Bydlíme v mini bytě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4523
13.3.20 11:19

@Hoa Mai jasně, zatím je to v pohode a i kdybychom těch pokojů měli 10, tak by byli spolu. Protože by chtěli. Ale až přijde puberta, očekávám, že nějaké to soukromí chtít budou a pokud to bude možné, chceme jim ho dopřát. Ani my se nechceme někde tisnit, máme svoje koníčky, které se nám sem fakt nevejdou. Stejně tak kola, kolobezky,… nemáme se tu zle, ale do budoucna bychom prostě rádi do většího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
13.3.20 11:20

@chaela Mimochodem, já někde tvrdím, jak si budou v malém bytě mít jako rodina blíže než ve větším? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15107
13.3.20 11:22

V tak malém bytě se snad ani nedá souložit. jedine tak v koupelně nebo na záchodě. Vždyť tak 8m čtverečních musí mít jen postele pro 4 lidi? Kde máte jídelní stůl, židle, skříně??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105581
13.3.20 11:26
@AvadaKedavra píše:
A mně to přijde jako provokace. Nikdo normální si do takhle malého bytu nepořídí dvě děti. My máme mrňavý byt, cca 60 m2. Menší si nechci a nedovedu představit, vyrůstala jsem v RD. Manžel vyrůstal ve velkém městském bytě, ve větším, než máme nyní my jako rodina s jedním dítětem. A ještě by mě zajímalo, z čeho chcete tu hypotéku platit, když za současného stavu nejste schopni uplatnit nájem ani za byt normálních rozměrů (?). Celé to na mě působí jako až příliš okatá provokace. Nejsem si jistá, jestli by OSPOD nechal žít v takhle málem bytě dvě děti mladšího školního věku. Je to celé krajně podezřelé. To je byt pro samotného studenta. Pro švagrovou koupila maminka byt podobných rozměrů v době, kdy studovala medicínu.

treba proto, ze placenim vetsiho bytu by pak nemeli z ceho setrit na hypoteku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6116
13.3.20 11:28
@chaela píše:
@Hoa Mai jasně, zatím je to v pohode a i kdybychom těch pokojů měli 10, tak by byli spolu. Protože by chtěli. Ale až přijde puberta, očekávám, že nějaké to soukromí chtít budou a pokud to bude možné, chceme jim ho dopřát. Ani my se nechceme někde tisnit, máme svoje koníčky, které se nám sem fakt nevejdou. Stejně tak kola, kolobezky,… nemáme se tu zle, ale do budoucna bychom prostě rádi do většího.

Ale zrovna koloběžky a kola neuskladňuješ uvnitř bytu, ne? Ať máš garsonku nebo 5+1, tak tady asi hraje větší roli, jestli máš k bytu disposici sklep/kolárnu apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3153
13.3.20 11:31

Máme v nájmu 2+kk cca 60m. Pro nás dva je to akorát. Je pravda, že býtllyt je sice hezký, ale má málo úložných prostor. Oba dva jsme zvyklí na rodinné domy (ne na obrovské vily, ale na byt také ne). Mít zde dítě si vůbec nedokážu představit. Často jezdíme k rodičům do baráku se zahradou (ani jedna není veliká, ale je). Teď předěláváme dům a něco málo přes 50m bude mít jen obývací kuchyně s jídelnou. Myslím si, že s dětmi to bude akorát. A hlavně máme naplánováno spoustu úložných prostor, protože je spousta věcí, které se musí někde uskladnit, přece je po použití nevyhodím.

Chápu, že ne každý má tu možnost, pro nás také nebylo lehké něco sehnat. Ale 27m pro 4 je málo. Jiné možnosti než jít do většího nebo si zvyknout nejsou. Byt nikdo nenafoukne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
13.3.20 11:35

@SlečnaDahlia tak sklep máme malej a špatně přístupnej, navíc je tu už párkrát vykradli. Ale i kdybyby byl bezpecny, urcite tam nenacpeme 5 kol, kolobezek, motorky, odrazedla, brusle, lyze… Kolarna je taky, ale tam něco nechat…nekdo to tak akorát rozbije, omlati…několikrát jsem viděla, jak se tam lidi chovají k věcem. Aktuálně máme vše v komoře, na zaslaném balkoně a moje a manželovo kolo je u tchýně v garáži, protože teď stejně nejezdime, mimino je ještě maly. Kam ty kola dáme potom, to vážně netuším. My bychom proste porebovali palac nebo obří statek :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2539
13.3.20 12:06

Když jsme bydleli v Praze, tak sousedi vedle nás měli přesně takto malý byt. Na patře byli vždy 4× 1kk a 4× 3kk. Měli jedno malé dítě a pořád se hádali, protože v tak malém prostoru to nedávali. Většinou v těch bytech měli udělané patra na spaní, pak se ten prostor trošku zvětšil. Ale mít dvě děti a bydlet v tomto, to si neumím představit. My když jsme čekali druhé, tak jsme šli z 2kk do 4+1. Chápu, že ne každý si může dovolit lepší bydlení, ale toto musí být masakr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
13.3.20 12:54

@AvadaKedavra Ano, děti na ubytovně mají často dohled od OSPODU, ale opravdu ne jenom kvůli tomu, že jsou na ubytovně. Nikdo je nebude chodit kontrolovat jenom proto, že jsou na ubytovně. A stejně tak mít dítě v malém bytě neznamená automaticky dohled OSPODU. Pokud některý lékař něco takového hlásil, tak to docela přehnal, pravděpodobnější je, že v tom ale nebyl jen malý byt a celkově se mu prostě něco nezdálo. Lednice se kontroluje tam, kde je podezření, že doma chybí jídlo, to nesouvisí s velikostí bytu. A někdo dělá kontroly podle nějakého mustru a zkontroluje ji každému. Navíc to, že se OSPOD ještě přijde podívat neznamená, že nadále pak bude tu situaci nějak řešit a už vůbec ne to, že kvůli tomu bude chtít děti odebrat. Není třeba tím zakladatelku nějak strašit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6865
13.3.20 13:46
@Hoa Mai píše:
Ja bych i rekla, ze do 27m ani to prvni.Bez deti by meli lepsi manevrovaci moznosti a deti by si poridili pozdeji. Ja jsem bydlela chvili za studii s pritelem v 32m a i pro nas dva mi to prislo tak tak, dlouhodobe bych tam nechtela bydlet ani ve dvou. A to mame stejny rezim, nelezeme si na nervy, nechrapeme atd.

Zase jsem nechtěla být úplně hnusná :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
13.3.20 13:54

@chaela no o sportovnim vybaveni mi ani nemluv. Kdyz jsme byt kupovali, tak jsme si rikali, jak 10m je velky sklep. No ted to mame rozstrkane po sklepe (velka kola, lyze, detska kola/odrazedla, co se zrovna nepouzivaji) a v kocarkarne (kocarek, detska kola, odrazedlo a kolobezky, co se vyzahuji casto). Helmy a brusle v byte a starsi syn uz pokukuje po skatu. Trochu se desim, az bude chtit snowboard… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AvadaKedavra
13.3.20 14:48
@Venetia píše:
treba proto, ze placenim vetsiho bytu by pak nemeli z ceho setrit na hypoteku?

Ne, ale logicky vycházím z toho, že kdo uplatí
nájemné ve větším/dražším bytě (mluvím o komerčních nájmech), ten uplatí i hypotéku. Pokud mají problém se zaplacením nájmu za takový krcálek, kde budou brát peníze na pravidelné placení hypotéky? Možná jim současné bydlení pomůže k tomu, aby si našetřili 10% vlastního vkladu, který je stanoven zákonem, ale podmínky pro poskytnutí hypotékem jsou v současné době naštěstí přísnější.

• Citovat
  • Upravit
105581
13.3.20 15:10
@AvadaKedavra píše:
Ne, ale logicky vycházím z toho, že kdo uplatí
nájemné ve větším/dražším bytě (mluvím o komerčních nájmech), ten uplatí i hypotéku. Pokud mají problém se zaplacením nájmu za takový krcálek, kde budou brát peníze na pravidelné placení hypotéky? Možná jim současné bydlení pomůže k tomu, aby si našetřili 10% vlastního vkladu, který je stanoven zákonem, ale podmínky pro poskytnutí hypotékem jsou v současné době naštěstí přísnější.

tak treba nam zakladatelka odpovi. Ja to myslela tak, ze prezivaji v krcalku, aby si v budoucnu mohli vzit hypoteku. Kdyby sli do vetsiho, nemohli by tolik usporit nebo vubec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
13.3.20 16:02

Bydlíme s přítelem s dost dobře řešeném bytě cca 50 metrů čtverečních… předsíň, koupelna, kuchyňka s obývákem a ložnice. Čekáme prcka a i tak občas s vaničkou apd. musím řešit, kam to uložím. Postýlku máme 50×100 aby se tam přesně vešla. A i přesto zde plánujeme být jen do roka max. 2 let dítěte :oops:
Takže 27 metrů čtverečních je opravdu dost málo a neumím si to představit… a to si myslím že úplně rozmazlená nejsem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15100
13.3.20 16:57
@Anonymní píše:
Ahoj holky, chci se zeptat jak velký máte byt? My bydlíme 2 dospělí a dvě děti v mini bytě 27m2. Už mi to leze na hlavu, ale bohužel jiná možnost zatím není. Větší byt jako nájemní je moc drahý a na hypotéku co tak počítám bychom dosáhli až tak za 7-8 let :(..

Vůbec si neumí představit, jak se vejdete, kde máte věci, postele, skříně atd.. My žijeme v bytě 80m, dva dospělý dítě už jen jedno a nemám pocit, že máme velký byt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný