Manipulace s miminkem v porodnici Kroměříž

Veronikavl
30.10.25 16:00

Čas v porodnici

Chtěla bych se s vámi podělit o jednu nepříjemnou zkušenost, která se mi stala po porodu.
V kroměřížské porodnici, když měl můj syn teprve 3 dny, se stalo, že mu při manipulaci spadla hlavička dozadu, když ho měla v náručí zdravotní sestra. Dělala jak kdyby se nic nestalo. Dodnes na ten okamžik nemůžu zapomenout a mám z toho trauma.
Píšu to sem ne proto, abych někoho hanila, ale proto, že vím, jak moc se maminky spoléhají na personál a důvěřují jim s tím nejcennějším, co mají. Byla to pro mě velká lekce i připomínka, jak křehké jsou první dny s miminkem.
Snad moje zkušenost pomůže někomu dalšímu cítit se v podobné situaci jistěji — nebo si třeba říct o jiný přístup, když se necítíte dobře.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
822
30.10.25 16:03

Snad je malej v pořádku :srdce:. To by se nemělo stávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5019
30.10.25 16:05

Moc to nechápu. A synovi se něco stalo? I zdravotní sestra je jen člověk a prostě nehodám ani ty nedokážeš vždy zabránit nebo je předvídat. Jak by se měl podle tebe člověk v této situaci cítit jistěji? Nerozumím. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25186
30.10.25 16:11

Kolik malému je, že z toho máš DODNES trauma?
Nováček. Troll?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Veronikavl
30.10.25 16:11
@Jiřina a píše: Více

V pořádku je. Dekuji

• Citovat
  • Upravit
16339
30.10.25 16:15

V jaké poloze a jak moc spadla? Plakal po tom? Ono v plno ohledech jsou. miminka „gumová“ :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15170
30.10.25 16:19

Dítěti je už určitě přes půl roku, to to řešíš teď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8534
30.10.25 16:28

Trauma řeš s psychologem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5467
30.10.25 16:31

Ale ono se opravdu možná vůbec nic nestalo. Ne že sestřička dělala, že se nic nestalo. :think:

Sestry i doktoři někdy manipulují s dětmi zdánlivě hrubě, ale ve skutečnosti to prostě často mají v ruce a dělají to rychle, testují nějaké reflexy nebo potřebují provést nějaký zákrok. Případně se něco opravdu nepovede, ale nemusí to nutně být nebezpečné, jen třeba pro miminko nepříjemné.

Ptala ses hned v tu chvíli, co se stalo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
30.10.25 16:31

Potřebuješ rozpoutat další hádku, když stávající třeskuté diskuse ztratily náboj… nebo o co ti tím výplodem jde? :roll:

Představ si, že lékaři a zdravotní sestry jsou také jenom lidi… a klidně se jim může stát, že uklouznou na vlhké podlaze nebo cokoli. Nehody si bohužel nevybírají. A hlavně – mohlo to být naprosto v pořádku, některé manipulace rukou odborníka mohou působit na vystresovanou matku divoce, přesto jsou správné.

Tvému dítěti je už skoro rok a jestli nemáš nic lepšího na práci než řešit podobné ptákoviny – pardon, traumata, chci říct – tak jsem skoro v pokušení ti takový pohodový život závidět :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.25 17:38

Já se přidám, i když trauma nemám. Jednou jsem takhle přišla na nedonošenecke odd. v Podolí. Jedno miminko tam neskutečně řvalo a sestra ho držela pod studenou vodou a myla, až bylo celé rudé. Když jsem zjistila, že je to moje, málem jsem ji vzala levým hákem. Naštěstí jsem jen řekla, že to dodělám a sestra, když mě viděla, hned odešla.

• Citovat
  • Upravit
41206
30.10.25 17:51
@Veronikavl píše: Více

chybí nejpodstatnější informace a to ta, co se tdy synovi stalo. Má nějaké následky? vzniklo mu nějaké zranění?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
30.10.25 19:01

Já jsem v roce 2006 zažila něco jiného, ale teda nemlcela jsem a řekla to.. Byla jsem na neonatologii se synem a už byl na,,normálním,, oddělení kde v místnosti bylo asi 8 inkubátoru. Zrovna jsem malého chovala a přišla sestra a vyndavala miminko co bylo vedle nás a hlavičkou mu bouchala o dveře toho inkubátoru, to byla rána, že si to dodnes pamatuju. Druhý den ho měli převážet blíž k domovu, protože už nepotřeboval akutní péči, ale,,jen,, dokynout. Za dva dny je sanitka přivezla zpatky pro krvácení do mozku bez příčiny. No nevydržela jsem to a řekla jsem to psycholožce co se o nás starala a ta to řekla lékařům, já měla strach to říct přímo, protože jsme tam měli být ještě dlouhou dobu a bála jsem se jak by se ta sestra pak ke mě, potažmo k malýmu chovala…jako chápu, že jsou to jen lidi a stát se může cokoli, ale říct to proste ta sestra měla :nevim:
Naštěstí je kluk v pořádku, dodnes jsem s rodiči v kontaktu..ikdyz je našim,,klukům,, už 19 let..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1804
30.10.25 20:47

Zdravotnící jsou jen lidi a opravdu je to často tak, že jejich chování vypadá neopatrné a nešetrné právě proto, že to dělali už milionkrát a prostě se nebojí. Kdežto kdo miminko mockrát nedržel, ten bude až přehnaně opatrný a jemný… Ono to ještě podporují ty zjitřené hormony a pocity po porodu, takže jste prostě intenzivně prožila něco, co samo o sobě bylo nejspíš naprosto neškodné. Malé děti vydrží hrozně moc aniž by se jim něco stalo, nejsou to zas takové křehké panenky, jak nám připadá… Ale asi by bylo na místě si o tom promluvit s někým fundovanějším. Trauma není o tom, co se stalo, ale o tom, jak jsme to prožili. Je snazší to zpracovat a nechat jít, když nám někdo ukáže, jak na to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Veronikavl
30.10.25 21:26
@BohunkaP píše: Více

Dobrý večer,
toto je moje druhá diskuse a chtěla jsem se jen podělit o svou zkušenost.
Rozhodně jsem sem nepřišla rozpoutávat hádku, ale sdílet to, co se mi opravdu stalo.
Chápu, že zdravotní sestry jsou také jen lidé, ale situace, kterou popisuji, se skutečně stala – když si sestra brala mého syna, nedržela ho tak, jak měla.
Nepřeháním ani si nic nevymýšlím, jen popisuji skutečnou událost, která mě jako mámu pochopitelně znepokojila.
Přijde mi, že někteří tady se snaží dělat chytrou a chovat se, jako by byli u té situace, spíš mi ale přijde, že nemají co na práci.
A opravdu mě udivuje, jak se někteří dokážou chovat a být zlí – ale musím se přiznat, čekala jsem, že se nějaká chytrá duše ozve 🤣 🤣.
Sdílím to proto, že chci upozornit na svoji zkušenost, ne hodnotit ostatní nebo někoho kritizovat.
Pokud se někomu můj příspěvek nelíbí, může ho jednoduše přeskočit – není potřeba reagovat negativně.
Každý z nás má právo vyjádřit svůj názor slušně a s respektem.
Děkuji za pochopení.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková