Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Nmdl : asi jo, ale třeba mají zakladatelčiny rodiče dvougenerační dům, kde by nějakou samostatnou jednotku mít mohli a zkusit si tak alespon na chvíli žít spolu…
mně právě multigenerační soužití přijde skvělé, sama jsem tak vyrostla a kdyby nebyl přítel proti, tak bych tak bydlela nejraději… ale závisí na vztazích v rodině a není to pro každého, to je jasný ![]()
Proto jsme spolu začali s přítelem bydlet už po půl roce vztahu. Ta zkouška spolubydlení je za mně opravdu nutná a důležitá. Kolika problémy jsme si prošli
a teď na to rádi vzpomínáme a smějeme se tomu.
Znám dost párů, které spolu chodili několik let, sestěhovali se a pak to prostě nešlo a šli od sebe. A to některé vypadali fakt jako pár snů. Vždyť teprve potom člověk toho druhého opravdu pozná. Jeho zvyky, zlozvyky. Chození je fajn, ale to není ten opravdový život. My jsme teď v nájmu 4. rok, kupujeme pozemek a příští rok začínáme stavět
Jít rovnou od rodičů do hypotéky bez předešlého společného bydlení je sebevražda.
Takovýho jsem taky měla, bydlet v tatínkove sukni a užívat si jeho penízků a sem také si přivydělat… No šel o dům dál a bylo to to nejlepší, co jsem mohla udělat ![]()
To je tezke. Rekl bych, ze obe moznosti maji vyhody i nevyhody. ![]()
@Anonymní píše:
Holky, kolik času za týden strávíte s přítelem/manželem? Štve vás, když na vás nemá čas? Např. víkend plný práce atd.Hádáte se kvůli společnému času?
Ja bych s pritelem chtela byt stale, jsem na nej dost fixovana a vim ze to neni dobre. Nastesti on je podobny typ a jsme spolu skoro porad ve volnem case. Jen by me tak zajimalo, pokud jste uz v dlouhodobem vztahu a mate volny cas. Podnikate stale neco? My dost koukame na telku nebo jen tak vedle sebe lezime a cteme si. A kolikrat si rikam, jestli by nebylo lepsi byt vic akcni a stale neco spolu podnikat.
@pogonakonci : to je hezké, že to máte stejné:-) my byli na sebe také dost fixovaní, až jsme se spolu začali nudit, protože máme hodně málo společných zájmů. volný čas bereš jak? po práci nebo o dovolené? v pracovní dny se vidíme až pozdě večer, takže spolu akorát povečeříme a šmitec. o víkendech jezdíme většinou k rodičům nebo si každý děláme zase své věci (přítel hraje pc hry, já si čtu nebo koukám na filmy). o dovolené cestujeme, několikrát do roka, a to pak jsme samozřejmě jen spolu. ono toho společného volného času /myslím, kdy máme oba čas, ne pouze jeden/ moc není
@PupuP prave jsem treba myslela po praci, nebo vikendy. Protoze my taky delame hodne sve veci. Pritel na pc a ja ctu nebo pecu a tak. Nevim jestli nekdo dela casto veci spolecne. My mame kazdy taky jine zajmy docela.
@pogonakonci : hodně lidí mě tu za to kritizovalo, že společné zájmy jsou základ a že jestli je nemáme, vztah nám nevydrží… nevěřím tomu. díky tomu, že každého baví něco jiného, si o tom potom můžeme povídat, co zažil nebo udělal ten druhý, každý rozumí a umí něco jiného… vůbec mi to nevadí. na těch důležitých věcech se shodneme a jít si zaplavat, koukat na film… to můžu i sama
pokud to máš podobně, tak no stress ![]()
@PupuP píše:
já ho docela chápu, také mi přijde zbytečné vyhazovat za nájem, když můžete bydlet u rodičů a peníze šetřit na baráček. navíc, pokud se vidíte jen o víkendech, tak studujete každý v jiném městě, ne? kde byste pak chtěli bydlet? já nevím, nepřikládám velkou roli tomu „zkusit si spolu bydlet“ a nevím, co by se musela stát, abyste se rozešli. nemůžete třeba bydlet rok-dva u rodičů spolu, buď u tvých nebo u jeho, abyste si to teda zkusili, a mezitím šetřili peníze? my jsme se sestěhovali s přítelem asi po 5 letech vztahu, ale za rok se možná budeme stěhovat zase každý k vlastním rodičům, právě než koupíme něco vlastního, protože tam kde jsme teď, už nebudeme moci být. a než vyhazovat za nájem, tak se zase na rok v bydlení rozdělíme a budeme šetřit. pokud chcete baráček, tak to je fakt těžké, to stojí peníze
A to nemůžete spolu bydlet u jednoho z rodičů, když už nechcete teda nájem? Mně by to nevyhovovalo, to pro mě není dospělý a perspektivní vztah. ![]()
@Wani : to mluvíš na mě nebo na zakladatelku?
jestli na mě - já bydlím už 4 roky v nájmu s přítelem. ale musíme se bohužel odsud odstěhovat a protože chceme kupovat něco svého v dohledné době (stěhovat se budeme zhruba za rok, ale něco svého budeme kupovat v horizontu 2-3 let, až více našetříme) tak nám přijde jako finančně nejlepší řešení bydlet dočasně u rodičů. já za nimi stejně jezdím každý víkend a léto (červenec + srpen) jsem také celé u nich, protože mám volno a být v Praze v létě mě nebaví
je to stále můj domov, mám tam většinu svých věcí, v bytě, kde jsme s přítelem, mám jen jednu malou skříň, nemáme tu ani pračku (oba vozím prát k rodičům). přes rok jezdíme domu jen jednou za 14 dní, ale pořád to tu bereme jako přechodné bydlení, proto to neberu jako „vracení se k rodičům“ protože u nich stejně i teď z půlky bydlím… dokud nebudeme mít něco vlastního, tak to oba bereme jen jako něco dočasného, čemu ani domov neříkáme. když říkáme „jedeme domů“, myslíme oba u rodičů. u nás je to „jdeme na byt“ ![]()
@PupuP to ja taky nemyslim, ze by to byl problem. Ja myslim, ze jsou dulezitejsi veci. Jasne nejaky spolecny zajem by asi byt mel, ale zas se asi nemusi vse delat spolecne ![]()
@PupuP píše:
@pogonakonci : hodně lidí mě tu za to kritizovalo, že společné zájmy jsou základ a že jestli je nemáme, vztah nám nevydrží… nevěřím tomu. díky tomu, že každého baví něco jiného, si o tom potom můžeme povídat, co zažil nebo udělal ten druhý, každý rozumí a umí něco jiného… vůbec mi to nevadí. na těch důležitých věcech se shodneme a jít si zaplavat, koukat na film… to můžu i samapokud to máš podobně, tak no stress
Za mě jde hlavně o to, chtít od života a budoucnosti oba ty samé věci.
@jankajj prave presne! S byvalym pritelem jsme meli predstavu o budoucnosti jine a taky jsme chteli neco jineho od zivot a a proste i kdyz jsme meli hezky vztah, vedela jsem, ze to nema budoucnost.
No my to máme s přítelem naopak, on chce pořád se mnou něco podnikat (na kolo, na procházku, atd., je hrozně hyperaktivní), ale já když přijdu o půl páté domů z práce, tak jsem ráda, že trochu poklidím, nachystám svačiny na druhý den a takové ty kraviny kolem domácnosti a pak už jenom pohodička…místo toho do mě furt ryje, že s ním nejsem, že nejsem dost aktivní a pak z toho mám jenom depky a tím spíš se mi s ním nechce být…asi jsem divná ![]()
Ráda bych s partnerem trávila více času. Je pořád v práci. Domů chodí po páté. Společně podnikáme. Po večerech se střídáme o hlídání dětí a jeden z nás má schůzky. Víkendy vypadají podobně nebo jsou výlety spojené s podnikáním. Nevím, jestli si toho úplně váží. Ubezpečuje mě, že ano. Včera po rozhovoru s kamarádem uznal, že je jeho přítelkyně opravdu pěkná, hezky se obléká a že jí to včera moc slušelo. To mi uznale říkal večer potom, co jsem se vrátila z pár schůzek. Zvláštní. Doteď vše dobré. Jen málo času a teď taková nečekaná poznámka.