Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Poradím jediný. Projdi si diskusi: https://www.emimino.cz/…osti-376374/
Na pronájem je obecně výhodnější koupit menší byt než velký. Plus teď zrovna jsou ceny (aspoň v Praze) tak vyšponované, že bych docela zvažovala, zda kupovat byt jako investici Ale jestli ho máte nějak výhodně a jinak si s volnými prostředky poradit neumíte, je to celkem jistota.
S tím, že občas nájemníci něco poškodí, je potřeba počítat a s ohledem na to ho třeba i zařizovat/opravovat.
Samotný pronájem (pokud nejde o družstvo) vám sousedi moc nemůžou zakázat a myslím, že už to nebývá problém, ale většinou jsou silně proti krátkodobým pronájmům přes airbnb.
@Hamouzka píše:
Poradím jediný. Projdi si diskusi: https://www.emimino.cz/…osti-376374/
Moc děkuji. Tohle už jsem četla. Je to asi pořád stejné ![]()
@jezz1e píše:
Na pronájem je obecně výhodnější koupit menší byt než velký. Plus teď zrovna jsou ceny (aspoň v Praze) tak vyšponované, že bych docela zvažovala, zda kupovat byt jako investici Ale jestli ho máte nějak výhodně a jinak si s volnými prostředky poradit neumíte, je to celkem jistota.
S tím, že občas nájemníci něco poškodí, je potřeba počítat a s ohledem na to ho třeba i zařizovat/opravovat.
Samotný pronájem (pokud nejde o družstvo) vám sousedi moc nemůžou zakázat a myslím, že už to nebývá problém, ale většinou jsou silně proti krátkodobým pronájmům přes airbnb.
Děkuju. Právě je to menší město a větší byt, který je ale za pěknou cenu, zase si říkám, jestli ty ceny půjdou tak dolů a jak pak budou vypadat úrokové sazby hypoték.
Družstevní právě asi je? Tak nvm no:(
Nerozumím tomu, ale pokud je tam družstvo, tak tě klidně může přehlasovat, že tam ty nájemníky nechce ![]()
@Hamouzka píše:
Nerozumím tomu, ale pokud je tam družstvo, tak tě klidně může přehlasovat, že tam ty nájemníky nechce
Jee moc děkuji. Tak to je jasné. Známí družstevní pronajímají a v pohodě. Tohle mně vůbec nedošlo. Díky ![]()
@Anonymní píše:
Jee moc děkuji. Tak to je jasné. Známí družstevní pronajímají a v pohodě. Tohle mně vůbec nedošlo. Díky
Některá družstva s tím nemají problém, jiná ano a úplně podnájem zakazují nebo podmiňují souhlasem družstva. U nás družstvo za pronájem vybíralo roční poplatek 18 000, Kč
Obvykle to bývá uvedeno už ve stanovách družstva.
@jezz1e píše:
Některá družstva s tím nemají problém, jiná ano a úplně podnájem zakazují nebo podmiňují souhlasem družstva. U nás družstvo za pronájem vybíralo roční poplatek 18 000, KčObvykle to bývá uvedeno už ve stanovách družstva.
Děkuju, mrknu tam. Ale pokud je to obecně tak, že mně to můžou kdykoliv zatrhnout, tak to hrotit nebudeme.
@Milis666 píše:
Taky je třeba počítat s náklady na fond oprav.
jj, toho jsme si vědomi
@Anonymní píše:
Chci se zeptat na zkušenosti s pronájmem a případně nějaké rady. Já mám největší strach, že to někdo zdemoluje, budou s stěžovat sousedi, a že nikoho nenajdeme, ale je to větší byt pro rodinu s dětmi.
Je dobře, že o tom takto uvažuješ. Tak to skutečně je. Pronájem bytu není žádný bezpracný zisk, jak si mnozí myslí. Reálný zisk je něco kolem 5% z ceny. Od toho musíte odečíst úroky z hypotéky, výpadky nájmu a opravy škod. Zvažte dobře svou kvalifikaci, jestli nemůžete svůj čas prodat jinde lépe a radostněji. Pronájem zadlužené nemovitosti je prakticky spekulace na růst ceny.
Ahoj,
moje zkušenost - věnuj dostatečný čas výběru nájemníka, prověř si ho v registru exekucí a pokud začne smlouvat, že nechce platit provizi makléřce nebo chce rozložit na splátky kauci, tak neber.
Zároveň je dobré dát napřed smlouvu na dobu určitou s možností prodloužení, pokud jsou platby hrazeny v termínu.
Energie atd. lépe napsat na nájemníka. Pokud neplatí, odpojí ho a po tobě to dodavatel nevymáhá. Zároveň ho to donutí rychleji se vystěhovat, roku je neplatič a dodavatelé ho odpojí.
Ideální na pronájem jsou pak byty menší.
osobně bych byt na pronájem na hypotéku nebral… Ale to už je o míře rizika, které akceptujete.
@JTom píše:
Je dobře, že o tom takto uvažuješ. Tak to skutečně je. Pronájem bytu není žádný bezpracný zisk, jak si mnozí myslí. Reálný zisk je něco kolem 5% z ceny. Od toho musíte odečíst úroky z hypotéky, výpadky nájmu a opravy škod. Zvažte dobře svou kvalifikaci, jestli nemůžete svůj čas prodat jinde lépe a radostněji. Pronájem zadlužené nemovitosti je prakticky spekulace na růst ceny.
Plánujeme vzít ten byt jako startovací pro dceru. Případně ho potom prodá. A zase fakt nevím, jestli je fakt super dávat peníze navíc někam do akcií atd. Nemáme žádné jiné závazky a když na to přijde, tak jsme schopní ho polovinu zaplatit hned a splátky poplatit, i když by tam nikdo nebyl. Takže tohle je taky ve hře.
Jednoznačně koupě! Teda my s manželkou jsme byli v pronájmu až do doby kdy synovi bylo 5 a čekali jsme malou. Ale pak byl trh dole. A teď má ten byt skoro dvojnásobnou hodnotu! Takže rozhodně doporučuju
![]()
Ahoj holky, řeším teď dilema. Máme nějaké volné peníze, které jsme chtěli investovat do pozemku, ale otevřela se možnost koupit byt a ten pronajímat.
Finančně zvládneme pokrýt splátky hypotéky z nájmu a ještě něco zbyde. Případný výpadek bychom taky pokryli.
Chci se zeptat na zkušenosti s pronájmem a případně nějaké rady. Já mám největší strach, že to někdo zdemoluje, budou s stěžovat sousedi, a že nikoho nenajdeme, ale je to větší byt pro rodinu s dětmi.
Můžete prosím napsat nějaké postřehy nebo komentáře. Moc děkuji a omlouvám se za anonym