Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Pročítám si různé příspěvky a odpovědi a je to hrozné, kolik nás je. Už jsem prodělala jedno neúspěšné IVF a před týdnem jsem absolvovala IUI - čeká mě ještě týden a pak se uvidí, jaký jsme měli úspěch. To čekání po výkonu mně připadne být nejhorší - moc se teda nešetřím, dělám všechno co normálně, jenom jsem omezila jízdu na kole. Snažím se na to nemyslet, ale nejde to. Psychika hrozně funguje. Měli jste taky takové stavy?
taky se tím tady probírám. Jenás tu dost
. Ale všem se nám to snad nakonec podaří. Doktoři prej uměj zázraky - tak uvidíme (zatím tomu pevně věřím).
Jak pak se už dlouho snažíte?
Já teprve 5.měs, ale je to trochu napytel - teď jsem ani nedostala MS a těhu nejsem ![]()
Marketa
Už se snažíme 2 roky a už máme první nezdařené IVF za sebou. Teď jsme byli na první IUI a čekáme… a doufáme…
Vy jste teda zatím na začátku cesty za miminkem? 5 měsíců snažení - to je ještě super málo - hlavně se nestresuj a určitě to vyjde. My už na to myslíme až moc a už se to moc potlačit nedá. Držím pěstičky.T
Holky, chtěla bych vás podpořit, já měla za sebou 2× IUI a 1× IVF a vše bez úspěchu. A 3. IUI se podařilo, ačkoliv jsem do něj šla vyloženě na přání manžela a v podstatě nic od toho nečekala. Držím palce.
Hasmandko, moc díky za podporu. Určitě neztrácíme naději, ale přece jenom se nechceme moc a moc navnaďovat, že to vyjde - potom je to moc velké zklamání. Po 1. IVF jsme ani trošku nepřipustili, že by to nemuselo vyjít a teď se bojím toho, že to právě nevyjde.
MMarky, jak víš, že těhotná nejsi, když jsi nedostala MS? Těhotenský test není 100%-ní.
Díky, to já na to moc nemyslí - v práci je dost fofr - ale když má přijít MS, tak to začne pěkně šrotovat a nemyslet na to se nejspíš nedá. Měla jsem ž dní zpoždění a přesvědčovala jsem se, že dělat TT je zbytečný, protože to nějak dopadne i bez toho - navíc na to „nemyslim“, tak proč by mě měl zajímat TT.
Přesto jsem si ho udělal a samozřejmě, že nic
. S tím jsem přeci počítala, tak proč jsem byla zklamaná…
TT si udělej za pár dnů určitě znovu a kdyžtak si pak zajdi radši na krev. Taky na to „nemyslím“ a taky se radši už dopředu smiřuju, že to nevyjde - bojím se zklamání, ale jednou to přece vyjít musí…
Tamusko, mě to neúspěšné IVF tehdy hodně sebralo. Opravdu tak na dně jsem byla v životě asi jen jednou, když mi zemřel otec. Takže jsem se pomalu dávala dohromady. Kolem mě všichni těhotněli a já si pokaždé říkala, že než se jim to narodí, už budu určitě těhu. Jenže děti se vesele rodily a já pořád ani ťuk. Takže jsem si to tak nějak přestala říkat smířila se s tím, že dítě přijde Bůhvíkdy. No a pak jsem šla na to IUI a protože mě už od 16DC pobolívalo v podbřišku jako na MS, tak jsem vůbec s těhotenstvím nepočítala, ani test jsem si nedělala. A když mi to v CARu oznámili, byla jsem doslova v šoku. Celkem jsme se snažili cca 2,5 roku.
Navíc mám s MS problémy už od 14, řešený injekcemi a proverou. Pak několik roků HA (ani nevim kolik, počítám tak 7). Teď jsem přestala s HA a čekala, co bude. A ono nejspíš nic. Dr mi na to řekla, že jsem se vrátila k původnímu vzorci
. Ale potěšující bylo, že mi hned naordinovala postup, jak co „nejdříve“ otěhotnět. Tak uvidíme ![]()
Myslíte, že pouhý utrogestan může nastartovat UVU?
Hasmandko, tak to je úplně super, takové překvapení. Zítra to bude týden po IUI a docela nic nepociťuju, jenom trošku citlivější podbřišek, ale stává se to i tak, když je změna počasí - před 3 roky jsem přišla o jeden vaječník a pořád ho tam cítím. S tím na dně to taky chápu - taky mně bohužel zemřel tatínek ve 25-ti letech - teď je mně 30. Drž se a užívej si těhotenství
Tak to blahopřeji, Hasmi ![]()
trochu jsem se upsala, místo UVU mělo samozřejmě být OVU.
Já byla na ultrazvuku týden po očekávané MS, tak je asi mizivá šance, že bych přeci jen byla těhu.
Mmarky, já užívám Utrogestan už 2 roky, protože jsem sama nedostávala MS, takže upravuje cyklus - byla jsem 2 měsíce po sobě na folikulometrii, aby zjistil gynekolog, jestli vůbec ovuluji a vždy to vyšlo přesně na 14-tý den, a taky podporuje otěhotnění a udržení embrya. Určitě se snažte dál
já ho teprve brát začnu. V pondělí jsem dostala injekci (agl.. nemuzu si to furt zapamatovat) a teď „čekám“ na MS. Pak mám 14.-15.DC přijít na folikulometrii, pak na:,–(í utro.
Předchozí 4 cykly jsem si měřila BT (koupúila jsem si i rtuťový teploměr, který je prý přesnější) a žádná křivka - takže asi ani žádná OVU
.
Tak jsem moc zvědavá, co tam za těch X dní uvidí.
Dobrý den, může se kvalita embryí mezi jednotlivými cykly zlepšit nebo zhoršit? Děkuji. Odpověď