Bude tolik přítelových peněz stačit při mateřské?

156
6.3.15 16:51

Bude tolik přítelových peněz stačit při mateřské?

Ahoj,

ráda bych se chtěla zeptat vás zkušenějších, jestli se dá v případě, že bych šla za nějakou dobu na mateřskou, vyžít s přítelovým příjmem 15t. Ve zkratce:
přítelův příjem: 15t
můj příjem: občasné brigády, ještě studuji VŠ, rodiče přispívají na nájem 3t, ale jen do června
současné bydlení: v Brně, 8t/měsíc se vším, max. na 3 roky, pak budeme muset platit hypo nebo jiný nájem, svoje bydlení jako takové bohužel nemáme

Chtěla bych zkusit doktorské studium, ale tam není bohužel jistota, jak dopadne a doktorské stipendium se v době mateřské samozřejmě neproplácí. Bavili jsme se s přítelem o tom, jestli by těch 15t stačilo, já si myslím, že ne (protože už teď ušetří max 2t z výplaty, pokud třeba nefinancuje zubaře, nemarodí nebo nekupuje zrovna šalinkartu nebo kontaktní čočky). Přítel mi ale tvrdí, že je to dobrý plat..já to ale fakt nevidím na to, že by se z toho dali uživit 3 lidé, pokud nemáme vlastní bydlení. Prosím, uveďte mne do reality, jestli to vidím moc černě, nebo střídmě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13955
6.3.15 16:56

Tak zalezi jake mate naroky nam by to nestacilo vlastne na nic. S timto bych do toho osobne nesla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2611
6.3.15 16:57

Každá rodina má jiné potřeby, ale podle mého názoru je to málo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66820
6.3.15 16:57

15 je málo, to bude mít nárok i na sociální dávky. To doktorandské stipendium -ty nebudeš na mateřské

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16246
6.3.15 16:58

Jestli teď on platí na bydlení jen 5000 se vším a z těch deseti ušetří maximálně 2000, tedy má výdaje jen na svoje živobytí (nebo ti platí jídlo apod.?) 8000, tak to podle mě moc rozumné není. Dítě může být nízkonákladové, ale taky nemusí (nemusí se dařit kojení, dítě bude mít alergie, ekzém, bude vyžadovat dražší kosmetiku, léky a mléko, a hned jste na částce třeba 5000 měsíčně jen za něj), a je třeba počítat i s variantou, že to budou dvojčata.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
6.3.15 16:59

Je to malo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
6.3.15 17:03

Na Brno mi to přijde málo, ale pokud si vezmeš přes nej RP na 3 roky, asi by to nějak zplacat šlo no :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
843
6.3.15 17:03

Není to na rozhazování, ale samozřejmě, nějakou dobu se to dá. Mám neteř, která má příjem 13000, nájem 8000 a mají mimčo, přítel její přítel jen občasné brigády. Já jako hodná teda věnovala oblečení do cca 1,5 roku, prodala kočárek za 2000, občas dodám nějaké přesnídávky… To Vás asi taky nějak podpoří rodiče. U prvního dítěte jsme si taky nemohli vyskakovat, u druhého byl příjem mnohem větší, ale stejně se utratí. Když člověk musí, tak to zvládne, musí uvažovat co a jak koupit. Ale pokud o mateřské zatím jen uvažujete, chtělo by to aspoň nějakou rezervu, aby bylo možné někde šáhnout v případě nouze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1008
6.3.15 17:04

My 3 bychom z toho nevyžili ani náhodou a to nejsem nijak rozmlsaná. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005

Vidíš to dost realisticky. Jako asi by se vyžít dalo (když to jinak nejde) ale pojedete na krev a budete obracet sakra každou korunu (pokud by vám to náhodou nevyšlo tak, že by jste měli rodičák jen do dvou let dítěte, což je nějakých 11 tisíc).

Vem si 8000,– minimálně bydlení + vaše bežné náklady (jídlo, drogerie, telefony, nutné pojistky, doprava, případně léky).

Plus náklady na dítě - plíny tak min. 1200-1500 měsíčně, pokud nebudeš kojit tak Um taky tak nějakých možná 1500, občas nějaká lékárna (jen takový blbý průjem mimina mě vyšel na 300,–), nějaké oblečení a další drogerie. čím bude dítě starší, tím náklady porostou (za jídlo, za boty..).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30982

Jsou regiony, kde je to normalni plat. Holt budes muset prilozit ruku k dilu, nasetrit a deti az pak. Pri doktoratu se da i pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
156
6.3.15 17:05

Je pravda, že přítel platí i cca z 70% náklady na jídlo, ale též hodně projí, má 2m, je to prostě velký chlap… teď platí i permanentku do posilovny..to nevím přesně kolik je.. asi 700-800Kč/měsíc..ale díky tomu posilování se dostal aspoň ze začínající nadváhy do normální váhy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.15 17:06

Přítel má těch 15t. já 6600,– RP a dá se to, máme hypotéku a splácíme úvěr na rekonstrukci. Vycházíme a ještě něco málo ušetříme. Je to o tom jaký máš nároky a co si musíš dopřát, my jsme skromní takže v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
1008
6.3.15 17:07

@delicacyy a 15tis na Brno fakt dobrá mzda není :,( Ať se přítel porozhlédne po trhu práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30982
6.3.15 17:09

@klenice ano, pritel zakladatelky by mohl sehnat neco lepe placeneho, ale mela by se snazit i zakladatelka. Doktorat je pekna vec, ale doktorske stipendium prijem nenahradi a ani nezaruci vyssi pozdejsi mzdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat