Brýle za volantem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
69013
18.6.20 23:52
@Aspera píše:
Podle mě se na toto přijde pak v 65 až musí chodit na kontroly.

Jo, to jo, ale třeba já mám řidičák od 18 a brýle od 20.
Jinak je samozřejmě v mém vlastním zájmu jezdit tak, abych na to viděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
prcek.leni
19.6.20 00:10
:)

Příspěvek upraven 06.05.23 v 10:22

• Citovat
  • Upravit
lucenka
19.6.20 00:38

Brýle mám od základky a v řidičáku je psané nemám. A ani bych je tam mít zapsané nechtěla. Nosím jenom čočky.

• Citovat
  • Upravit
3155
19.6.20 00:43

@ugluk mám pocit, že na školení řidičů nás školili, že správně má tu ohlašovací povinnost lékař. V praxi žádné dioptrie hlásit nebude, pokud člověk fakt není slepejš. Týká se to spíš hlášení jiných omezení - epilepsie, amputace… nejspíš to je prostě jeden paragraf a spadá tam kde co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2144
19.6.20 01:05

Já je v řidičáku zapsané mám, ale vzhledem k tomu, že dost často nosím čočky, mám takovou dodatkovou kartičku, že jsem uživatel čočel. Takže do důsledku, i kdybych čočky právě nasazené neměla, se na to asi jen tak nepřijde:nevim:. Nepředpokládám, že by mě policajti nutili je pro kontrolu vyndat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32158
19.6.20 07:04

@Bandii Ne, pokud nemáš v řidičáku i kód pro čočky, tak si myslím, že bys měla problém. Máš tam psané jen brýle, tak musíš mít brýle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.6.20 07:59

Nedávno se stalo mé mamce, že ji zastavila silniční kontrola. Měla na sobě brýle (nosí asi půl dioptrie - má to tak tři, čtyři roky) a policista ji upozornil, že nemá brýle napsané v ŘP. Dodal, to byste mít měla - a dál to nekomentoval. Zda jsou brýle a čočky jedno, tím si jistá nejsem. Z logiky věci ano, nicméně když jsem dělala řidičák (před 14 lety teda), měla jsem na sobě čočky a komisař mě poslal pro brýle, v ŘP má každá z variant 100% jiný kód. Dovedu si představit i situaci, kdy by to mohl být problém - třeba kdybys způsobila nějakou dopravní nehodu a neměla na sobě brýle, které jsi podle ŘP nosit při řízení měla. Zda by se rozlišovaly brýle nebo čočky, to už by bylo opravdu hodně absurdní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
19.6.20 10:14
@ugluk píše:
Jo, to jo, ale třeba já mám řidičák od 18 a brýle od 20.
Jinak je samozřejmě v mém vlastním zájmu jezdit tak, abych na to viděla.

Dle mě je to na člověku. A asi by stálo za to, při způsobení nehody zjistit, zda nemá daný člověk mít brýle a pak to případně řešit. Já jsem šla sama na oční, protože jsem pozorovala v určitých chvílích, že hůř vidím, jak na to jsem. Dle doktorky na brýle na řízení to ještě není, že to by muselo být ještě o dost horší. Při tom, kdy se mi to stává, mě to omezuje jen, že si popojdu blíž, takže brýle nemám.
Dle mě je to stejná odpovědnost, jako že nesednu za volant opilá, pod vlivem drog, připoutám se atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69013
19.6.20 10:53

@Aspera ano, tak. Mně dr. taky říkala - do řidičáku vám to psát nebudu, tak vážné to není. Noste je, jak uznáte za vhodné. Občas je zapomenu (v autě teda nikdy) a jsem schopná fungovat.
Ale myselala jsem to takhle - brýle mám, v řidičáku je nemám. Do auta bez nich nesednu. Způsobím nehodu s brýlema na nose. Tak mě snad nikdo nebude popotahovat za to, že jsem na sobě měla brýle, ale v řidičáku je nemám. Naopak by to samozřejmě byl ohromný problém.

Jinak jsem někde četla, že hodně velký procento lidí by brýle potřebovalo, ale nemá, normálně řídí a nikdo nic nezmůže. V osmnácti vyfasujou řidičák a do pětašedesáti, pokud se nestane něco závažnýho, tak pohoda. Chodit na preventiky není povinnost, takže naprosto na pohodu. Třeba zbroják se musí co 5 (10) let obnovovat a pokaždý je potřeba štempl od doktora, řdičák je nafurt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.6.20 11:07

No ono je to těžké… u nás v rodině máme případ, kdy příbuzná způsobila dopravní nehodu (naštěstí se jednalo jen o ťuknutí a nikdo nebyl zraněn), a teprve pak se zjistilo, že špatně vidí (měla tuším skoro 3 dioptrie - nevěřila vlastním očím, jak hezky člověk může vidět, když jí tehdy doktorka posadila sklíčka na nos) Mně osobně to přijde až neuvěřitelné, když si vezmu, že já mám 3,5 a přijde mi, že bez brýlí/čoček jsem skoro úplně slepá. Nechápu, jak mohla fungovat… ale podobných případů znám víc. U toho postupného horšení zraku (často to trvá léta) si toho člověk ani všimnout na první dobrou nemusí… což samozřejmě není omluva :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
19.6.20 11:33
@MischaNovotna píše:
No ono je to těžké… u nás v rodině máme případ, kdy příbuzná způsobila dopravní nehodu (naštěstí se jednalo jen o ťuknutí a nikdo nebyl zraněn), a teprve pak se zjistilo, že špatně vidí (měla tuším skoro 3 dioptrie - nevěřila vlastním očím, jak hezky člověk může vidět, když jí tehdy doktorka posadila sklíčka na nos) Mně osobně to přijde až neuvěřitelné, když si vezmu, že já mám 3,5 a přijde mi, že bez brýlí/čoček jsem skoro úplně slepá. Nechápu, jak mohla fungovat… ale podobných případů znám víc. U toho postupného horšení zraku (často to trvá léta) si toho člověk ani všimnout na první dobrou nemusí… což samozřejmě není omluva :)

No já mám 5 dioptrií a zvládám doma bez brýlí/čoček fungovat úplně v pohodě. V nouzi jsem zvládla i jeden den v práci. Takže si dovedu představit, že se 3 dioptriemi si myslela, že vidí v pohodě, kór když neměla srovnání.

• Citovat
  • Upravit
30316
19.6.20 11:34
@ugluk píše:
@Aspera ano, tak. Mně dr. taky říkala - do řidičáku vám to psát nebudu, tak vážné to není. Noste je, jak uznáte za vhodné. Občas je zapomenu (v autě teda nikdy) a jsem schopná fungovat.
Ale myselala jsem to takhle - brýle mám, v řidičáku je nemám. Do auta bez nich nesednu. Způsobím nehodu s brýlema na nose. Tak mě snad nikdo nebude popotahovat za to, že jsem na sobě měla brýle, ale v řidičáku je nemám. Naopak by to samozřejmě byl ohromný problém.Jinak jsem někde četla, že hodně velký procento lidí by brýle potřebovalo, ale nemá, normálně řídí a nikdo nic nezmůže. V osmnácti vyfasujou řidičák a do pětašedesáti, pokud se nestane něco závažnýho, tak pohoda. Chodit na preventiky není povinnost, takže naprosto na pohodu. Třeba zbroják se musí co 5 (10) let obnovovat a pokaždý je potřeba štempl od doktora, řdičák je nafurt.

To máš pravdu, ale i na ten zbroják ti prohlédne oči jen dle tabulky a tam projde člověk i s nějakou tou oční vadou. Taťka dělal výpravčího, takže rok co rok, prohlídka u doktora. Brýle nosil do auta už nějakou dobu a při prohlídce si je chtěl nechat a koukat s nimi a doktor, ať to zkusí bez brýlí a prý dobrý. Tak pak další roky to četl bez brýlí a až kdo ví kdy se doktor ozval, že by to chtělo, aby si došel na oční, že ty oči nejsou nic moc. Tak mu taťka řekl, že už brýle má x let, ale on mu řekl, aby to četl bez nich.
A u zbrojáku mi brýle nutné přijdou taky jako blbost. Osobně brýle nemám, ale na střílení si ochranné brýle beru vždy. A ten co je má nosit, si je taky bere, aby něco trefil že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69013
19.6.20 12:51

@Aspera já to spíš myslela, že u zbrojáku mě musí aspoň jednou za několik let doktor vidět, že žiju, mám dvě ruce a nohy, jsem příčetná a aspoň s těma brýlema solidně vidím. Asi to tam je, kdyby čistě teoreticky někdo střílel venku, brýle mít měl a přitom je neměl, tak by to bylo ještě k tíži, ale zase ty čočky… no nevím :lol: Někdy mám pocit, že vzhledem k okolnostem získání jsou držitelé zbrojáku kolikrát spolehlivější a zodpovědnější skupinou než řidiči, kdy to v těch osmnácti může získat lecjakej lempl :lol: Ale to by asi bylo na jinou diskuzi.
Na řidičák stačí jeden štempl a následujících 40 let nikoho nezajímám, pokud nedojde k nějaké jó extra velké změně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
19.6.20 22:52
@ugluk píše:
@Aspera já to spíš myslela, že u zbrojáku mě musí aspoň jednou za několik let doktor vidět, že žiju, mám dvě ruce a nohy, jsem příčetná a aspoň s těma brýlema solidně vidím. Asi to tam je, kdyby čistě teoreticky někdo střílel venku, brýle mít měl a přitom je neměl, tak by to bylo ještě k tíži, ale zase ty čočky… no nevím :lol: Někdy mám pocit, že vzhledem k okolnostem získání jsou držitelé zbrojáku kolikrát spolehlivější a zodpovědnější skupinou než řidiči, kdy to v těch osmnácti může získat lecjakej lempl :lol: Ale to by asi bylo na jinou diskuzi.
Na řidičák stačí jeden štempl a následujících 40 let nikoho nezajímám, pokud nedojde k nějaké jó extra velké změně.

Tak to určitě ano, Bývalo to co 5 let, teď to je na 10, ale kdo ví jestli se to nezmění. Já jen reagovala na to, že ty oči, jak je sledují tou tabulkou nejsou až tak přesné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.6.20 18:55

Tak jsem vyzvedla dnes brýle a bolí mě hlavami, neměla jsem je furt jen za volantem. Je tedy pravda že mě kolikrát bolela hlava i že slunečních brýlí a nebo od páteře s tou mám taky problémy. Myslím že když nám jen 0,25 tak to není takový zahul na oči nebo? Možná jde jen o zvyk.. napište mi prosím vaše zkušenosti.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex