Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
hefilka: Nechodily jsme na stejný předporodní kurzy? Taky jsem odcházela z kurzu nabitá optimismem, že to prostě zvládnu, že budu myslet pozitivně a hlavně že ať tam bude, kdo chce - stejně za mě nikdo neporodí, tak co už
Mimochodem, na přeporodnim kurzu čtyři páry a já - sama. Taky jsem si občas připadala jak exot. Ale PA mimo jiný zdůrazňovala, že o tom musej bejt přesvědčený oba - my nebyli ani jeden, tak nebylo co řešit ![]()
Ahojky
já jsem taky rodila sama, přítelovi se k porodu moc nechtělo. Nejprve mě to přišlo líto protože snad každá mamina básní jak je to výborný mít tam i tatíka, ale pak jsem byla ráda. Měla jsem také trochu strach z personálu, že když tam budu sama, ale naopak byl skvělej, dokonce si myslím, že se choval lépe než kdybych tam byl tatík. Měla jsem k dispozici víc lidí než kamarádky ve stejné porodnici, které rodili za asistence přítele či manžela téměř ve stejné době. Asi mi chtěli vynahradit, že tam tatík není, ten tam přišel až když malá byla venku ![]()
Kami, no abys nebyla vdova, tak chlapa raději neber.
S tou dulou jak myslíš. Už jsi rodila, víš co čekat. Chápu, že chce být někdo raději sám. Já jsem si k prvnímu porodu domluvila soukromou PA. Nakonec to neklaplo (rodila jsem mimo termín a ona byla mimo) a já první dobu porodní strávila vlastně doma a v porodnici jsem akorát do hodiny porodila. Chlap to doma prospal v ložnici a já byla ráda, že jsem sama (což mě překvapilo, to bych do sebe neřekla). V porodnici jsem zase byla ráda, že na tu „akci“ byl se mnou. U druhého porodu jsme byli v porodnici dýl a po tu 1.dobu porodním mi docela vadilo, že tam je. Resp. že je tam vůbec někdo, raději bych byla úplně sama. Na tlačení mi zase nevadil a neproklínala jsem ho.
Navíc on je ten typ, který chce být u všeho, takže by těžce nesl, kdybych ho nezvala.
Nicméně já když rodím (tlačím), tak je mi poměrně jedno, co se kolem mě děje. Je mi jedno, kolik je tam lidí, stejně jsem „uvnitř“ sama. Někoho svého jsem tam chtěla proto, že si nejse jistá, jestli bych se uměla ozvat (u mýho chlapa jsem si tím jistá na 200%, tedy za nás za oba, občas ho musím i brzdit).
Takže pokud říkáš, že bys zvládla personál pacifikovat, tak nemáš problém a klidně jdi sama.
Bude ti to tak maximálně vyhovovat.
Jen jsem z tvého psaní měla pocit, že sice máš ramena a umíš být v ráži, ale pak jsi stejně „poslušný“ pacient a neprotestuješ…
![]()
(Btw ta moje PA, co měla jít se mnou by stála cca 5.000 Kč, nadstandard 700 Kč/den, tak to mně by na dovolenou nestačilo
)
Je to zvláštní ale nebojim
a přitom vim co mě čeká.U prvního sem se taky nebála a šla ve sladké nevědomosti a ted sem nějak se vším tak vnitřně smířená(bože to jsou kecičky
,spíš vim že nic jiného nezbejvá ![]()
Určitě dám pak vědět jak sem dopadla
a doufám že nebudu zase odstrašující případ ![]()
To že tam tatínek muže přijít hned po porodu jsem mu teda dovolila ![]()
Hele, já myslím, že už to horší být nemůže. Už máš vybráno, teď už to bude jenom lepší. ![]()
Kamča.dalmatinka píše:
Ahoj.Chtěla bych vědět jestli tu je někdo kdo rodil sám?
Chlapa tam prostě nesnesu to se nemužu přemoct ani kdybych chtělajen s toho pocitu že tam bude on mě jímá hrůza a maminka která se mnou rodila poprvé mi bude hlídat malého a žádnou kamarádku nechci a ani bych jim to nemohla udělat
. Tak mě zajímá zda někdo rodil sám a jak to probíhalo?
Jak se choval personál?Nebudu tam náká odstrčená nebo bez pomoci když tam budu sama?
Tato diskuze slouží jen pro ty co rodili nebo budou rodit sami.Prosim ty co musí mít partnera nebo se mi to budou chtít nějak vnutit at raději nepíšou proto že to je opravdu z mé strany nemožné.Mám se na něco psychicky připravit?:-)
Díky
nečetla jsem ani jeden příspěvek,spěchám do sprchy
…ale ,,podařilo,, se mi rodit zároveň s kamarádkou.Já planovaý CS a ona vyvolávačka.Dokonce stejný pokoj
Já si nedovedu představit že bych to moje zlato u sebe neměla…ale ona prvinoho chlapečka rodila s ním..prej ok…ale teď rodila chlapečka a dopředu se domluvili ať to neřeší,že u prvnoho porodu byl,tak o co de.Rodila bez něho a on byl s prvním důle,nebo nevím kde
vůbec ji to nevadilo:-)…přijel si pak pro ni na porodní sál po těch dvou odpočinkových hoďkách a nezaznamenala jsem u nich žádný problém,přišlo jim to v pohodě
.....ale na druhou stranu byl na odchyt,kdyby ho potřebovala ![]()
já rodila sama taky nemám hlídání pro malou,nakonec čekali s malou na příjmu.Nemůžu si stěžovat věnovali se mi možná víc než těm co tam chlapa měly.Ale já rodila jen 45 minut,tak se to snad počítá! ![]()
suwari píše:
Já jsem poprvé rodila s partnerem-ale teda nic moc..Kecy typu,že za půl hodiny nemám co dělat mi při těch strašných kontrakcích nepřidaly..Druhý porod jsem už odrodila sama a myslím si,že to pro mě bylo i lepší..!Akorát mi bylo líto,že druhého syna nemám nafoceného hned po porodu,jako prvního,když ho šel popsat a nafotit přítel..Jinak jsme v tu noc rodily jen dvě.Já byla sama,vedle paní s manželem.Za mnou pořád chodily por.asistentky a někdo,za tou druhou paní o hodně méně.Přišlo mi,že nechcou rušit,když tam má manžela.
to jediný mi bylo líto,že nemám fotky malýho hned po porodu jako u malé,tam manžel byl a fotky udělal,ale co,mám fotky z druhého dne,taky dobrý!
Já jsem měla foťák u sebe,po porodu jsem poprosila sestřičku a ona mi pár fotek udělala
Něco jsem pak nacvakala sama,něco ještě mobilem,ať se to hned odešle ![]()
dianda píše:
Já jsem měla foťák u sebe,po porodu jsem poprosila sestřičku a ona mi pár fotek udělalaNěco jsem pak nacvakala sama,něco ještě mobilem,ať se to hned odešle
když u nás měli takový fofry,že se to prostě nedalo. ![]()
Ahoj, ja rodila taky sama, 2×, a v pohode. Personal byl mily, nevim, co vic by meli delat nebo co bych mela cekat. Bylo to uplne v pohode, to je strasna masáž dneska, ze se jako k porodu bez nikoho neda jit atd ![]()
Taky mi nic jinyho nezbyde, jelikoz nekdo bude muset hlidat dceru,a protoze uz vim plus minus co se bude dit, ani se nebojim.S bolesti stejne chlap nepomuze a vyfotit miminko si holt prijde az potom…
já jsem rodila 3× sama (kdysi dávno, kdy chlap u porodu ještě nebyl možný a nějaké porodní plány a výmysly mamin-sprcha, balon a pod. byly zcela nemožné), po čtvrté jsem rodila v porodce jsem byla kolem 13.hod, v 15.dorazil manž. z práce a malá se narodila v 15.30, ani u jednoho porodu mě nenapadlo na manž. nadávat či na něj ve zlém pomyslet, měla jsem myšlenky na mimča a zdárný konec porodu. Moje sestřenka i ségra rodily samy (sestřenka měla přítele pracovně mimo, ségra má „trotla“, který by celý porod probíral v práci, v rodině apod.) odrodily v pohodě, žádné negativní pohledy, názory či chování od personálu nepocítily. Je to na každé z nás, jak se rozhodne, každá má jiný práh bolesti atd. neumím si svoji mamku představit u porodu.
Ahoj já jsme před dvěma roky sama byla. Porod jsme měla vyvolávaný a po celou dobu se ke mě všichni chovali moc hezky. Dle mě, ale né proto, že jsem byla na porodním boxe sama. Prostě fajn nemocniční personál
S mužem jsme celou situaci před porodem probrali a zjistili jsme, že nechceme ani jeden spolu u porodu být. Ve finále jsem byla i ráda, protože nastali komplikace, všude plno zdravotníků a defakto se muž vyhnul stresu většího než prožíval a já samozřejmě také. Když se maličká narodila, pustili tatínka za náma, aby jsme mohli být spolu. Pokud budeme mít to štěstí a opět budeme čekat mimíska, půjdu k porodu určitě zase sama.
Kamča.dalmatinka píše:
Ahoj.Chtěla bych vědět jestli tu je někdo kdo rodil sám?
Chlapa tam prostě nesnesu to se nemužu přemoct ani kdybych chtělajen s toho pocitu že tam bude on mě jímá hrůza a maminka která se mnou rodila poprvé mi bude hlídat malého a žádnou kamarádku nechci a ani bych jim to nemohla udělat
. Tak mě zajímá zda někdo rodil sám a jak to probíhalo?
Jak se choval personál?Nebudu tam náká odstrčená nebo bez pomoci když tam budu sama?
Tato diskuze slouží jen pro ty co rodili nebo budou rodit sami.Prosim ty co musí mít partnera nebo se mi to budou chtít nějak vnutit at raději nepíšou proto že to je opravdu z mé strany nemožné.Mám se na něco psychicky připravit?:-)
Díky
rodila jsem šestkrát sama. nevadilo mi to ,možná i spíš naopak. chlap by mě asi znervozňoval