Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Me pri cteni prispevku napadlo, zda jste hlavne byli i na vystreni sluchu? Zda spravne slysi vsechny frekvence.
@Anonymní píše:
Náš logoped říká, že k němu chodily děti, které na tom byly mnohem hůř než můj syn, a teď prý chodí normálně do školy a nemají problémy… No jsme od Šumperka…
Šumperk trošku znám, ke komu chodíte? Jj neboj, určo se to spraví, každý človíček je jiný, jen to chce to správné vedení. Na vyšetření sluchu jste byli, že? Psala jsi tam něco takového… Intelekt má taky v pořádku?
@Barusak78 na žádném speciálním vyšetření jsme nebyli, viděla ho pouze pediatrička a ta říká že je naprosto zdravý a slyší dobře… jak říkám, on jednotlivé slabiky vnímá v každém slově jinak. V některém ji slyší a dokáže vyslovit, v jiném slově mu ta slabika dělá problém…
@viktorinka na vyšetření sluchu jsme nebyli, ale dětská doktorka říká že je OK. Intelektem to taky dle slov logopeda i doktorky není. Chodíme do Zábřeha k panu Jiřímu Křížovi.
@Anonymní píše:
@Barusak78 na žádném speciálním vyšetření jsme nebyli, viděla ho pouze pediatrička a ta říká že je naprosto zdravý a slyší dobře… jak říkám, on jednotlivé slabiky vnímá v každém slově jinak. V některém ji slyší a dokáže vyslovit, v jiném slově mu ta slabika dělá problém…
Takže jste podstoupili pouze orientační vyšetření? To v tomhle případě určitě nestačí, záleží právě na těch frekvencích, které vnímá…
To Zakladatelka:
Jak je na tom Váš syn v ostatních oblastech psychomotorického vývoje? Vnímáte nějaké větší odchylky od normy v oblasti jemné a hrubé motoriky? Co chlapce nejvíce baví? V oblasti jemné motoriky by bylo zajímavé podívat se, zda umí provést následující úkony (odpovídají ukončenému třetímu roku věku)- navléknout drobné korálky (o průměru cca 1 - 2,5 cm) na šňůrku, nakreslit svislou čáru dle vzoru (přitom správně držet pastelku) chytnout kutálející se míč, stavět z kostek, stavět z dalších konstrukčních stavebnic, vytvarovat váleček/kuličku z plastelíny. Jak je na tom chlapec v oblasti sebeobsluhy?
Ptám se na tolik oblasti proto, že všechny souvisí s vývojem řeči.
Ja ti nevim. Mozna bych se objednala pro jistotu i nekam na foniatrii. Pediatra tezko zjisti zda je sluch naprosto v poradku a pokud mate problemy s reci, tak co vim, je to prvni co by se melo vyloucit.
Určitě bych neváhala a objednala ho k dobrému ORL lékaři na podrobné (!) vyšetření sluchu a také asi do pedagogicko psychologické poradny kvůli stanovení IQ. Ať si pediatr říká, co chce!!!
@SlaJa Všechno co píšeš umí. S malováním je na tom hůř, hlavonožce začal malovat teprve cca před čtvrt rokem. Neumí vymalovat obrázek v omalovánkách, maluje spíš takové čmáranice, a samá kolečka… V oblasti sebeobsluhy je na tom moc dobře, oblékne se, obuje si boty, umyje si ruce, nají se aniž by se pobryndal…
Ok, takže říkáte že je potřeba podrobnější vyšetření? Ptala jsem se na to doktorky i logopeda. Doktorka by nás nejradši k logopedovi vůbec neposílala (museli jsme si doporučení vydupat sami) a logoped říká že nic takového není potřeba, že to chce jen trénovat a trénovat… Když ale trénování nesklízí výsledky? Asi udělám co mi radíte. Děkuji.
Držím palce!!! Není v zábřehu i logoped Pumprla? Co si tak pamatuju, ten je dost známej a zabývá se i výrobou pomůcek… Třeba by vám pomohl víc než váš současný. Zkusila bych s ním alespoň konzultaci… Budu ráda, když dáš vědět, co a jak ![]()
To vysetreni sluchu neboli a nic to neni. Urcite bych sla uz pro svuj klid. At zbytecne pripadne neztracis dal cas. A pokud logopedie nema ani po roce valneho uspechu, tak o to vic.
Já prostě zastávám názor, že je lepší radši desetkrát zbytečně oběhat podrobná vyšetření než jednou litovat, že jsem na ně nezašla…
Zdravím zakladatelku, velmi dobře si dokáži představit jak ti je. Můj syn byl (je) na tom podobně. Je mu 4,5. Již téměř rok chodíme na logopedii. Trénuji s ním doma téměř každý den (někdy jsme to skrze nával jiných věcí vynechali) a teď o prázdninách s ním trénuji 2× denně. Výsledky jsou znát. I docházka do školky pomohla. Od září ale bude nastupovat do logopedické třídy.
Synovi i trvalo několik měsíců než si zvykl na práci u logopeda. Zpočátku jej testovala, včetně motoriky a pak jsme začali trénovat jednotlivá písmenka (D, T, N, L, V, F, změkčování). Na logopedii docházíme každý týden, i když momentálně návštěvu máme 1× za 14 dní.
Pokud bys měla podezření, že syn neslyší, tak si vyžádej doporučení k ušnímu. I když můj syn tam zrovna nespolupracoval (absolutně nechápal, co po něm paní doktorka chce). Stůj si na svém a hotovo. Pokud se ti nezdá práce logopeda, tak jej vyměň.
Vím, že je to občas k uzoufání, ale hlavu vzhůru - výsledky se jistě dostaví. Je to dřina, ale své ovoce přinese.
A s malováním syn má problém je na tom podobně jako tvůj.