Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zrovna nedávno jsem přemýšlela nad situací, že by mě zastavili policajti, v řidičáku brýle mám, a já bych měla čočky. To si je před něma budu vyndávat, aby jako věděli, že fakt nejedu poloslepá? ![]()
@Petula306 píše:
@Havlova no to jo. Ale hromada lidí tam má jen ty brýle. Nechápu, proč automaticky nepíšou ten společný kód
Protože jsou vady u kterých čočky mít nemůžeš.
To bych asi neresila. Ja mam dioptrii 6, to bez bryli nedam
.
Vůbec bych neřešila. Já měla dřív řidičák než brýle a nikam jsem to nedohlašovala. Mám slabé, ale nosím je furt, protože s nima prostě líp vidím. Beru to ale jako svou vlastní zodpovědnost a fakt bych byla nerada buzerovaná, když si je jednou nevezmu nebo budu mít čočky nebo budu policajty přesvědčovat, že v těch slunečních mám taky dioptrie… to tak. Na pravidelné kontroly chodím z vlastní vůle.
Mám je tam a je mi to fuk. Bez brýlí bych za volant nesedla, protože vidím rozmazaně a v šeru skoro vůbec. A to mám snad jen 0,5 a 1 dioptrie.
Mam bryle zapsane v ridicaku, bez nich bych do auta nesedla. Mam 3 dioptrie do dalky ale i kdybych mela jen jednu, tak si to nelajsnu. A cocky nenosim, asi bych je nedokazala nasadit. Mam i dioptricke slunecni bryle do auta.
@Havlova píše:
Je i kód brýle nebo čočky.
Jezdila jsem i na profesak, takže tam je to prostě problém.. Zda se dělají i u soukromniku, přiznám, nevím ![]()
@Petula306 jakože s čím jezdila? Pohrebka, náklad si jistě predstavis sama
pak pošta
Hlásit to asi nikde nemusíš. Já je napsané mám, stejně je nosím pořád. Astigmatismus, jen na jednom oku, dost mi to narušuje prostorové vnímání, bez brýlí se kolikrát netrefím do futer… To by v autě nebylo moc OK ![]()
@Bandii píše:
Zrovna nedávno jsem přemýšlela nad situací, že by mě zastavili policajti, v řidičáku brýle mám, a já bych měla čočky. To si je před něma budu vyndávat, aby jako věděli, že fakt nejedu poloslepá?
Měla bys mít kartičku od doktorky, že nosíš čočky a ta by jim měla stačit.
@Aspera píše:
Měla bys mít kartičku od doktorky, že nosíš čočky a ta by jim měla stačit.
Aha, děkuji za odpověď. ![]()
Kdybych měla brýle v okamžiku vydávání řidičáku, tak je před doktorem netajím, ale on opravdu někdo ty brýle dohlašuje dodatečně?
Teď nemyslím, zda někdo obrýlený jezdí bez brýlí, ale jestli když v osmnácti vidím jako rys a v pětadvaceti si pořídím brýle s jednou dioptrií, tak to naklušu poctivě nahlásit?
@ugluk píše:
Kdybych měla brýle v okamžiku vydávání řidičáku, tak je před doktorem netajím, ale on opravdu někdo ty brýle dohlašuje dodatečně?
Teď nemyslím, zda někdo obrýlený jezdí bez brýlí, ale jestli když v osmnácti vidím jako rys a v pětadvaceti si pořídím brýle s jednou dioptrií, tak to naklušu poctivě nahlásit?
Podle mě se na toto přijde pak v 65 až musí chodit na kontroly.