Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
rodila som sama, manzel chcel ist, ja som ho tam nechcela, takze som mu nezavolala ![]()
ale co sa tyka Tvojich otazok, tak to asi dost zalezi od porodnice, v nemocnici som bola kvoli preeklampsii, v noci mi praskla voda, lezala som na vzdycharni, sestricka bola na mna velmi mila, aj gynekologicka, rano sa menili sluzby, aj tam boli vsetci velmi prijemni.
kvoli vysokemu tlaku som dostavala magnezko, to vsak zastavovalo kontrakcie, takze mi pichli oxytocin cize od siedmej som bola na porodnom sale bez moznosti pohybu. porodila som 11:20.
sama som nebola v podstate ani chvilu, chodili sa tam na mna pozerat asi vsetci doktori, aj sestricky- bola som ako siedmy div sveta, kedze som kontrakcie vobec necitila ![]()
ale v tu dobu tam nikto okrem mna nerodil, takze mozno aj preto.
nemam sa na co stazovat, urcite nechcem ani druhykrat nikoho.
Myslím, že každá nakonec „rodí sama“. Já jsem rodila sama a moc krásně na to vzpomínám. Muž se k tomu moc neměl, že by tam byl a já jsem ho nepřesvědčovala. Podle mě, je velká část mužů přítomna proto, že se to od nich očekává, nechcou zklamat atd. (pak je jistě taky velká část těch, kteří tam chtějí být sami od sebe..). Chovali se ke mně moc pěkně. Já se mohla soustředit jen sama na sebe (a na dítě). Po porodu mi to i PA potvrdila, že jsem byla koncentrovaná, uvolněná a věděla jsem co chci a proč. Když mě pak chválila, tak jsem jí řekla, že vím, že to říkají všem a to se jí dotklo. Prý to rozhodně není pravda. My jsme byli s mužem domluvení, že přijde těsně po porodu. Přišel na porodní box a dítě choval ještě dřív než já. Bylo to takto pro nás přirozené a velmi příjemné. Pak tam s nám strávil ty 2 hoďky a myslím na to dodnes s těmi nejkrásnějšími pocity. Neboj se toho, nebudeš se muset starat o to, zda má chlap mít co pít a jíst nebo kam chodit kouřit a budeš mít čas na sebe. Prý porod bez přítomnosti muže bývá i rychlejší (zdroj PA z předporodního kurzu). A když jsem se ptala gynekologa před porodem na jeho názor tak říkal, že pokud by to nebylo jeho rozhodnutí, tak mám jít sama. Prý: „oni se nám tam stejně tatínci koukají z okna atd.“ Hodně štěstí! Nějak jsem se rozepsala.. ![]()
Já rodila sama jen první v Praze na Bulovce a příjemné to nebylo, nikdo za mnou nepřišel, byli protivní, nevěděla jsem co a jak a nikdo se mnou nemluvil, celkově hrozný, ale je to už dlouho 19 let.Dneska už je to asi jiné, u posledního porodu, před rokem, byl přístup super, ale sama jsem tam nebyla.
Jíá právě chlapa v takovích situací nesnesu.
I když jen zavolal nadávala sem mu do č---- proto že jsem měla pocit že za to muže on
a tak vim že kdyby tam byl i když je pro musela bych ho uškrtit a platit si dulu mi zase přijde jako škoda peněz i když je mám.
Taky si na jednu stranu říkám že se mě třeba budou víc věnovat když sem chudák sama
a na druhou si zase říkám abych tam někde neporodila sama na záchodě a sestra nečekala až jí dá někdo signál ![]()
Kamča.dalmatinka píše:
Ahoj.Chtěla bych vědět jestli tu je někdo kdo rodil sám?
Chlapa tam prostě nesnesu to se nemužu přemoct ani kdybych chtělajen s toho pocitu že tam bude on mě jímá hrůza a maminka která se mnou rodila poprvé mi bude hlídat malého a žádnou kamarádku nechci a ani bych jim to nemohla udělat
. Tak mě zajímá zda někdo rodil sám a jak to probíhalo?
