Bydlení v domě nebo v bytě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
31.7.15 11:05

Bydlení v domě nebo v bytě

Hezký den přeji :)
S manželem teď řešíme kam se bude ubírat naše budoucnost(bydlení) Jsme mladí, a máme 2 letou holčičku. Jsme v podnájmu, kde jsme spokojený, ale chybí nám ta zahrada, kde by jsme si dali to kafe, nebo když přijde manžel z práce a malá se už koupe tak může být na zahradě a nesedět na zadku doma(neberte to do slova, často si jde za sportovat, ale taková ta svoboda nám v tom bytě chybí) Máme pozemek, ale ten budeme prodávat, nechceme se nám do stavby. Pocházíme oba z baráku, takže často trávíme čas u babiček na zahradě. Byli jsme se podívat na jednu chaloupku a dost uvažujeme o koupi, ale hlodá nás zase druhá věc. Jsme aktivní, chceme poznávat svět. Víkendy nejsme vůbec doma. Tak si říkám, jestli je pro nás dům vhodný. Nechci aby jsme nadávali, že musíme makat na baráku(a že budeme) místo výletu. Cestování a sport máme na prvním místě! Další věc je ta, jestli se opravdu chceme zadlužit(nájem je prostě po té psychické stránce mnohem lepší než hypotéka) A teď taková asi ta největší otázka, kterou si furt pokládám je- jestli chci žít na jednom místě celý život? Vím, že se dá dům prodat, ale komu by se chtělo hned prodat dům když si ho konečně přizpůsobíme. S manželem chceme, že až budeme starší tak zmizíme někam ke kopcům(středohoří atd) taky mě docela trápí to, že když vidím jak v našem regionu není tolik práce, že se může stát, že půjdeme za prací do Prahy, třeba, a dojíždět dvě hodiny do práce tam a dvě zpátky se nám nechce. Takže si říkám, je opravdu ten barák pro nás vhodný? Nestačí nám zahrada u babiček a jezdit za přírodou někam ven? :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1219
31.7.15 11:10

Já teda nevím co všichni na tom, bydlet v baráku, vidí..
já bych klidně bydlela na vesnici, ale v bytě. Vůbec nejsem typ, který by chtěl zahradničit a manžel není moc typ do kutilství…
Jediné, co nás láká je ten bazén (někdy) a posezení na terase. Ale oba máme rodiče, kteří mají rodinný dům, takže nám to stačí.
Uvažujeme jen nad koupí nějaké malé chatky, kde budeme utíkat na víkendy… Občas.
Jinak taky rádi cestujeme.
A taky jsme v nájmu, ještě nevíme, kde se usadíme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
31.7.15 11:11

Řešili jsme stejnou věc, akorát tedy nemáme dítě. Jsme aktivní, pořád pryč, doma jen v týdnu. Na práce kolem domu by nejen nebyl čas, ale ani jeden z nás není typ člověka, kterého by to bavilo. Vyřešili jsme to bytem s větší terasou, zahrada to opravdu není, ale jsme spokojení. Mimo pracovní týden jsme neustále někde v přírodě, takže si ji dostatečně užijeme a snad i dítěti, které plánujeme to bude stačit.
Terasa je fajn, že se dá blbnout venku i s dětmi, měli jsme tu návštěvu, tak jsme tam dali nafukovací bazének, něco ugrilovali, poseděli. Nám to stačí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
31.7.15 11:14

Tak makání na baráku místo výletů, to dost závisí na tom, jaký dům, v jakém stavu a s jakou zahradou koupíte. Pokud se vrhnete do rekonstrukce a ze zahrady si uděláte malé zemědělské hospodářství, tak se tomu makánínasi nevyhnete. Když koupíte hotovou novostavbu nebo něco už po rekonstrukci s malou zahrádkou, akorát na to posezení, bez ambic pěstovat tam víc než řádek jahod a pár keříků rajčat, tak to zas tak hrozné nebude.
Co se zadlužení týče - i dům se dá pronajmout ;)
Já třeba věděla, když jsme kupovali vlastní bydlení, že nechci rekonstruovat. Že to prostě musí být hotový dům, do kterého se můžeme rovnou nastěhovat a bydlet. A že nechci obrovskou zahradu, která by právě žrala čas. Takže máme jenom malou předzahrádku, vejde se tam houpačka, pískoviště a pár kytek, a vzadu za domem dvorek s posezením a grilem. Mně to takhle vyhovuje, venku být můžeme, ale péče o „hospodářství“ nás neomezuje v aktivitách (taky býváme tak dvě třetiny víkendů pryč).

Můj muž říká, že máme vpodstatě samostatně stojící byt s vlastní střechou :mrgreen: Oproti bytu je veliká výhoda domu v tom, že se o něj s nikým nedělíte - o jakýchkoliv úpravách a opravách není potřeba se dohadovat s patnácti dalšími partajemi, se sousedy se tolik vzájemně nerušíte (mně třeba ohromně vhovuje, že nemusím dítě pořád okřikovat, aby nedupalo, jako když jsme u babičky v paneláku). Dům nemusí rovnou znamenat samostatmě stojící vilu uprostřed hektarové zahrady…

Příspěvek upraven 31.07.15 v 11:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24127
31.7.15 11:15

Tak já můžu mluvit pouze za sebe. Taky nad tím přemýšlím a mít barák se zahradou je fajn, byly jsme u známých a super, ale… Je pořád co dělat, večer v týdnu se moc nechce a víkendy mnohdy člověk chce strávit jinak. I sami známí říkali, zda by jim nebylo lépe v bytě.

Já bych ideálně chtěla prostorný byt a k tomu velkou terasu, kde se dájí dát i nějaké květiny, dá se sednou a dá se dát nějaké vyžití dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15575
31.7.15 11:18

Ta pece o zahradu neni az tak velka, k jaru zasazis nejaky rostlinky a obcas zalejes ;) Take zalezi na velikosti zahrady a taky jestli si koupite velky dum nebo neco mensiho a zrekonstruovany jiz nebo novy, kdyz stary, ano prace tam bude :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37125
31.7.15 11:19

Nasi maabarak i chatu a nedelaj prakticky nic jinyhi nez ze porad neco opravujou, zahradnici sekaji travu a podobne :-D ja sem spokojena v byte nemam tu tolik prace a kdyz chci muzu vypadnout prave treba na tu chatu, kdyz mate stejnou moznost a nechce se vam porad neco delat kolem baraku je lepsi ten byt :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.15 11:19

Docela se mi ulevilo, že je tu někdo kdo má stejnej pohled na bydlení :) Říkám si, že když pořádně nevíme tak to nemá cenu hrotit, aby jsme pak opravdu nelitovali. My naštěstí bydlíme ve,,vesnici" v lázeňské oblasti, školka se školou je 5 minut chůze, takže si myslím, že bydlíme na pěkném místě.

• Citovat
  • Upravit
4148
31.7.15 11:23

Pokud vám vyhovuje podnájem, tak v dnešní době se dají najít i byty se zahrádkou, či pronajmout si malý domek, třeba řadovku, taky s malou zahradou… Jinak esli byt nebo barák vám nikdo nemůže poradit. Já osobně bych to v bytě dlouhodobě nevydržela, furt řešit nějaké sousedy, sídliště.. To sem si zkusila na škole, bydlela jsem tak celou výšku a jo, bylo to v pohodě, ale jen proto, že na víkendy jsem jezdila dom a neměla jsem rodinu a byl to prostě hezký studentský život. Ale žít v bytě bych nemohla, čímž ale neříkám, že je to špatně a že to nemůže ostatním vyhovovat. každý to má jinak, proto se poradit nedá… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2839
31.7.15 11:23

Tady neni vubec co resit, pokud si muzete dovolit bydleni ve vlastnim dome, bezte do toho. Ja bych do bytu nevlezla ani za nic a lituju vsechny lidi co bydli v kralikarne, chudaci deti. Vlastni dum je vlastni dum. Deti se probehnou po zahrade kdykoliv, zahraji fotbalek, postavi se jim nebo koupi hriste, bazen, trampolina, neni nic krasnejsiho. Starost o zahradu, to je prehnane, dneska jsou zahrady vesmes okrasne a tam krome sekani travy moc prace neni, a to mame dost velkou zahradu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
31.7.15 11:25

Bóže, jak já bych to chtěla mít jako jedna moje kamarádka, která bydlí s mužem přes zimu v bytě ve Vysočanech a v létě „na chalupě“ v Újezdě nad Lesy. Ale zase tak bohatí nejsme, držet si byt a dům v Praze a mít obojí volné. :( :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida

No, máte to těžký, když se vám vlastně nic nechce :lol: Jestli máte ty babičky s těmi zahradami blízko, tak asi nic neměňte :lol:

• Citovat
  • Upravit
5696

Možná by pro Vás ta novostavba na vlastním pozemku byla nejlepší. Však nemusíte mít užitnou zahradu, my máme na zahradě jen malý plácek na rajčata, pár řádek mrkve atd. Když někam jedeme, tak zalije soused nebo přijedou rodiče. Otročit baráku není nezbytně nutné. Osobně barák preferuji, mám ráda být svým pánem. My tedy rekonstruujeme, a to je zase něco jiného, je to náročné hodně, jak psychicky, tak finančně. Ale ten pocit že něco budujeme a přizpůsobujeme vlastním představám je k nezaplacení. Otázka je, jestli chcete víc budovat hnízdo, nebo víc cestovat a k tomu se přikloňte. Já bych v bytě být už nemohla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ShadowHunter
31.7.15 11:27

Můj sen je velkej byt s velkou předzahrádkou :) Nepotřebuju barák, ale posedět si venku s chlapem, popíjet kafe a kluk, aby si hrál na písku, nebo by tam měl houpačku :) Barák nepotřebuju, ačkoli jsem o něj dlouho snila.. :-D

• Citovat
  • Upravit
2839
31.7.15 11:27

@kaja00 Pece o zahradu..Z vlastni zkusenosti muzu rict, ze to jsou vetsinou reci lidi, kteri nevytahli paty z bytu a vlastni bydleni si nemuzou dovolit. Pokud clovek neplanuje uzitkovou zahradu se zahonky, tak pece je minimalni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí