Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, chtěla bych se zeptat, zda nemáte někdo zkušenost ze šíjovým projasněním 2,2. V prenatalu mě říkají že je to hraniční, hned mě poslali ke genetičce a že se to dá vyloučit jen odebráním plodovky, což se mi samozřejmě nechce. Všechny testy jinak dopadly dobře. Screening negativní, kombinované riziko je 1:6900. Nosní kůstka přítomna. Je mi 28 a léčím se štítnou žlázou už 20 let. Také zjistili, že jsem před těhotenstvím prodělala cytomegalovirus, na to genetička řekla, že z genetického hlediska to je v pořádku. I tak jsem dneš šla ještě na infekční, aby testy udělaly znovu. Ještě jdu na konzultaci k Vlašínovi, ale mám strach. Prý tam riziko je, ale samozřejmě to nemusí nic být. Ale může. Jsem z toho na prášky,
hlavně proto že všichni řeší, že přece nebudeme mít dítě z Dow. syndromem. Moc děkuji
Zatím buď v klidu, holky tady měly i větší hodnoty a děti naprosto v pohodě a to riziko Ti teda vyšlo hodně dobře ![]()
Pokud jde o vyloučení Downova syndromu, existuje taky test z krve matky Prenascan. Výhodou je jeho naprostá bezpečnost pro dítě, nevýhodou vysoká cena.
Pokud je celkově screening negativní, tak bych na plodovku nešla. Nemají se brát jednotlivé hodnoty, ale celek. Já když byl na screeningu, tak NT bylo 2,3 celkově hodnoceno jako negativní 1:23tis a nad hodnotou se nijak nepozastavoval. jen doporučil pak víc kontrolovat srdíčko - s vyšším NT je i vyšší výskyt srdečních vad. Zkus napsat Dr. Kouckému, nebo tam pohledej v odpovědích. Nechci velkým pracovištím křivdit, ale přijde mi, že na prlodovku kolikrát posílají všechno, aby měli více bodů pro pojišťovnu
samořejmě pokud tam jsou ještě jiné důvody co např. neuvádíš, tak by to mohlo být jinak, ale jen podle NT a negativního screeningu mi plodovka přijde blbost.
Jinak CMV infekci mám prodělanou také - prodělá ji kde kdo. Naopak, pokud byla už před těhotenstvím je to lepší, problém je akutní CMV infekce v těhotenství..
Třeba jen pro uklidnění
http://www.porodnice.cz/node/53753
http://www.porodnice.cz/…dny/81/64074
a takových odpovědí tam je více ![]()
Ten screening je výsledkem 6ti hodnot a poměr Ti vyšel v pořádku. Je to nepříjemný pocit, ale zkus být v klidu. Taky jsem si všimla, že hodně se hodnota NT liší dle stáří plodu- čím později na to vyšetření jdeš, tím vyšší hodnota NT (ideál je mezi 11+1 - 12+0). Vlašín je uznávaná kapacita, drž se, bude to určitě dobré.
@Anonymní píše:
Třeba jen pro uklidnění
http://www.porodnice.cz/node/53753
http://www.porodnice.cz/…dny/81/64074a takových odpovědí tam je více
Ty odpovědi mi moc uklidňující nepřijdou, každopádně, je rozdíl NT 2,2 a NT 3mm nebo více, takže bych byla optimistická.
Nešla bych, screening se hodnotí celkově a ne že budou hodnotit dle jednoho ukazatele, nehledě na to, že NT 2.2mm opravdu není rizikové, Prenatal je pověstný tím, že honí těhotné na amniocentézu kvůli jediné hodnotě, mě takto taky zblbli v prvním těhotenství, miminovi nenašli nosní kost, přitom celkově negativní výsledek, jo a já měla NT 2mm a to mi taky říkali, že je hraniční, proto jsem v druhém těhotenství šla jinam, na certifikované pracoviště, NT taky 2mm a Dr. říkal, že je to ukázkové, obě mimina jsou v pořádku, oni tě takto dokážou pěkně vystrašit, do ničeho tě nikdo nutit nebude, ale semínko nejistoty je zaseto a kdo si to troufne riskovat, že? Držím palce, určitě to bude v pořádku
No já jsem byla na screeningu 13+2. Navíc mi to dělala doktorka a dlouho to nemohla změřit. Nejdřív říkala 2, pak i šťouchala do břicha aby se pohnul a nic, pak zase a pak najedenkrát změřila 2,2. Tak nevím jestli už byl opravdu v ose, nebo jestli to jen změřila aby šli další. Gynekoložka řekla taky že by ona osobně na plodovku nešla. Ještě mi udělala i tripltesty, což si zase říkám, že i kdyby to vyšlo pozitivně, tak na to kašlu, je tam hodně velká šance, myslím 30%, že výsledky vyjdou špatně, ikdyž je vše v poho. Ještě prý i sečtou ty výsledky dohromady. No uvidíme. Děsím se. Taky si říkám, že tu měli vyšší hodnoty a dobrý, ale člověk se neubrání myšlenkám na špatné věci, když ostatní řeší, abych šla na plodovku…
Taky jsem volala na endokr. a tam mi řekla, že pokud se léčím a testy jsou dobré, tak to s tím nesouvisí. Jinak díky za informace. ![]()
@B.E.R.U.L píše:
Ahojky, chtěla bych se zeptat, zda nemáte někdo zkušenost ze šíjovým projasněním 2,2. V prenatalu mě říkají že je to hraniční, hned mě poslali ke genetičce a že se to dá vyloučit jen odebráním plodovky, což se mi samozřejmě nechce. Všechny testy jinak dopadly dobře. Screening negativní, kombinované riziko je 1:6900. Nosní kůstka přítomna. Je mi 28 a léčím se štítnou žlázou už 20 let. Také zjistili, že jsem před těhotenstvím prodělala cytomegalovirus, na to genetička řekla, že z genetického hlediska to je v pořádku. I tak jsem dneš šla ještě na infekční, aby testy udělaly znovu. Ještě jdu na konzultaci k Vlašínovi, ale mám strach. Prý tam riziko je, ale samozřejmě to nemusí nic být. Ale může. Jsem z toho na prášky,hlavně proto že všichni řeší, že přece nebudeme mít dítě z Dow. syndromem. Moc děkuji
tak záleží v kolikátém týdnu jsi a vůbec mi to nepřijde hraniční já teda měla 2.2 taky ale dr mi říkal že je projasnění v pořádku no byla jsem 13+3 odběru plodovky jsem se bohužel nevyhnula ale to proto že celkový screening jsem měla pozitivní a to riziko DS 1:35
ale myslím že hodně udělal marker z krve-kde jsem měla Papp-A 0.19 MoM naštěstí odběr podezření nepotvrdil a čekáme zdravé miminko-přeju moc ať je vše bez problémů-myslím že když vyšlo celkové riziko negativní-tak odběr není potřeba-ale nejsem dr tak uvidíš co ti řekne Vlašín-kamarádka měla projasnění 3.0mm a riziko 1:2-kluk je naprosto zdravý a už mu budou 3roky ![]()
Na NT by se mělo chodit dle mého gynekologa ideálně ve 12týdnu, protože pak zbytečně vychází falešně negativní (když jdeš v 11týdnu) a falešně pozitivní výsledky (když jseš po 13 týdnu) a to je Tvůj případ - byla jsi na tom ve 14týdnu. Vím, že je těžké na to nemyslet a ten červíček pochybností v hlavně hlodá, ale věř, že toto bude určitě v pořádku a Vlašín Ti to jistě potvrdí.
Neboj určitě to bude dobré ja jsem měla u malé šíjové projasněni jednou tak větší a krev taky vyšla španě, šla jsem na odběr plodové vody a vše bylo O. K ale vím jak ti je ten strach byl hrozný!!!
Ja bych sla abych mela klid navic, pravdepodobnost potratu je nizsi nez ze se vybouras v aute a stejne potratis. Nedovedu si predstavit ze by se mi narodilo postizene dite nebo s tou pravdepodobnosti zit az do porodu. Mela by si zjistit zkusenosti tech co tento test prodelali. Ale samozrejme je to o tvem rozhodnuti ty sama nejlepsi vis co jsi prodelala za nemoci a co presne ti rekli doktori. Drz se