Bulharsko a bezlepková strava

689
7.5.15 15:20

Bulharsko a bezlepková strava

Ahoj holky, chtěla bych se zeptala jestli nemá někdo zkušenost s Bulharskem a bezlepkovou stravou? Zaplatili jsme dovolenou v Bulharsku-Primorsku, a až poté zjistili, že má syn (3roky) celiakii. Psala jsem do cestovky a tam mi řekli, že je s bezlepkovými potravinami problém, že tam nejsou k sehnání. Máme pobyt bez stravy a pokoj bez kuchyňky- vždy jsme to řešili něčím do ruky nebo vydatnou večeří. Nevím ale jak to teď budeme dělat. Nemáte někdo zkušenost? Děkuji moc za každou odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8112
7.5.15 15:28

@AnnaP : to se mi nezdá, aby v celém městě nebyl obchod bezlepkovymi potravinami :think:, co maji dělat Bulhaři, co maji bezlepkovou dietu? Určité tam něco bude, ale asi to bude hodně drahé. A není ted ten zákon o alergenech platný v celé EU?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
7.5.15 15:29

Vzala bych sebou bezlepkové pečivo (vakuově balené vydrží v pohodě) a sladkosti, kupovala jen balené sýry, šunky apod. (a zjistila si doma slovníček pojmů, abych mohla kontrolovat škrob, lepek…), a žila hlavně z ovoce a zeleniny, takže k večeři saláty s bezlepkovou bagetkou apod., i v pokoji bez kuchyňky se dá vzít prkýnko a nůž. S teplým jídlem bude potíž, pozor bžch dala i na zmrzlinu, raději si zjistit jaké nanuky jsou v pohodě a pak tam hledat třeba Algidu a jít najistotu, ale ověřovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
7.5.15 15:33

Holky s tím počítám - pečivo, sušenky beru určitě. ale spíš jde o tu teplou stravu no - o maso, atd. mám strach - v restauracích jsou schopný říct že je to bez lepku ale v koření atd. to může být… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
7.5.15 15:44

No u tříleťáka už je to blbý, ale co koupit bezlepkové skleničky pro batolata a nechávat si to v restauraci jen ohřát? Nebo si do těch skleniček doma zavařit svoje jídlo, a pak požádat o ohřátí? Já myslím, že by s tím neměli mít problém ani někde u stánku, mikrovlnky mají všude, a když uděláte útratu za sebe? Ale vždycky bych malému dala něco navíc a vysvětlovala, aby mu to nebylo líto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
7.5.15 15:46

Ze ma celiakii jste zjistili nedavno, predpokladam, ze do te doby lepek dostaval a zije. Vzala bych pecivo, susenky, v restauraci resila vyber jidla prirozene bezlepkovym a nejake stopove mnozstvi lepku, ktere se druhotne octne v nejake korenici smesi ci tak bych neresila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
7.5.15 17:48

Maso - mlete nenastavuji strouhankou, takze kebapcata, kjufty apod muze. Pokud chces, mrkni na www.bulharska-kucharka.cz , muzes si udelat predstavu.

Mam doma ofocene menu od more, tak se muzu mrknout, pohledat suroviny receptu a pak napsat. Aspon me to uz donuti ;-). Ale az pristi tyden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
7.5.15 19:21

Holky jste zlaté. hlavně za radu se skleničkami děkuju- vůbec mě nenapadly :D jinak se stopami lepku- vím že do teď to jedl a bylo to v podstatě ok, ale tak mě v té nemocnici vyděsili, že nesmí nic jinak…tak se bojím všeho. jinak jsme na bezlepkové teprve tři měsíce :) Evko, kdyby jsi měla chvíli budu ti za to meníčko moc vděčná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
892
7.5.15 19:27

@AnnaP
Celiakie je i v Bulharsku, jen v cestovce to ještě neví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
7.5.15 19:45

Budete mít aspoň rychlovarku? Pokud by neprošly ty dětské skleničky tak se dají koupit bezlepkové hotovky od expresmenu, je to v sáčku takže na přepravu OK a dá se to ohřát v horké vodě z konvice. Nebo teda nechat ohřát v restauraci..a zjistila bych si jak jsou v Bulharsku značené alergeny, co hledat na obalech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merde
7.5.15 20:03

Neverim tomu, ze by v Bulharsku v turisticke oblasti byl problem se v restauraci dohodnout. Urcite uz i tam jsou bezna jidla pripravovana bez mouky a staci pouze upozornit obsluhu na opatrnost pri priprave

• Citovat
  • Upravit
merde
7.5.15 20:12

Na potravinach je povinne oznaceni alergenu stejne jako v cele EU, supermarkety, ktere nabizeji limitovanou nabidku bezlepkovych potravin jsou Billa, Picadilly, Fantastico a Famila.
Do restaurace bych si vytiskla karticky v anglictine, kde je vysvetleno, jakou stravu pozadujes a co je to celiakie. To urcite najdes na internetu na strankach bezlepkaru.

• Citovat
  • Upravit
merde
7.5.15 20:19

Tady mas uzitecne fraze anglicky a naproti ty same v Bulharstine, je to bohuzel v PDF a ja vubec nevim, jak na to hodit odkaz, tak jsem to vyfotila a zas je to k neprecteni, nevim zda se to da nejak zvetsit

• Citovat
  • Upravit
3743
10.5.15 18:47

Jídlo, kde není mouka

храна, когато няма брашно
chrana, kogato njama brašno ___________________________-

Bezlepkové potraviny, jídlo

безглутенови храни
bezglutenovi chrani [chrany] ____________________________
Jídlo bez lepku

храни без глутен
chrani [chrany] bez gluten ____________________________

• tak bych to řekla já.

Dívala jsem se do toho menu.
Některé speciality jsou místní taverny, takže ty vynechávám a spíše budu vybírat ty, kde by neměla být mouka a předpokládám, že by je tříleté dítě mohlo okusit (dle našich dětí).
Většinou jídelníčky jsou „přeloženy“, netuším kým nebo čím, ale jo, pro neznalé se dají použít, případně si domyslet.

Gril
Kebapče - mleté maso, kmín, sůl, ml. pepř
Kjufte je podobné, jiný tvar, ale tam by mouka měla být

Šišče - ražničí

všudypřítomné hranolky
hranolky posypané sýrem
dušená zelenina

polévka kuřecí čočková polévka
tarator - studená okurková polévka (prodává se i v kioscích, originál balení), já si ji dávala na snídani

dršťková polévka - v Bulharsku se vaří jinak - je bílá a musí se dochutit - při podávání dávají ke stolu i misky s pálivou paprikou a octem a česnekem. Je na chuť úplně jiná a dobrá - pro dospělé a pro vysvětlení.

Hotová jídla
Kuře s rýží
Kuře s brambory
Musaka - brambory, ml.maso, rajčata - na povrchu může být zapečená s omáčkou z mouky, vejce a sýrem, ale dá se použít spodní vrstva (dospělý a dítě se z toho dobře nají).

Zeleninové saláty na různé způsoby.

To je z toho co mám doma. Mám v hlavě další jídla, co jsme jedli, ale momentálně mám výpadek.

Sireně po šopski - sýr pečený v misce + vejce, rajče, koření

--- je to nějaké rozházené, omlouvám se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.7.19 07:47

odkaz

@merde píše:
Tady mas uzitecne fraze anglicky a naproti ty same v Bulharstine, je to bohuzel v PDF a ja vubec nevim, jak na to hodit odkaz, tak jsem to vyfotila a zas je to k neprecteni, nevim zda se to da nejak zvetsit

Tady je odkaz na ten obrazek, je to na srankach uk celiaku:
 https://www.coeliac.org.uk/…55-bulgaria/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek