Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ostuda jsou některé příšerně rodinné domy, ponižující je žebrat a prodávat se. Ostudná je hloupost některých lidí.
Já vám nevím, ale osobně považuju bydlení v bytovce za velmi pohodlné. Kolikrát jsem na návštěvě u někoho v domě a zírám - třeba to, že jim teplá voda začne téct nikoli ihned, ale až po drahné chvíli, takže zbytečně a neekologicky plýtvají vodou, která jim neteče v požadované teplotě, navíc - kolikrát mi přijde, že jsou i mimo hygienickou normu (takže good luck s legionellou). Ve 21. století…
Nebo celkově, že všechno musí řešit sami - u nás je 24/7 k dispozici správce a technik, většina problémů vyřešena do 2 hodin, bez jakýchkoli dalších výdajů. Ideál je teda ještě recepce, aby člověk nemusel jak trubka čekat na DPD, PPL a další (na Českou poštu nečekám, tam mi naopak vyhovuje, že na mě balík počká na pobočce 5 minut od bytu). Ostatně velmi blízko bytu je i všechno ostatní - doktor a zubař na středisku (taky 15 minut pěšky), pohotovost 25 minut busem, z okna vidím 2 školky, 1 základku (další 3 do 15 minut busem), 2 gymplu v pěší vzdálenosti (ale tam si stejnak děti vybrali jiné školy, takže jezdí cca 30 min MHD), VŠ je taky na tramvaji bez přestupu. Za mě ideál a málokterý rodinný dům je tak dobře umístěn jako bytovka. To ještě ani nerozvádím, že hned u baráku máme les a přírodní rezervaci. Mně to takhle plně vyhovuje. ![]()
@Birdonawire píše:
Nebydlim v panelaku, protoze mi vyhovuje bydlet v centru. V panelacich mi vadi hluk od sousedu, navic mam rada stare cihlove domy. Ale nevim, proc by se za bydleni v panelaku mel nekdo stydet.
No, můžu porovnávat bydlení v bytelném paneláku z přelomu 60. a 70. let a prvorepublikovém činžáku a větší hluk od sousedů byl teda v tom druhém, kde se všechno neslo světlíkama. ![]()
Absolutně nemam srovnání, páč jsem nikdy v panelaku nebydlela… ![]()
Jjn si pamatuju na stredni v Pze v centru bydlely spoluzacky tak napůl - pulka v prazske cihlové zástavbě (včetně mě) a zbylá půlka v panelu a cca 5 holek v rodinných domcích na krajích Phy (tenkrat s hroznou dopravní dostupnosti, ted je to taky jine diky roztáhnuté MHD a PID),
Na panelu uz mi tenkrat prislo priserne to umakartove jádro a (coz dnes skoro nikdo nema) a hlavne to nelogické rozvržení jako průchozi koupelna a to hrozne umyvadlo nad vanou (konkretne u spoluzacek na panel sídlištích na Pankraci, Letňanech a Proseku).
Jinak treba moje teta bydlela v krasne cihle na Letné, na duchod byt prodala a koupila si zrekonstruovány byt v panelaku. Jeji cihla byt byl ve čtvrtém patře bez vytahu a to na stáří není ideální plus ty krasne vysoke stropy a velika okna taky neco stoji na energiích to v zime vytopit….
@martina.se píše:
U nás za 6 mega. Naprosto nechápu. Za stejnou cenu seženeš už fakt dům
Tak ja treba do domu nechci, i kdyby byl levny. Neni to jen o penezich, ale i osobnim nastaveni.
@vokishka píše:
Tak ja treba do domu nechci, i kdyby byl levny. Neni to jen o penezich, ale i osobnim nastaveni.
Tak! Ja treba v domě bydlím a taky planujem s muzem na duchod se vratit do pohodlí pražského bytu a domek na duchod si nechat jako chatu-chalupu na vikend a pobyty od jara do podzimu… ![]()
@vokishka píše:
Chápu. Ale koupit za 6 mega byt 2+1 a pak třeba vyfasovat sousedy, jaké jsme měli, to prostě nechceš
v tom baráku je větší soukromí
. Ale chápu, prostě ne každý na to je ![]()
@Marasku93 píše:
Na třídním srazu se půlka diskutujících kolem 30 let styděla za bydlení v paneláku, prý by radši bydleli v Mostě v cihle než na panelovém sidlišti v Praze
Tak proč nejdou? Vždyť za to, za co prodají v Praze panelový byt, tak si koupí v okolí Mostu barák a jeden-dva byty v bytovce na pasivní příjem z nájmu?
A pokud by byli v nájmu, tak tam zas takový rozdíl nájem Praha panel, nebo Praha cihla není… Prostě se přestěhují, ne? Divný. To spíš zas jestli to není ta falešná skromnost, že nechtějí, aby jim někdo záviděl, tak říkají takové oblbovačky… Vždyť to nedává smysl…
Opravdu to není ponižující, docela o nějakém bytě přemýšlím. Mám šílenou hypo na řadový dům, který je jeden jako druhý a moc výhod to oproti paneláku nemá. ![]()
@martina.se píše:
Chápu. Ale koupit za 6 mega byt 2+1 a pak třeba vyfasovat sousedy, jaké jsme měli, to prostě nechcešv tom baráku je větší soukromí
. Ale chápu, prostě ne každý na to je
Ale zas když už kupuješ byt za 6-8 mio, tak ty ostatní byty z logiky věci kupují lidi z podobné sociální sféry, s podobnými názory na život (volba lokality). Já třeba nikdy na sousedy - s výjimkou studijních let, kdy prostě člověk preferuje bydlení za levno, a podle toho vypadá i ta squadra sousedů - problémy neměla.
V dětství třeba jo, to nám sousedi kouřili pod oknem, ale to dneska taky v těch dražších čtvrtích není (protože kuřáci vzhledem ke své pracovní výkonnosti houby vydělají a našetří ještě míň); navíc dost lidí nad tím mávne rukou…
@M344 tak my bydlíme sice v cihlovém domě, ale je to jak panelák jen menší, že to má jen 2 vchody. Zahradu máme 2km od bytu.
Co to je za hloupou anketu? Každý nemůže bydlet na Southforku, republika není nafukovací.
@Tomie píše:
Tak proč nejdou? Vždyť za to, za co prodají v Praze panelový byt, tak si koupí v okolí Mostu barák a jeden-dva byty v bytovce na pasivní příjem z nájmu?A pokud by byli v nájmu, tak tam zas takový rozdíl nájem Praha panel, nebo Praha cihla není… Prostě se přestěhují, ne? Divný. To spíš zas jestli to není ta falešná skromnost, že nechtějí, aby jim někdo záviděl, tak říkají takové oblbovačky… Vždyť to nedává smysl…
Protože jen blbě kecaj a dělaj se zajímaví. Trapáci. Už je vidím, jak se z Prahy ženou do Mostu. ![]()
@alun-ka píše:
Co je to za blbost, proč stydět, vždyť se dneska kritizované panelákové,,králíkárny" prodávají za 3miliony.Co by za ně mnozí dali.
To přitlačte. ![]()
@Anonymní píše:
Já jsem v paneláku dočasně bydlela 6 let a tedy nestyděla jsem se, bylo to dočasné. Nicméně musím uznat, že v mém okolí mají přátelé všichni rodinný dům, nikdo nebydlí v paneláku a ano, je to bráno jako jistý životní neúspěch, pokud člověk ten dům nemá. Nemluvím ale o Praze, tam je to samozřejmě úplně jiné.
A kde to bydlíte, že jste všichni tak úspěšní? A proč anonym, to se za ten úspěch stydíte? ![]()