Jak se choval personál?Nebudu tam náká odstrčená nebo bez pomoci když tam budu sama?
Tato diskuze slouží jen pro ty co rodili nebo budou rodit sami.Prosim ty co musí mít partnera nebo se mi to budou chtít nějak vnutit at raději nepíšou proto že to je opravdu z mé strany nemožné.Mám se na něco psychicky připravit?:-)
Díky
Já rodila bez partnera - má volba ..dobrý .. u posledního jsem měla dulu ..lepší , pocit bezpečí pohody…dá se .. dělej jak Ti velí instinkt ![]()
a jste všichni zlaté.Hned je mi líp když čtu ty pozitivní zprávy
Kamča.dalmatinka píše:
Jíá právě chlapa v takovích situací nesnesu.I když jen zavolal nadávala sem mu do č---- proto že jsem měla pocit že za to muže on
![]()
a tak vim že kdyby tam byl i když je pro musela bych ho uškrtit a platit si dulu mi zase přijde jako škoda peněz i když je mám.Taky si na jednu stranu říkám že se mě třeba budou víc věnovat když sem chudák sama
a na druhou si zase říkám abych tam někde neporodila sama na záchodě a sestra nečekala až jí dá někdo signál
Tak podle mě jsi přesvědčená, že to zvládneš sama v pohodě, tak do toho jdi. Dula není vyhození peněz, pro mě to byl mozek, mě osobně moc pomohla. Už jsem ji chtěla jen z toho důvodu, že opravdu nemůžu vědět na jakou směnu narazím a co zažiju, ona byla pro mě jistota.
Rodila jsem třikrát a vždycky sama, chlapa jsem u porodu nechtěla. Třetí porod jsem zvládla sama úplně, sestra šla naivně chystat holení a klystýr
Ale já jsem ji varovala, že se s tím nepářu ![]()
ja byla u porodu sama
to zni tak blbe.. proste jsem rodila sama
zadneho otce malej nema,takze ten urcite ne a chtela mamka,ale ja si to pak odtrpela sama ![]()
Měla jsem vyvolávaný porod. Říkali manžela nevolejte, času dost a nakonec to nestihl. Chodili se na mě koukat jednou za hodinu. Jinak jsem byla sama na porodním pokoji a štvalo mi to (slušně řečeno
). PA říkala - dojděte si do sprchy, uleví se vám. Ale nebyla jsem schopná tam dojít. Když jsem ji požádala, aby mě tam doprovodila, tak odmítla, že musím sama. Ale nebyla jsem schopná, tak jsem to vzdala. Manžel by mi určitě pomohl, ale pochybuju, že by tam se mnou vydržel několik hodin čekat na porod. Štve ho i 20 minut u doktora v čekárně. Takže taky nevím, jestli si mám přát, aby byl u druhého porodu. Kažopádně někoho by to chtělo.
a co se tyce chovani personalu… u nas v porodce… mela jsem tam 2 PA jedna byla skvela az na to,ze kdyz jsem ji poprosila o lek na bolest dala mi jen glukozu,protoze jsem byla hrozne vycerpana
ale jsem rada,ze mi nakonec nic nedala a druha PA byla arogantni kr*** ktera si o sobe myslela ze vsechno zna a kdyz jsem ji rekla,ze uz musim tlacit tak mi s ledovym klidem rekla,ze na to pry mam jeste cas… a ejhle hlavicka mezi nohama a uz se jelo…
ale ja si zase myslim,ze prave proto,ze jsem tam byla sama tak si na me dovolovali vic nez kdyby tam se mnou nekdo byl.. i kdyz jsem byla totalne KO po tolika hodinach jsem jim rekla svoje… takze bez sama ono je to i lepsi trpet sama a vnimat jen sebe a porod,ale neboj se otevrit pusu ![]()
Ja se ted pripravuju na moznost, ze s sebou manzela mit nebudu, mozna bude muset hlidat dceru, kdyz hlidani vybouchne. Nemame tolik moznosti. Radost z toho nemam, ja ho tam potrebuju.
nastesti jsem uz ale sehnala PA, ktera se mnou bude, tady ale PA jsou u porodu pritomny furt, i u dcery byla furt jedna s nama a odesla asi na pet minut a to jsem silela strachy…
takze v cr bych volila dulu, je to profik, muzes ji kdykoliv poslat pryc, muzes si najit nekoho kdo ti sedne a hlavne v pripade potreby bude okamzite po ruce.
Rodila jsem sama,personál byl naštěstí příjemný.
Ještě aby mě tam chlap skolaboval a musela mít myšlenky ještě na chlapa.
Já u porodu partnera neměla (shodli jsme se - on se do toho nehrnul, já taky spíš nechtěla a nakonec to tak dopadlo „samo“, byla jsme od rána na gynekologii s tim, že mi druhej den ráno začnou porod vyvolávat - a ono se to v noci rozjelo samo a poměrně rychle, takže jsem ani zavolat nakonec nestihla). Popravdě - nelituju, neumim si představit, že by tam byl
Nejvíc bych ho byla ocenila na tý gynekologii, když se to všechno rozjíždělo, vypadalo to jako poslíci a já byla akorát otrávená, že se opět nevyspim
pak jsem měla problém si sbalit věci, svlíknout/oblíknout se a tak, musela mi s tim pomoct sestřička, takže tam by se byl manžel šiknul, ale sestřička byla úžasná, milá, ochotná… No a na porodním už jsem byla ráda, že jsem sama - bylo to v noci, PA chodila spíš nakukovat, nezasahovala (takže žádný kapčky oxytocinu, rupání vody apod. se nekonalo) a mně to úplně vyhovovalo, byla jsem vlastně celou dobu ve sprše, před manželem bych se asi neuměla úplně uvolnit (takže by byl chudák spíš brzda
). No a úplný „finále“ - tak tam už bych ho byla asi ani nevnímala, to se semlelo dost rychle a ani dneska si nevybavim všechno a jak se tam ty lidi všichni kde vzali (doktor, dětská, PA…). Jediný, co mě mrzí - původně jsme oba chtěli, aby nebyl přímo u toho, ale někde poblíž, aby byl s náma hned, jak se malá narodí. A to bohužel nevyšlo, nestihla jsem zavolat (PA po sprše tvrdila, že je dost času - mno, během 10 minut max jsem byla ve stavu, že už bych zavolat nezvládla a během další půlhodinky byla malá venku) a on pak nestíhal dojet během tý doby, co jsem byla s malou ještě na sále. Takže jí viděl až odpoledne při návštěvách. Ale jinak bych neměnila nic ![]()
Ahoj, já rodila sama teď v říjnu v Praze Motole… Partner nemohl a moje máma chtěla jít, ale tu jsem tam zase nechtěla já, protože ona je hroznej nervák a mě by tam s ní bylo hůř… Já byla na vyvolání, takže jsem nastupovala v úterý, ale vyvolávat začali až ve středu… Takže už jsem tam byla taková „zabydlená“
Jinak personál se choval skvěle, měla jsem svojí asistentku a doktorky se teda za tu dobu vystřídaly dvě.. Ta jedna mi sama nabídla epidurál.. Anestezioložky taky super.. Ale je fakt, že asistentka mě kontrolovala jen občas a Dr. ještě méně - tím si nestěžuju, jen je prostě pravda, že jsem tam byla docela dlouho sama a to leze člověku trošku na mozek… Vedle se zrovna narodilo miminko a já jak byla natěšená a rozbolavělá, tak mě to úplně „rozbilo“ a začala jsem tam hystericky plakat… Ale nakonec jsem to ustála (sama) Kdybych měla rodit znovu, tak bych tam asi zase šla sama.. Já jsem prostě taková.. Tak držím palce, ať je to rychlé a nekomplikované ![]()