Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Milé mamky, přeji všem pěkný vánoční čas..
CHtěla bych se zeptat, máme kluka, teď 21/12 měl 4 měsíce. A už asi týden nebo 10 dnů kojím z obou prsů na jedno kojení a i poté se mi zdá nespokojený, kňourá, pobrekává, no dodudá se dudlem..
Přes den kojím max co 2hodiny (pokud nezaspí v kočárku, to se pak natáhne), v noci krom prvního spaní po kojení také co 2hod. Je to růstový spurt nebo prostě už mu kojení nestačí..? Zařekla jsem se, že do 6 měsíců to prostě vydržím, ale už začínám být trochu unavená a nechápu, co se to děje, doteď jsem kojila z jednoho prsa na jedno kojení.. O prázdnosti prsou ani nemluvím..
Vrátím se ještě někdy ke kojení z jednoho prsu..? Teď po svátcích chci zajít na převážení a když to bude ok, víc to řešit nebudu. Jsem štastná, že teď u druhého se mi daří kojit, ale na druhou stranu i taková rozčarovaná z věčně „po jídle“ nespokojeného dítka..
Může to být spurt, ale tenhle kojící režim vám taky může zůstat. Málokteré kojené dítě vydrží 3 h a déle. Mateřské mléko je lépa a tudíš rychlejí stravitelné než umělé.
Kojím z obou prsou od 3. týdne. Přes den po (max.) dvou hodinách, v noci mi tedy už od mala dobře spí (od 20h do 6 h kojím jednou nebo dvakrát, občas spí i celou noc). Přesto byl do šesti měsíců plně kojený, přibíral nadprůměrně. I teď tvoří 90% jídelníčku kojení, příkrm má jen v poledne zeleninu.
Doporučuji koupit nějaké vytamíny s železem a snažit se odpočívat (nacpat děti tatínkovi a jít spát).
Ta nespokojenost nemusí být jen hladem, kojení uklidňuje, můžou to být i zuby posunující se v dásni. Vužila bych nějaké delší pauzy (když bude dýl spát nebo bude hlídat tatínek) a pak dala jen jedno prso. Mohla by ses tak zase vrátit ke kojení z jednoho prsu.
Ahoj, myslím, že to klidně může být růstový spurt. Malá má 4 měsíce a taky pořád plně kojím. Občas se stane, že mi vycucne obě prsa a ještě by si dala. Už jsme zkoušeli i um po jídle ale nechtěla to. Takže hlad nemá.
Jinak malá mi přes den jí po 3 hodinkách a někdy vydrží i 4 hoďky bez jídla. V noci se mi tak před měsícem začala budit častěji. Předtím spala 7-9 hodin v kuse.
Ja kojim pres den z jednoho, obcas ze dvou, vecer pred spanim obe vzdy. Je to tak posledni mesic a pul. Dite je vetsi, potrebuje vic jist. Pokud mas pocit, ze mu nestaci, muzes pomalu zkouset prikrmy, treba vecer kasi. Prsa mam jinak taky placky
snazimse hodne pit, i kdyz mi to moc nekde a je mi lip po vitaminech co jim, uz si nepripadam jak mrtvola.
Spurt to moze byt alebo zuby..mne teda spi celu nic bez kojenia od 20-6.30.. A cez den kojim po 3h..