Budeme někdy žít normálně?

9
3.10.20 22:09

Budeme někdy žít normálně?

Přeji krásný večer. Ani nevím, proč to píšu, možná to měl někdo podobné a podpoří mě nebo poradí. Nebo se možná jen potřebuji vykecat. :nevim:
Máme dva syny. Jednomu je dva a půl roku, druhému tři měsíce. Když jsme se snažili o druhé miminko, tak se starší syn projevoval celkem normálně, takže nás nenapadlo, že bude problém.
Syn vůbec nemluví a zdá se, že ani nerozumí tomu, co po něm chceme (sluch na vyšetřený a v pořádku), nereaguje na jméno a když něco chce, tak nás k tomu dovede a ukáže na to naší rukou, sám ani neukazuje. Nezajímají ho hračky, knížky, pohádky ani procházky nebo hřiště (krom jednoho). Zatím má podezření na PAS a vyvojovou dysfázii, spolupracujeme s Ranou péčí, jsme objednaní na logopedii, ergoterapii a k dětskému psychologovi, ale tam to bude asi na dlouho.
Jde mi o to, že mě péče o něj (v kombinaci s miminkem) hrozně vyčerpává. Není možný mu nic vysvětlit, domluvit se s ním, hrát si nechce, malovat taky ne (začne třeba jíst papír nebo pastelky). Pořád ho musím někam nosit, protože nerozumí tomu, aby někam šel. Má skoro 20kg a já už občas večer fakt nemůžu, jak mě bolí záda a ruce. Je pořád kojený, což mi taky dává zabrat (kojím obě děti najednou), ale nemůžu ho přece odstavit, když tomu nerozumí, myslel by si, že ho odmítám a byl by zmatený. Nikdy se nijak nevztekal, ale poslední dva dny vystřihl pokaždé hroznou scény venku. Flákl s sebou na přechodu na zem a řval, měla jsem v šátku miminko a prostě jsem si s ním nedokázala poradit, neuzvedla jsem ho, on odmítal jít, auta troubila…měla jsem chuť mu plesknout přes plenu. Nedokážu ho nic naučit, nic nechápe, a když se mi ho povede něco nového naučit, druhý den o tom už neví a musíme od začátku. :,( Tím jak nemluví, tak pořád jen hučí a mě už to leze na nervy, je to celý den. Vím že to jinak neumí, ale já už prostě nemůžu. Do toho mimčo, domácnost, jinou rodinu a kamarádky nemáme, jsme ve městě noví. Manžel v práci, takže kluky skoro nevidí (a vyhovuje mu to tak). Nemůžu ho nechat ani vteřinu bez dozoru s mimčem (nebo se od nich vzdálit v rámci místnosti), ublížil by mu, i když ne úmyslně, ale několikrát na něj třeba šlápl, jako by ho vůbec neviděl. Mě to s tím starším prostě přijde, jako by ani nebyl mezi námi, jako by všechno moje snažení bylo vždycky úplně zbytečný. Chtěla bych s ním tak moc chodit na plavání, do ZOO a tak…ale buď tam řve, nebo nezájem. Problém nastal teď, když mu na podzim zavřeli jediné hřiště, které měl rád, do herničky nemůže, protože odmítá roušku (je schopen si i začít ubližovat, když jí má). Já tu zimu v tomhle stylu prostě nedám, už teď nemám sílu. Jsem úplně v koncích a vůbec nevím, jestli jsem tak špatná matka, že ho prostě nedokážu „vyléčit“ nebo mu nějak pomoct, nebo co je prostě špatně. :nevim: Občas už jsem na něj nepříjemná a pak mě to mrzí. Začínám ho vnímat jako „problém“ a to nechci, je úžasný. Jen mu prostě nedokážu pomoct a nedokážu si to odpustit. :,( Jenže jsem fakt na pokraji fyzických i psychických sil. O víkendu to bývá lepší, ale v neděli už mi bývá špatně od žaludku, když vím, že s nimi zas budi týden sama. :,( Jsem fakt marná.
Těm, co dočetli, moc děkuji a děkuji za každou radu a sebemenší světlo na konci tunelu, protože já už ho sama nevidím. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3167
3.10.20 22:22

Upřímně radu nemám, ale obdivuji tě, smekám před tebou (já bych to nedala :roll: ) a posílám hodně sil :hug:
PS: co nějaká specializovaná školka či jesle nebo proškolená chůva? aspoň občas.. :andel:
Protože pokud manžel tak moc pracuje na úkor rodiny, měl by domů nosit aspoň slušnou až nadstandardní výplatu podle mě :think:

Příspěvek upraven 03.10.20 v 22:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
3.10.20 22:26

Bez pomoci manzela to nezvladnete! Musite se starat oba, vystridat se, pomoct si…nechapu ten model, ze zenska se stara a chlap chodi do prace a nemusi nic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
3.10.20 22:29

Rána péče neporadi třeba nějakou službu v okolí, aby sis trošku odpocinula?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
3.10.20 22:30

Mel by vic pomoct i otec ditete, tohle neni stav, co sam zvladne jen jeden rodic. Potrebujes aspon jednou za cas vypadnout a trochu se zrelaxovat. Ja mam kolikrat pocit, ze bez pomoci chlapa bych za chvili zesilela i se dvema detma, co jsou v pohode, jenom trochu zivejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
3.10.20 22:33
@Pavlahar píše:
Rána péče neporadi třeba nějakou službu v okolí, aby sis trošku odpocinula?

Poradili by, zkoušeli jsme dětskou skupinu i chůvu, ale syn to nedal, cizích lidí se bojí a v dětské skupině, nedokázal dodržovat ani základní pravidla, bylo nám taktně naznačeno, že to pro něj není. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
3.10.20 22:36
@Rebísek píše:
Bez pomoci manzela to nezvladnete! Musite se starat oba, vystridat se, pomoct si…nechapu ten model, ze zenska se stara a chlap chodi do prace a nemusi nic…

Manžel se také stará, ale jen o víkendech a to ještě ne na 100%, přes týden s námi doma buď není vůbec, nebo se vrací, když už děti spí. :nevim: Občas bere staršího na vikend k babičce, ale to zas ten čas využiji k dohánění restů a k odpočinku se většinou ani nedostanu. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
3.10.20 22:36

@OlaRola pak už opravdu jen zapojit manžela. Mám syna s PAS, ale je vysokofunkcni. I tak bych to bez manžela vážně nedala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2439
3.10.20 22:38

:hug: Nejsi špatná matka. Tohle je strašný nápor a dlouhodobě by to zvládl málo kdo. Měli byste si s manželem sednout a víc si rozdělit péči. Alespoň o víkendu by ti měl pomoci, nejlépe tě nechat odpočinout bez dětí. Pokud v týdnu opravdu nemůže, zkusit najít chůvu alespoň na pár hodin. Zkus hledat třeba mezi asistenty pedagoga, tam je větší šance, že si se synem poradí, nejlépe pokud bude mít zkušenost s dítětem s PAS. Pokud si o pomoc neřekneš důrazně, může se taky stát, že jednoho dne prostě zkolabuješ a jsem zvědavá co pak bude manžel dělat sám s minimem a náročným synem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5237
3.10.20 22:42

Znamy ma dve deti podobne tvemu synovi a zvladaji to jenom diky tomu, ze vetsinu casu se o deti staraji spolecne a pak jednou za cas si vezme jeden na par dnu na starosti oba a ten druhy vypadne sam na par dnu pryc, aby si odpocinul. A mas muj uprimny obdiv, jednou jsem jednoho z nich par hodin hlidala a bylo to neskutecne narocne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
3.10.20 22:43
@IvaX píše: :hug: Nejsi špatná matka. Tohle je strašný nápor a dlouhodobě by to zvládl málo kdo. Měli byste si s manželem sednout a víc si rozdělit péči. Alespoň o víkendu by ti měl pomoci, nejlépe tě nechat odpočinout bez dětí. Pokud v týdnu opravdu nemůže, zkusit najít chůvu alespoň na pár hodin. Zkus hledat třeba mezi asistenty pedagoga, tam je větší šance, že si se synem poradí, nejlépe pokud bude mít zkušenost s dítětem s PAS. Pokud si o pomoc neřekneš důrazně, může se taky stát, že jednoho dne prostě zkolabuješ a jsem zvědavá co pak bude manžel dělat sám s minimem a náročným synem.

Manžel o víkendu pomáhá, ale nezmůže všechno, na dost věcí syn prostě vyžaduje mě. :nevim: Jen když s ním odjede k babičce, tak je to relativně v pohodě a ani na mlíko si moc nevzpomene, ale to nejde každý víkend, maximálně tak jednou za dva měsíce na jednu noc a to zas musím dohnat žehlení a podobně. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3821
3.10.20 22:44

Roušku do hernicky fakt nepotřebuje. A pokud chodíš někam kde ji vyžadují tak řekni ze mu ještě nejsou dva. Mému synovi jsou 3 a roušku mu nedávám nikde, ani v obchodě. Zatím mi nikdo nic neřekl. Jinak chápu ze je to náročné ale aspoň mas manžela. Některé jsou samoživitelky a také mají problematické děti. Podívej se na to z te pozitivnejsi strany. A malej potřebuje tvou lásku a ne z tebe cítit ze jsi z nej zklamaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
3.10.20 22:44

Hm mam prostredniho syna s tezkou formou autismu a stredne tezkou retardaci. Zkus komunikaci pomoci VOKSu, pomuze to. Synovi je 13 a furu veci uz pobral, zvlada toho vic, nez jsem tusila, ze kdy pujde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
3.10.20 22:49

On potrebuje predvidatelnost, tema voks kartickama se da sestavit rezim dne, muze si rict, co chce..je velka frustrace nemoct se domluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
3.10.20 22:51
@zudina píše:
Roušku do hernicky fakt nepotřebuje. A pokud chodíš někam kde ji vyžadují tak řekni ze mu ještě nejsou dva. Mému synovi jsou 3 a roušku mu nedávám nikde, ani v obchodě. Zatím mi nikdo nic neřekl. Jinak chápu ze je to náročné ale aspoň mas manžela. Některé jsou samoživitelky a také mají problematické děti. Podívej se na to z te pozitivnejsi strany. A malej potřebuje tvou lásku a ne z tebe cítit ze jsi z nej zklamaná.

Vyžadují jí tam a věk neokecám, protože tam chodíme od narození. Sym navíc s 20kg vypadá na tři a půl. :)
Dělám všechno pro to, aby ze mě nervozitu necítil. Není pro mě zklamáním, jen je pro mě někdy těžký s ním pracovat, ale chápu, že to tak může vyznít. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí