Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, už od začátku těhotenství mě často bolel podbříšek, ale poslední týden je to častěji. Stává se mi to když si lehnu na záda, třeba i na 5 minut a pak se zvednu a bolí mě podbříšek, citim to jak na vaječnících, tak hlavně dělohu. Nebo mi stačí déle stát, delší chůze( když jdeme na nákup) nebo když doma poklízím 🙈pak docela i dlouho trvá než ta bolest přejde, někdy i bolest sama přijde když jsem v klidu 🤷♀️je to teď vážně často a jsem prvorodička, tak nechci zbytečně hned plašit😁ale zase si říkám že když nekrvácím, snažím se to přiřadit k rostoucí děloze 🙈 jediné co mě ještě napadá je, že mi doktor cca.14 dni nazpátek řekl že mám níž položenou placentu, podle průkazky co do ní psal tak 15mm přes VB. Nemůže to být i z toho a přeci jenom si nemám radši na tu gynekologii zavolat a nebo jenom zbytečně plaším?☹️
Měla jsem nízko uloženou placentu v prvním a druhém těhotenství a především v tom druhém mi to působilo docela potíže, tvrdnutí břicha, mírné bolesti, tlaky na spodek a podobně. Je potřeba, abys opravdu své tělo poslouchala a dodržovala klidový režim. Ono se to s největší pravděpodobností bude zlepšovat, v naprosté většině případů se placenta s rostoucí dělohou vytáhne. Ale z vlastní zkušenosti radím nepodceňovat, odpočívat, nepřepínat se. Mně pak ve druhém trimestru vadila i rychlejší chůze.
Ahoj, ja jsem 23tt placenta 14mm…konecne nekdo, koho to taky bolí. Nevydržím u ničeho, jen furt ležím. Včera jsem varila oběd a skoro jsem ho nedovarila. Odpo nakup a co jsem došla dom, tak prostě jen ležím. Nemuzu se ani otočit v posteli bolestí. Ale vim, ze pomůže jedine klid a ležet a za 2 dny budu moct vylezt.
Je to děs no. K tomu se mi roztahuje stydka kost, nedokážu ani oblect kalhoty. Nedokážu stát na jedne noze bolestí dole..
@Eljasa a bolí tě spíše vazy a nebo taky děloha? Jelikož mě samozřejmě k tomu bolí i vazy. Když si kýchnu, nebo se zvedám….stačí se teď už jenom zasmát🙈 a do toho právě ta děloha…a taky mi pomuze byt v klidu, musím si sednout nebo lehnout na bok a do půl hoďky to přejde. Včera večer mi stačilo se jen zvednout, dojit se napit, na zachod a spat do postele a opět bolest dělohy, zachvilku nebudu moc delat vůbec nic🤷♀️ Bolest začala vystřelovat už i do beder. A to nemluvím o tom když potřebuju na malou, to pak boli cely podbříšek…
@Naty935 děloha asi ne, spíš ty vazy dole.
Jo, potřeba na malou je nejhorší. To mi úplně jakoby ztvrdne břicho a děs..
Dr mi na to napsal osteogenon a když se to nezlepší, tak ortoped ( ale pry moc nepomůže) a když by bylo nejhůř tak obstriky… Což si nedovedu představit.
Děsí mě, že to musím vydržet třeba ještě měsíce 😂 v prvním tehu jsem to měla až 3tydny před porodem