Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Vadil by mi škaredý výhled. Výfuky aut a lidi bych viděla jen od kotníků po kolena. Ale chápu, že rozhoduje cena.
Nekoupila bych si takový byt. Bydlela jsem před lety v suterénu a i když okna měla mříže, bála jsem se spát při otevřeném okně, dále byla zima od podlahy a nebyl normální výhled z oken atd. Také nám lidi dost často koukali do oken a volali na nás, jestli jim nemůžem otevřít dům. I cizí, co šli na návštěvu a nikdo jim nebral třeba mobil. Ta cena mi taky nepřijde nějaká luxusní a trubky jsou strašné.
Vlhkost tam evidentne je, je to videt uz na tom, jak je vypraskana zed tesne nad podlahou a na par mistech je videt, ze je omitka „odfoukla“ a je to jenom premalovane.
Nicmene koupit nejakou nemovitost je vzdycky lepsi nez nekoupit. Pokud mas tu moznost ted, tak ji vyuzij, mozna za rok takova sance nebude. Byt se da vzdycky pronajmout a jit do lepsiho.
Da se to ale udelat i jinak. Za ty 2 mega si koupim 5 bytu treba v Moste. Byty pronajmu - celkovy vynos kolem 20 tis mesicne. Za tech 20 tisic uz si pronajmes krasny byt kdekoliv se ti bude libit. Mluvim z vlastni zkusenosti, my jsme to takhle udelali. Je s tim „trochu“ vic prace, ale vychazi to podstatne lip, bydlime v lepsim a mame penize navic.
@miri_z
Vydělávat na tom, že nájem platí vlastně stát, což je v M realita všedního dne?
Ne, z principu.
Nápad na snadný výdělek dobrý, také jsem o tom uvažovala.
Ale z hlediska charakterniho jsem pak zamítla.
@ZustanSeMnou: My pronajímáme jenom pracujícím lidem, píšeme to rovnou i do inzerátu. Lidi na dávkách nebo tzv. příspěvky na bydlení striktně odmítáme, už z principu.
Naprostá většina lidí v Mostě jsou slušní lidé, ale je pravda že tam jsou i vyloučené lokality, kde jsou prakticky všichni nezaměstnaní a na dávkách. Nejhorší je Chanov. Pak jsou hodně špatné ještě tzv. Stovky, což je skoro v centru města. Tam bych byt opravdu nekoupil. Párkrát jsem se byl v těchto lokalitách podívat a člověk se tam bojí vystoupit z auta.
@miri_z
Do Chanova nejde ani Mostecan. Centrum a Trida Budovatelů zde, priserne.
Most znam velmi dobré, ale s bydlením zde ani nekokoketuji.
Cemu tedy upřímně nerozumím je, proc by pracující lidé šli nazdarbuh do nájmu a za 500 tis nekoupili nádherný byt 3+1..
Zvláštní uvažování.
Je naprosto jasné, že spouste lidi plati/doplácí najmy v Moste a nejen zde stat, a na severu to platí téměř jistojistě. Bohužel.
Slušní lidé v Moste bohuzel moc nejsou..par možná v domech rodinných pod Hnevinem, par v bytových domech u nádraží..a aquace, ale jinak..bohuzel
@ZustanSeMnou Netvrdím že tam máš jít bydlet, jenom říkám že jako investice se nám to vyplatilo a že to může být dobrá alternativa oproti tomu, co si chtěla koupit tazatelka.
Nevím proč tady pořád zmiňuješ dávky, my opravdu bereme jenom pracujici lidi. Žádní povaleči na dávkách si u nás neškrtnou. Těch slušných je naštěstí většina, takže není těžké najít slušného nájemníka.
Proč si lidi nevezmou hypotéku a jdou raději do nájmu, to je mi taky často záhadou. Ale jsou určité cílové skupiny, kde je to celkem logické.
Například mladí co zrovna začali pracovat, tak hypotéku jednoduše nedostanou. Podobnou situaci mají i důchodci. Pak jsou lidi, kteří se nechtějí k bytu přivázat a doufají, že si jednou budou moct dovolit něco lepšího…
@miri_z
To jsi měla vskutku štěstí na nájemníky.
Cílová skupina platící radši nájem než koupit v Moste za pakatel vlastni byt?
Divné.
@ZustanSeMnou
Máme těch bytů už víc, nejen v Mostě a zatím zkušenost dobrá.
Na vybírání nájemníků máme celkem propracovaný systém. Problémoví lidi se nám samozřejmě taky hlásí, ale dokážeme je celkem snadno odhalit. Viz třeba tady je to celkem dobře popsané:
https://www.majitelbytu.cz/…ADka-do-bytu
Nějaký slušný nájemník se opravdu vždycky najde. Jak jsem psal už nahoře, třeba mladí hned po škole hypotéku nedostanou. A každý nedostane do začátku 500 tis. od maminky, aby si hned mohl koupit byt. Takovou částku lidi šetří roky a do té doby musí někde bydlet.
@ZustanSeMnou píše:
@miri_z
To jsi měla vskutku štěstí na nájemníky.Cílová skupina platící radši nájem než koupit v Moste za pakatel vlastni byt?
Divné.
Ne každý chce bydlet v mostě 🤣 tam bych nesla ani kdybych dostala byt zadarmo.. A ne vždycky je pronájem jednoduchý, kamaradce takhle vybilili cely byt a vypadali dost slušně ![]()
@Lu_ci_ani Spousta lidí zase říká, že by nechtěli žít v Praze ani zadarmo, že jsou tam bezdomovci a že tramvaje hlučí, auta jezdí a všude jenom drahota. Já už žiju v Praze spoustu let a jsem spokojený, stejně jako další milion lidí.
Vybílený byt = pokud správně chápu, tak pronajímala zařízený? To už jsem od pár lidí slyšel, že to lidi vždycky rozkradou. My jsme zatím pronajímali jedině nezařízené. Že by nám někdo ukradl třeba kuchyňskou linku, to se ještě nestalo.
Maximálně nám zmizely třeba lustry nebo něco v hodnotě pár stovek. S tím se holt musí počítat. Nájemníci po těch letech kolikrát ani neví, co bylo vlastně jejich a co bylo součástí bytu. Začali jsme tyhle věci všechny psát do předávacího protokolu a tím se problém vyřešil.
Děkuji za Váš příspěvek. Přemýšlela jsem o podnájmu, který mám blízko, jsem v ID a potřebovala bych příspěvek na bydlení, ale je to suterén a asi je to postaveno ze sklepa - na černo. Prý vlhkost žádná, ale to vytopení mě docela zajímalo, plus jestli je tam tedy vše slyšet. Nade mnou byl klid, ale nebyli lidé doma. Jsou tam tři byty asi a tohle vespod. Kousek vedle bytu je kotel a boiler, jinak mě nenapadá, co by dělalo takový hluk, ale očividně to není dobrý nápad, protože by jela topení na max. plus přímotop atd.
Už jsem doufala, že vyřeším situaci, ale… ![]()