Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, zajímal by mě váš názor na naší situaci doma, popřípadě vaše zkušenosti s tím, zda jste doma řešili něco podobného. Já - žena 35 let, manžel 55 let. Já pocházím z jedné části republiky, manžel z druhé a žijeme spolu v Praze. Ted řešíme koupi domu a do budoucna i děti s tím, že nejlepší by bylo koupit dům u mojí rodiny tam, odkud já pocházím. A to právě kvůli do budoucna fungujícím babičkám a rodině. To by ale znamena to, že manžel bude občas přespávat v Praze buď na našem bytě, nebo případně na hotelu (nevíme, zda byt nepronajmeme). Nebo si nový dům koupíme v okolí Prahy a budeme na děti sami. Manžel má firmu a někdy jezdí např na týden pryč (to by byl pryč at budeme bydlet kdekoliv), jde mi ale o ostatní dny, kdy má základnu i ostatní zaměstance v Praze a fungují převážně zde. Do práce nechodí každý den, chodí nárazově - jak je ho potřeba.
A já se prostě bojím, že bude třeba hodně práce, my budeme sice bydlet poblíž rodiny, fajn, dítě bude mít babičku, ale tatínka uvidí jen o víkendech - ikdyž manžel říká, že bude s rodinou se snažit trávit co nejvíce času, ale práci a její místo výkonu neovlivní.
Takže má první otázka zní, kam vy byste se přestěhovali a za jakých rodinných podmínek? Jsou fungující prarodiče pro vás opravdu velká pomoc při dětech?
Další věc, kterou řešíme je přesun do nového domova v mém rodném kraji ohledně mé práce. Nevyplatí se mi odcházet z práce, hledat jinou a mít opět smlouvu na dobu určitou ohledně plánovaného budoucího těhotenství. Takže druhá otázka zní, jak byste to holky řešily? Přesun až po otěhotnění? Jít prostě na rizikové a mezitím se přestěhovat a zabydlet?
Díky moc za vaše rady ![]()
Takze vlastne na to dite jeste neni ani zadelano a resis hlidani babickami a koupi domu v rodnem kraji kvuli diteti, ktere jeste neni a tobe je 35 a manzelovi 55. Asi bych doporucila skocit na to a necekat
.
Hele kolegyně nade mnou má úplnou pravdu - vůbec na nic nečekejte, neplánujte, snaž se otěhotnět a až to bude, řešte další věci. Všechno nějak dopadne, ale věk ti neúprosně krátí čas na bezproblémové fyziologické těhotenství.
Tak dum v okoli prahy je nejvetsi nesmysl. Budete akorat taxikarit a travit zivot v zacpach. A jeste bez prarodicu. Chapu, ze mate byt v praze? Tak buďte zatím tam. Až se dítě narodí a budeš chtít zpět do práce, tak uvidíš, jaký je reálný chlapův pracovní rozvrh, jak jsou nakonec schopní prarodiče a zda budeš mít šanci najít práci u rodičů nebo se raději vrátíš do původní. Až tehdy bych se rozhodla, že tedy stěhování.
Nechci být hnusná, ale s dítětem se bez souhlasu otce nikam neprestehujes. Vzhledem k vašemu velkému věkovému rozdílu bych se bála, co bude po případném rozchodu.
NO ty voe…
jste víc jak dost staří na to, abyste jste se obešli bez fungujících prarodičů a případnou potřebu hlídání si snad zaplatili, ne?
Proč nespoléháš hl. na to, aby byl fungující otec a ne aby se on mohl vymlouvat a radši zůstával přespávat na hotelu, jelikož z tak pozdního rodičovství mu půjde tak akorát pára z uší. ![]()
@teroonka píše: Více
Když do té doby nebudeme mít přiklepnutou hypotéku, tak nám ji pak nikdo nedá, až budu těhotná a žádné stěhování nebude. Tady kde jsme teď být s dítětem nechceme. Proto to musíme řešit první
Jemu se bude dobře přesouvat firma jinde? Logicky bych zůstala, kde má rozjetou firmu. Tomu přizpůsobit bydlení. Nebo chce podnikání před důchodem zabalit?
Nebudete ani první a ani poslední bez prarodičů za zády. Takových nás je mnoho, že rodina je dál.
@teroonka píše: Více
Když do té doby nebudeme mít přiklepnutou hypotéku, tak nám ji pak nikdo nedá, až budu těhotná a žádné stěhování nebude. Tady kde jsme teď být s dítětem nechceme. Proto to musíme řešit první
Aby spíš nebyla hypotéka problém vzhledem k věku budoucího otce a ne matky čekatelky. On má tak malé příjmy, že se bojíš rodičáku?
Upřímně, nemáte zas tolik času na to stačit vymyslet a zařídit bydlení, hypotéku, práci… a ještě stihnout víc dětí. To je projekt na x let. Takže souhlasím s ostatníma, nejdřív řešte ty děti, ostatní za provozu. Co by ti nepřiklepli hypotéku jako těhotné?
Klidně bych se držela v Praze, pokud z tvého předlouhého textu chápu, v Praze budou děti víc s tatínkem, mimo prahu s prarodiči. V Praze máš milión možností na různé dětské skupinky, hlídání, práci, atd. A i když toužíte po domě, minimálně nějakou dobu se dá být v bytě, i malém. Takže řešte děti a ostatní za pochodu. Jo a „jít prostě na rizikové“ je úsměvné - už ti někdo pověděl, že na rizikové se nechodí z vlastního rozhodnutí, ale ze zdravotních důvodů?
@bdjvbh píše: Více
Co koupit vetsi byt v Praze? Taky bych videla jako hlavni prioritu, aby se o pripadne deti mohl starat hlavne jejich otec. Vztah na dalku a jeste s detmi neni idealni. A kdyby deti nakonec nebyly tak jste v Praze, kde mate oba praci. No a hlidani jde i zaplatit, jak tu nekdo uz psal. Dum v okoli Prahy bude hodne drahy a bude taky davat moznost manzelovi spise prespavat ve vasem byte v Praze nez se protloukat zacpama kamsi za Prahu, coz muze byt i celkem daleko.
Jeste bych zvazovala stav nemovitosti, na kterou dosahnete. Protoze rekonstruovat s miminem nechces. A zda blizko prarodicu, urcite je to lepsi, hlavne pokud otec ditete nema casove flexibilni praci. Pokud si s nimi dovedes predstavit i s ditetem fungovat.
Nicmene, myslela bych hlavne na to, kde chcete zit vy dva, jestli v mensim meste, na vesnici, na samote, jakou nemovitost hledate (vila, rodinny domek, radovka, byt..), jak moc chces travit casu na cestach rekneme prvnich 10 let zivota ditete a jakym zpusobem chces cestovat ( pesky, autem, hromadnou dopravou) a podle toho vybirala.
@bdjvbh píše: Více
Když jsi těhotná, normálně ti hypotéku dají. Nikde v dotazníku se těhotenství neuvádí (vlastní zkušenost, brala jsem hypo v 8. měsíci a bez problémů, počítal se i můj příjem).
Celé to máte krkolomné. Tobě je 35 a tam bys měla hlavně začít těhotnět, tam ti taky může cinkat poslední vlak.
Chlapovi je 55, nejsem si jistá jak bude mít energii dalších x let pendlovat mezi domem v jiném kraji a Prahou.
Koupě za Prahou je asi jako, kdybych já jezdila do Budějc, taky jsem tam za 40 minut, ale je to taxikáření. Takže buď přímo Praha, kde vše pokryje MHD. A nebo tedy u rodičů a manželství na dálku a to je riziko. Chlap bude utahanej, potenciální děti budou vidět tatínka na obrázku. Neřekla si tedy jak daleko je to do Prahy od tvých rodičů.
Pokud je tvůj chlap vázaný na Prahu, tak jdi za ním.
A hlavně začni tím dítětem. Ono tyhle kalkulace, aby do sebe vše zapadlo podle tvého plánu… má Pán Bůh moc rád…
Ne nadarmo se říká, chceš- li pobavit Boha, řekni mu o svých plánech.