Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky mám dotaz dneska jsem si byla u svého Dr. pro doporučení na kontrolu do Podolí (mám pozitivní BI a už cca 9 měsíců beru prednison), protože jsem zjistila, že jsem v 8 týdnu a můj Dr. mě pěkně vyděsil, když mi sdělil, že to těhotenství je,,Vysoce rizikové" a prý bych si měla rozmyslet, jestli budu chodit do práce. Nikdy jsem ještě těhotná nebyla, nekrvácím ani nešpiním a pracuji v kanceláři u počítače. Jediné s čím jsem měla kdy problém bylo právě otěhotnět. Chci se zeptat, jestli jste to neměla některá podobně případně co by jste mi poradili.
@lucyfree tak to mě taky zajímá. Já jsem taky měla zvýšenou BI. Už je to ok a čekám na //. Akorát jsem už 2× potratila. Takže u mě se rizikový asi předpokládá. Ale jsem zvědavá na další zkušenosti.
@lucyfree Můžu se zeptat kolik jsi brala na začátku Prednisonu a kolik bereš teď? Myslíš si, že jsi těhotná díky Prednisonu? Neměla jsi s ním nějaké problémy? Jako že by jsi byla více nemocná nebo tak? Mám taky zvýšenou imunitu a asi to je důvod proč nemůžu už přes rok po potratu zapadnout. Tak zvažuji, zda má cenu se zase cpát Prednisonem. Díky
K tvému dotazu. Pokud už jsi v 8tt, tak už máš jen měsíc do konce prvního trimestru. budeš dále brát Prednison a dávat na sebe více pozor. Ano asi jsi rizikovější, ale nevím zda práce u počítače je tak děsně rizikové zaměstnání:)Pokud tedy nejsi v pernamentním stresu. Zašla bych na imuno a zjistila bych si názory od více doktorů, zda je to fakt takový problém. Držím ti palce, ať je vše v pořádku a ty si jen užíváš těhotenství:D
@Susan23 Já beru od začátku 5mg/denně a na kontrolu jdu až příští týden tak jsem zvědavá, jestli mi dávku nějak upraví. S Prednisonem jsem neměla sebemenší problém ba naopak bych řekla, že se mi po něm dost zlepšili všechny ostatní problémy (mírná lupenka a alergie na čistící prostředky), nemocná jsem za celou dobu braní zatím nebyla. Pokud jsi ho ještě nezkoušela a doporučí ti ho tak bych do něj určitě šla, nevím, zda se mi povedlo otěhotnět jen díky němu, ale myslím, že nějaký podíl určitě měl
Moc děkuji za názor a podporu, určitě se na té kontrole zeptám, práci mám právě v pohodě, sice mě moc nebaví, ale žádná námaha a po 8 hodinách domů ![]()
@lucyfree já už jsem ho právě brala, docela dlouho, ale pak jsem ho vysadila. Teď neberu nic, už dlouho. Právě zase uvažuju, že bych do toho šla znovu. Začla jsem znovu v lednu, ale bylo dost chřipek, a já byla 2× v krátké době nemocná, tak jsem ho zase přestala. Ale já brala před těmi cca 2 lety prvních 6-týdnů 5mg a pak jen půlku tedy 2,5. Ale nepomohlo mi to. Byla jsem těhotná samovolně po lázních, ale bohužel jen chvíli…
Ahoj lucyfree… ostatní
mam zkusenosti s Prednisonem a bohužel i moje tehotenstvi bylo VYSOCE RIZIKOVE. Nebrala bych to na lehkou vahu a byt vámi bych zustala doma a starala se jen o sebe a brisko. Brala jsem Prednison asi 9 mesicu, pak otěhotněla. Od cca 10.tydne jsem zacala mit bolesti bricha a pak mi zjistili hematom, spinila a krvácela jsem asi do 6.mesice a musela lezet. Takze jsem asi od 3.do 5.mesice zustala z práce doma, pak jsem sla na 1,5 mesice zase delat (také práce u pocitace), ale bolesti neustavaly a zjistilo, ze mi zase hrozi predcasny porod, kvůli spatnemu deloznimu cipku. Uzivala jsem hormony na udrzeni tehu a Prednison na zacatku tehotenstvi, od pulky tehotenstvi něco na posileni cev (kvůli spineni a krvaceni), pak asi magnesium a ještě něco proti tvrdnuti bricha a proti bolestem. Když jsem do práce chodila, bylo to utrpeni, po prichodu domu jsem se svalila na postel s tvrdym a bolavym brichem a lezela bez hnuti asi hodinu ci dele, pak jsem se nejak dostala do koupelny, dala si sprchu a občas rovnou tam i jidlo a sla si zase lehnout. V noci jsem trpěla nespavosti kvůli lekum i bolestem a rano jsem musela vstavat, jet hodinu do práce, v kolonách autem zadna radost, a v praci zadne pohodli, když jsem spinila, ani umyt jsem se nemohla a celych 8 hodin jsem se bala, jestli nepotratim.
Porod byl bez problemu zdanlive, dite se narodilo téměř mrtve, měli jsme na konec velike stesti, ze se podarilo ho zachranit. To vse po mych 2 potratech. Nyní se marne snažíme o druhé, před par dny jsem opet potratila.
Chci timto příspěvkem vsem vam, kteří vahate nad tim, jestli zustanete doma nebo ne, jen rict. Neváhejte ani minutu. Pokud jste tehotne a lekar doporuci zustat doma, zustante. Potize se muzou objevit a vy si budete vycitat, ze jste neodpocivaly. A muze se stat něco miminku a to si pak uz tezko odpustite.
Preji vsem hodne stesti. A i sobe - mit miminko je největší dar ze vseho a moje velike prani,
mejte se všechny nadherne. V.
Letos jsem poprvé otěhotněla a v 10 týdnu potratila kvůli tomu, že mám velkou imunitu, poslali mě na vyšetření do Prahy, kde mi to zjistili a od té doby jím prednyson 5 mg a od 1.9. beru 2,5 mg, v červenci jsem měla cystu, příští týden jdu na kontrolu, jestli se vstřebala a další měsíc, až budu mít svůj cyklus, tak musím dále brát prednyson, tamoxifen na vyvolání ovulace a anopyrin na ředění krve, držte mi palečky a posléze na inseminaci (hold jsem také komplikovaný člověk, stejně jako vy, hold co naděláme), ať se nám to vydaří, tak jak má. Děkuji za veškeré připomínky, budu ráda, když mi napíšete, na co bych se eventuálně ještě mohla zeptat doktora krom toho, jak přesně brát prášky, abych zjistila více informací. Moc děkuji za veškeré rady. ![]()