Bydlíme v mini bytě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3236
13.3.20 08:54

@AvadaKedavra Proč by je tam OSPOD neměl nechat žít? Víš kolik dětí žije na ubytovně v ještě menších prostorách? Nebo ve větších ale s mnohem vyšším počtem lidí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
13.3.20 08:55
@Anonymní píše:
Ahoj holky, chci se zeptat jak velký máte byt? My bydlíme 2 dospělí a dvě děti v mini bytě 27m2. Už mi to leze na hlavu, ale bohužel jiná možnost zatím není. Větší byt jako nájemní je moc drahý a na hypotéku co tak počítám bychom dosáhli až tak za 7-8 let :(..

Mnohem větší, 27 m2 to mi dá víc kuchyň s chodbou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
13.3.20 08:58

@SlečnaDahlia to je samozřejmě pravda, ale i když každý tu velikost vnímá jinak, má jiná měřítka, jiné zvyky, jiné nároky… tak musíš uznat, že ani ne 30 m² je pro 4 lidi opravdu zoufale málo. U nás je situace jiná, máme 3+1, mimino s náma v ložnici, starší dva mají pokoj svůj. Pokud se nám nepodaří sehnat nic většího, tak až půjde mimino z ložnice, uděláme dětský pokoj z obýváku, jakožto největšího pokoje v bytě. Jenze u zakladatelky nic takového stejně nejde, v tom prostoru prostě nic nevykouzlis a řeči o tom, jak si budou mít k sobě blízko a budou jako rodina aspoň držet spolu, jsou klišé. Tedy alespoň ze zkušenosti mé a celého mého okolí. Pubertak tam bude trpět. Chápu, že ne každý si může dovolit vlastní pokoj pro všechny děti (ani my ne), ale toto už je fakt moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.3.20 09:04
@inkakřivák píše:
@Heivka nic ve zlým, ale 1+1 s takovou plochou je blbost. To nejde.

Taky bych to tipla spíš na 1+kk. To vidím na realitkách pořád, nakonec kuchyň nesplňuje metry pro to aby mohla být označená jako 1, a nevleze se tam ani sklápěcí stolek pro dva. Buď jsou v těch realitách blbí, nebo se snaží oklamat a prodat (aby jim vůbec někdo přišel na prohlídku)

Taky bydlíme v 1+1 v drahém městě, plánovaný miminko na cestě ale byt má 48 m s balkonem. No, taky jsem koukala po větším bytě, ale ty ceny jsou vyšší, vyšší i za menší byty! Tím, že tu už nějakou dobu jsme, tak se ta cena až tak neměnila, věřím že až byt opustíme, majitelka ho nacení jinak.. Takže radši se na chvíli smrsknout, ale s výhledem vlastního bydlení. V 1+1 budem doufám max do dvou let dítěte, domek, hypo, už je v řešení. Další dítě už do domku.

Těch 27 m musí být fakt drsný. Nedovedu si představit ty úložné prostory. Doporučuju nepočítat si nárok na hypotéku doma, to je fakt hoodně orientační. My byli teď u finančního poradce a překvapilo nás na jak vysokou částku bychom dokonce dosáhli, a kolik že by vycházelo splácení. První dejme tomu dva roky, jsou splátky nižší, platí se jen úroky. Dávat dalších 7-8 let prachy do nájmu? Škoda peněz.. o dalších 7 let si navíc zkrátíte délku splácení a měsíční částka zas bude o něco vyšší. Neřikám, že když si to na začátku nastavíte na 30 let, že to musí být 30 let. Ale zezačátku to bude více rozložené, a až děti povyrostou, budou dva platy, a možná aspoň u chlapa vyšší plat, doba splácení se upraví a tím i výše splátky.

Samozřejmě to musíte vědět vy sami, jak na tom jste..Fakt bych to zkusila pořešit s finančním poradcem, protože vy do menšího ( a ušetřit) už fakt jít asi nemůžete. Třeba by vám poradil aspoň jak naložit stím co máte a rychleji šetřit.

• Citovat
  • Upravit
89
13.3.20 09:56

Tak to si vůbec neumím představit. Bydlím v o něco menším bytě ˇ(asi 22 m) sama se psem a i když jsem si myslela, že nejsem moc náročná na prostor, musela jsem se dost uskromnit. A pokud si najdu partnera, je mi už teď jasné, že pokud s ním budu chtít bydlet, v tomto bytě to rozhodně nebude, natož abych si sem ještě pořizovala děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AvadaKedavra
13.3.20 10:07
@Hlaholice píše:
@AvadaKedavra Proč by je tam OSPOD neměl nechat žít? Víš kolik dětí žije na ubytovně v ještě menších prostorách? Nebo ve větších ale s mnohem vyšším počtem lidí?

Kdysi jsem četla zkušenost jiné maminky, která žila s dítětem v podobně málem bytě. A kontrolu z OSPODu poslal právě pediatr. Kontroloval se i obsah lednice, zda má pro dítě dostatek jídla, takže vycházím z těchto informací. U dětí z azylových domů, ubytoven apod. beru něčí dohled nad rodinou jako samozřejmost.

• Citovat
  • Upravit
33233
13.3.20 10:15
@Anonymní píše:
Ahoj holky, chci se zeptat jak velký máte byt? My bydlíme 2 dospělí a dvě děti v mini bytě 27m2. Už mi to leze na hlavu, ale bohužel jiná možnost zatím není. Větší byt jako nájemní je moc drahý a na hypotéku co tak počítám bychom dosáhli až tak za 7-8 let :(..

Nechápu k čemu ti bude dobré vědět, jak má kdo velký byt :think: Nedokážu si představit, bydlet ve 4 lidech v tak malém prostoru, asi by mi za chvilku hráblo. My máme 100m2, jsme tři a přijde mi to akorát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
13.3.20 10:25
@chaela píše:
@SlečnaDahlia to je samozřejmě pravda, ale i když každý tu velikost vnímá jinak, má jiná měřítka, jiné zvyky, jiné nároky… tak musíš uznat, že ani ne 30 m² je pro 4 lidi opravdu zoufale málo. U nás je situace jiná, máme 3+1, mimino s náma v ložnici, starší dva mají pokoj svůj. Pokud se nám nepodaří sehnat nic většího, tak až půjde mimino z ložnice, uděláme dětský pokoj z obýváku, jakožto největšího pokoje v bytě. Jenze u zakladatelky nic takového stejně nejde, v tom prostoru prostě nic nevykouzlis a řeči o tom, jak si budou mít k sobě blízko a budou jako rodina aspoň držet spolu, jsou klišé. Tedy alespoň ze zkušenosti mé a celého mého okolí. Pubertak tam bude trpět. Chápu, že ne každý si může dovolit vlastní pokoj pro všechny děti (ani my ne), ale toto už je fakt moc.

Vůbec nezpochybňuju, že je to málo. Je. Ale jen vysvětluju, že na tom není nic z principu neuvěřitelného - opravdu takhle spousta lidí žije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
13.3.20 10:32
@kve-tinka píše:
A co chceš prosím tě tady slyšet? Já ti na to řeknu jedno - nemělo přijít to druhé dítě. :nevim:

Ja bych i rekla, ze do 27m ani to prvni. Bez deti by meli lepsi manevrovaci moznosti a deti by si poridili pozdeji. Ja jsem bydlela chvili za studii s pritelem v 32m a i pro nas dva mi to prislo tak tak, dlouhodobe bych tam nechtela bydlet ani ve dvou. A to mame stejny rezim, nelezeme si na nervy, nechrapeme atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
13.3.20 10:40
@AvadaKedavra píše:
Kdysi jsem četla zkušenost jiné maminky, která žila s dítětem v podobně málem bytě. A kontrolu z OSPODu poslal právě pediatr. Kontroloval se i obsah lednice, zda má pro dítě dostatek jídla, takže vycházím z těchto informací. U dětí z azylových domů, ubytoven apod. beru něčí dohled nad rodinou jako samozřejmost.

To musel mít pediatr trošku jiný důvod, proč poslal na kontrolu OSPOD. Nebo to klidně jako důvod mohl brát a sociálka prostě musí prověřit každé hlášení, tak holt přišla. Ona návštěva sociálky není žádná trága, jsou to ženský jako my. K nám onehdy přišla pracovnice OSPODu po naprosto stupidním udání na základě stejně stupidního „podezření“ sousedů. Našla u nás v 1+1+0,5 postýlku, ve které se místo dítěte rozvalovaly dvě kočky, neb dítě s náma chrupkalo v posteli, naprosto žádný příkrm, neb dítě bylo v roce plně kojené, místo pampersek kyblík a sušičku plnou plen. Pracovnice zapsala, co měla, usmála se, poňufala kočky, poňufala dítě a šla o dům dál.

Každopádně příliš malé bydlení není samo o sobě důvod pro to, aby sociálka jakkoliv zasahovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
13.3.20 10:48
@chaela píše:
@SlečnaDahlia řeči o tom, jak si budou mít k sobě blízko a budou jako rodina aspoň držet spolu, jsou klišé. Tedy alespoň ze zkušenosti mé a celého mého okolí.

Taky si myslim, ze je to kec. Takova slova utechy, kdyz ti nic jineho nezbyva. Nas to v rodine spis rozdelilo. Tak dlouho jsme o sebe zakopavali a lezli si na nervy, ze jsme ted radi, ze se videt nemusime. I kdyz je mi to lito, musim si priznat, ze mama mi treba vnitrne vubec nechybi.
Ale zas ta velikost vaseho bytu uz je neco, s cim se da pracovat a pri spravnem zarizeni muze byt i prostorny. My mame o 10m vetsi byt (ale mame velkou predsin, takze kdybychom meli malou, odpovidalo by to cca vasemu bytu) a treba deti jsou vsechny v jednom pokoji. Poridili jsme jim poschodovku s tretim vysuvnym luzkem. Jsou to normalne tri plnohodnotne postele, ale kdyz se zasunou behem dne, tak zaberou plochu jedne postele a decka maji krasne prostorny pokoj, kde si muzou rozlozit drahy, puzzle, stavebnice a mista maji dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
13.3.20 10:54

@Hoa Mai přesně tak. Já jsem. byrustala v jednom pokoji se dvěma bratry a celou dobu jsem rodiče prosila o svůj pokoj. Oni měli a mají peněz dost, ale nechtěli je investovat do bydlení, místo toho jsme cestovali, obrazeli restaurace, zábavní centra…prostě si užívali život. Teď to vidím jako asi správně, nicméně jako dítě a hlavně pubertak jsem pořád prosila, že místo těch všech zážitků chci svůj pokoj. Tak bych teď ráda dětem dopravy aspoň trochu prostoru. Když uděláme pokoj z obýváku, v pohodě se sem vlezou, ale opět, budou to kluci a holky pohromadě, svůj budku mít tak maximálně malý kout, soukromí nula. Takže až půjdu po RD do práce, pořešíme něco většího, aby v pubertě už měli alespoň trošku klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16079
13.3.20 10:57

My máme na 2 dospělé + 2 děti 50m2, ale chalupu k tomu a prarodiče s domy a zahradou v dojezdu do 60km.
Znám rodinu, která byla se dvěma malými dětmi ve 34m2 i se dvěma malými psy a morčetem, a to už mi teda přišlo jako extrém, ale byli tam jen do tří let mladšího dítěte (mysleli, že to bude pár měsíců, ale stavba domu se protáhla). Mít to s výhledem 7 let, to by mě šlehlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
13.3.20 11:00

@chaela tak uvidite, jak na tom budete pozdeji. Muj chlap je treba ze tri kluku, cele detstvi meli spolecny decak a jsou uplne v pohode. Byt meli asi tak velky, jako mame my ted. A uprimne, i ja si pamatuju, ze jsem potrebovala hlavne klid od rodicu, resp. matky (otec s name nezil), segra mi vubec nevadila, mely jsme vzdycky kamaradsky vztah. Nase deti jsou dva kluci a holka, zatim se zboznuji a jak muzou, tak jsou spolu, zvladnou spolu i usnout. Ale ocekavam, ze to muze v budoucnu skripat, takze mame take plan B, ze klukum nechame loznici a my si koupime do obyvaku pohodlny rozkladaci gauc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1332
13.3.20 11:19

To je hrozné :( My bydlíme ve velkém RD s mým tátou, protože kdybychom šli do nájmu, tak teď s 1 platem a mým rodičákem by všechno padlo na byt a jídlo, ušetřili bychom tak 1000 měsíčně max, nájem za byt 2kk kolem 14 000 plus 3000 na osobu energie, na to fakt nemáme dát 23 000 měsíčně do cizího bytu :lol: No a žijeme defakto v mém bývalém dětském pokoji 25m2, ale máme to ulehčené že kuchyň s jídelnou je dole v přízemí, plus šatna, která je teda malá, ale skladuju tam ‚velké‘ oblečení jako bundy, svetry a sezóní boty, takže to ulehčí skříni v pokoji na běžné oblečení. Pokoj nám slouží jen jako ložnice a obývák. A i tak to je nic moc, i když 1 pokoj 25m je celkem luxus. Nedokážu si vaši situaci se 2 dětma představit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný