsty (palec až prostředník) a maximálně ještě půlka prsteníčku. Obtíže se zhoršují v noci, to to může až bolet. V tom případě máš šanci, že se to upraví samo po porodu.
Mě to chytlo až po porodu, prý když kojím, tak mi na to stejně nemohou dát žádné léky, maximálně doporučili mazat kostivalovou mastí. Po vyšetření řekli, že jednu ruku mám zralou na operaci, ale právě proto, že jsem kojila, tak jsem to odmítla. Dr se nad tím nijak nepozastavil, chápal to, jen mě pozvala za půl roku na kontrolu, aby to měl pod kontrolou, kdyby se to zhoršovalo.
Kdyby to karpály byly a po porodu to nepřešlo, tak se nedej odbýt a jdi na neurologii.
Mám prostředky prstů bledé a někdy až modré (lehce). nejhorší brnění a necitlivý mám prostředníček, malíček je naprosto ok a ostatní prsty jsou trochu. Mám vyšší tlak - beru DOPEGYT a silné otoky nohou - kotníky a nárty. Levá ruka mi začíná dělat to samé - dnes jsem se s tím vzbudila na levé ruce, ale stačilo to rozhýbat a zatím dobré. Včera mi levá stávkovala, pokud jsem ji používala delší dobu v jednom pohybu - držení papíru při učení. Začali brnět konečky prstů.
Takže asi tak, je to dost hrozné. Protože bez ruk být člověk nemůže…No ale asi mi nic nezbyde než počkat.
tak mi nejvíc brní a necitlivý a bledne ukazováček, prostředníček a prsteníček, palec a malíček jsou v poho, více levá ruka. podle mě je to tím otokem, někdy mi stačí dát ruku dolů, aby se prsty dokrvily, někdy to musím promasírovat a trvá to dýl, taky mi stačí psát na klávesnici, nebo držet volat u auta a po 5ti min, ruku necitím. ve skoro 38tt bych do magnezia už nešla z důvodu přenášení. holt musíme doufat, že porod nám pomůže ![]()