Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
U nas jsou sestry krom jedne co jsem videla na prohlidce moc mile,moc se snazi.Diky tomu co se u nas v nemocnici stalo.Ja si myslim,ze i v bolestech dokazu sestre jasne rict co chci;)
Ahoj, já jsem rodila sama a vůbec bych neměnila, naopak si myslím, že by mi tam kdokoliv navíc vadil ![]()
rodila jsem sama…bože, už nejsem malé dítě ne
Když bude chtít manžel u dalšího porodu, ať se klidně přijde kouknout na finále, ale jinak jeho ani nikoho jiného u dalších porodů nechci! Nedovedu si ani představit s čim by mi tam pomohl, spíš bych ho asi pěkně sprdla, jakmile by cokoliv řekl ![]()
Ke mě se chovali všichni krásně, i když jsem tam byla sama.
Osobně je mi prosti srsti číst příspěvky (budoucích) mamin, které tam prostě MUSÍ nekoho mít a když chlap nechce, tak je zle…proto jsem radši celou diskusi nečetla ![]()
Tak to jako mam podobne ten nazor.Ze je to stary postup byt tam sama,neznamena to automaticky ze je to zle ze;)
Denino píše:
rodila jsem sama…bože, už nejsem malé dítě neKdyž bude chtít manžel u dalšího porodu, ať se klidně přijde kouknout na finále, ale jinak jeho ani nikoho jiného u dalších porodů nechci! Nedovedu si ani představit s čim by mi tam pomohl, spíš bych ho asi pěkně sprdla, jakmile by cokoliv řekl
Ke mě se chovali všichni krásně, i když jsem tam byla sama.
Osobně je mi prosti srsti číst příspěvky (budoucích) mamin, které tam prostě MUSÍ nekoho mít a když chlap nechce, tak je zle…proto jsem radši celou diskusi nečetla
to jsi klidně mohla
já jsem to četla všechno a jsme tu vesměs všechny, co jsme rodily (budeme rodit) sami
žádný rejpání tady není …
Doufám, že se nikoho nedotknu, ale já osobně nemám ráda větu „bez manžela bych to nezvládla“, neb je to blbost - zvládnout se to prostě nějak nakonec vždycky musí
Ale chápu, že někomu je líp s partnerem, někomu bez - akorát bych nikdy chlapa nenutila, pokud je stoprocetně proti ![]()
R82 píše:fiali píše:Hele ja jsem taky prvorodicka,a nejak si to fakt chci prozit sama.fakt to zvladneme neboj,ve spitale te nenechaji trapit.v tomto pripade nejde nikoho nutit,me by to jen rozptylovalo tam nekoho mit.jsem typ ze s PA se chovam jinak nez kdyz tam je i nekdo s pribuznych.bude to fajn uvidis,dame to.nevim ve kterem jsi tt,ale necti zadne porodni denicky a bude dobre.ja uz to taky nectu a i kdyz jsem fakt cita a kde co me rozhodi,tak v timto si verim hodne,ze to dam sama.
ahoj, tak to je téma do placu. Taky nevím, jak to u nás dopadne. Příteli se moc nechce a já ho nebudu nutit. I když říkal, že tam bude, tak jak se to blíží, začíná couvat a včera mi řekl, že by byl radši, kdyby tam nemusel a já si neumim přestavit, že by tam byl proti svojí vůli, to by mě prostě rozhodilo. Trošku mě to mrzí, ale chápu ho. Moje máma by šla hned a vím, že by mi moc pomohla, ale upřímně řečeno se mi do toho moc nechce, takže čím dál tím víc zvažuju, že tam budu sama. Je to první porod a ani vlastně nevim, co mě čeká. Mám trochu obavu být tam sama, ale spousta reakcí tady mi dodalo odvahu
Závidím ti tvojí jistotu
jsem ve 39 tt, takže už to mám fakt za pár. Právě že ho nutit nechci a nebudu, to by mi tam nebyl nic platnej. A taky mám strach, že od něj budu čekat podporu a povzbuzení a já nevim co ještě a ono nic z toho nebude a mě to položí. Můj drahoušek je úžasnej, ale na nějaký projevy a emoce prostě není, je to trošku „studenej psí čumák“
Ale zase na druhou stranu mám strach, že to bude trvat dlouho a já tam budu celou dobu sama. Prostě nevim, asi to necham být a ono to nějak dopadne. Taky záleží na tom, kdy a kde to přijde.
Luciii25 píše:
ahoj, zaujalo me jaky k tomu mas postoj, ja bych nechtela rodit sama, prijde mi samozrejme, aby tam nekdo byl, a je jedno zda pritel, maminka nebo kamaradka..ale podpora je dulezita a uvidis ze se ti bude ,,lip" rodit…Poradne si to jeste promysli! Drzim palecky!
luci jeden porod už mám za sebou a skončil skoro nejhuř jak mohl.Rodila sem nba porodním sále 14 hodin,kleště,oživován dítě se špatnou hybností pravé strany s otiskem branží s poporodním nádorem z dlouhého tlačení a další následky si možná ještě ponesu i já celej život a věř mi i když sem tam měla osobu mě nejbližší nerodilo se mi lépe
.Možná sem akorát uvrhla další osobu do depresí a nočních mur
Všem děkuji za všechny zkušenosti i díky za ty co se udrží a nepíšou že bez Pepíka neporodí
![]()
Já to dneska pronesla na grilovačce a muj bratříček mě přemlouval at ho vemu sebou(chtěl být porodník
) ale to už mi přijde až bizardní ![]()
Do porodu je ještě čas,ale pokud nepropadnu panice jsem rozhodnutá jít opravdu sama a nic by mě stejně nepřesvědčilo aby to bylo jinak,ale těší mě vaše dobré zkušenosti a jen víc mě uklidnujou že to zvládnem ![]()
Je to strašně individuální. někdo potřebuje podporu druhého, někdo je v této chvíli raději sám a soustředí se na své pocity, na porod. přítomnost někoho dalšího vnímá jako rušivý element. Já mám zkrátka na záchodě a na porodním sále ráda svůj klid.
eva valoi píše:
Je to strašně individuální. někdo potřebuje podporu druhého, někdo je v této chvíli raději sám a soustředí se na své pocity, na porod. přítomnost někoho dalšího vnímá jako rušivý element. Já mám zkrátka na záchodě a na porodním sále ráda svůj klid.
eva valoi píše:
jj, a vždycky když zasednu k činosti, už mi někdo mlátá do dveří, mamííí.....
![]()
Hodaka píše:eva valoi píše:jj, a vždycky když zasednu k činosti, už mi někdo mlátá do dveří, mamííí.....
Je to strašně individuální. někdo potřebuje podporu druhého, někdo je v této chvíli raději sám a soustředí se na své pocity, na porod. přítomnost někoho dalšího vnímá jako rušivý element. Já mám zkrátka na záchodě a na porodním sále ráda svůj klid.![]()
Hm, to znám. A vždycky všichni potřebujou na záchod, když tam vlezu já. A já se tam vždycky dostanu fakt až na poslední chvíli (4 děti).
Tak já jsem první dítě rodila sama. Porod se mi rozjel před půlnocí v nemocnici, byla jsem hospitalizovaná a skončil v 6 ráno. Byla jsem tam sama na celém porodním sále - jednotlivé boxy, jen záchody společné, neměla jsem nadstandart.
Porodní asistentka se mnou byla často, ale ne úplně pořád. Navíc mi museli častěji měřit tlak a hlídat mě celkově, protože jsem kardiačka.
Komplikace přišly nakonec, dítě bylo ohroženo hypoxií, tak porod skončil kleštěmi. V momentě od zjištění u mě byli 2 lékaři, snad všechny porodní asistentky, co měly noční službu a i pediatr, takže fofr, ale zase ne drama, protože to bylo rychlé, zachovali se pohotově a syn nemusel být oživován..
Podruhé jsem rodila s partnerem, porodní asistentka u nás byla hodně často a měla tam i 2 medičky, se kterými jsem souhlasila a ty tam byly s námi neustále.
Budu rodit potřetí a popravdě, hodně zvažuju, že budu rodit zase sama a tatínka nechám zavolat až ke konci, aby si mohl přestřihnout pupeční šňůru, jestli to bude nějak možné(musím se domluvit v porodnici).On o to přestřižení šňůry moc stojí, to bych mu chtěla dopřát, ale bojím se, že by to mohl být takový fofr, že by ho už nemuseli ani při nejlepší vůli stihnout zavolat. K vůli pravděpodobné rh inkompatibilitě(jsem rh negativní a mám rh pozitivní děti),nenecháme pupečník dotepat,takže časová prodleva nebude možná. Prý to podporuje vznik žloutenky(dotepání pupečníku, někteří rodiče si to přejí), podle slov dr., když jsem to řešila před druhým porodem.
Taky mi to moc nedalo, mít tam někoho s sebou, není to zakový „zážitek“, netoužím po tom, aby mě někdo viděl v bolestech a jak nadávám na celý svět. Chtěla bych si to odžít sama a aby se mnou někdo byl až v posledních fázích a po porodu, to mi už nevadí. To mi naopak pomůže, protože po druhém porodu mi bylo dlouhou dobu špatně, byla jsem vyčerpaná, při prvním vstávání jsem omdlela a nechali mě na porodním sále mnoho dalších hodin na sledování - naštěstí jen poporodní vyčerpání, vše jinak v pořádku, prostě v této fázi se určitě budu cítit líp, když bude se mnou.
Navíc, on je takový cimprlich, že po mě uklízel každé cáknutí plodovu vodou, dost mi to vadilo, což píšu upřímně. Myslel to ale dobře, chtěl to ulehčit porodním asistentkám.
Můj ideál je bolesti odžít sama a zavolat až v začátcích druhé doby porodní, ale obávám se, že to nebude personálně možné. Tak ještě budu hodně zvažovat.
Taky pekny teda zazitek teda,to si namysli jak budes to v te chvily citit,ja jsen38tt a teda jako fakt chci mit tu intimitu.