Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dámy, co máte taky děti se záněty středního ucha, chci se zeptat, jak to u vás chodí. Jak dlouho vás (vaše děti) nechají čekat na orl pohotovosti s bolavým uchem. Berou děti s akutní bolestí přednostně?
Mám totiž dneska hrozný zážitek z nemocnice v Benešově. Dcera 18m dopoledne začla plakat a sahat si na ucho, znám to od starší ségry, tak jsem s ní jela hned, snad za 15 minut do nemocnice, to trvá 20 minut. A nechali nás čekat hodinu a půl na ten tříminutový zákrok, který ji ulevil. Řvala tam skoro celou dobu, byla k neutišení, i jak už bylo těsně po poledni a potřebovala usnout, což jí kvůli bolesti nešlo. Fakt trpěla a s ní celá čekárna, bylo mi líto i tě lidí, co to poslouchali. Sestra to věděla, viděla a stejně šli první všichni objednaní. Ani jsem jim pak skrz ten řev nemohla nic říct… Nejsem na to zvyklá, zatím se mi nestalo, že bych tam přišla do plné čekárny s nemocným děckem a za mého dětství jsem šla vždy rychle (pamatuji si zlomenou ruku) i když z dospělých kolem krev stříkala
. Je to tedy dost drsný přístup a dle jiných rodičů, co tam dnes byli, je to tam běžný.
Je to jinde lepší? Mám chodit do jiné nemocnice? Co v Praze, Krč, Motol? V Benešově jsem byla spokojená, se starší tam chodím často, s pročekanými hodinami obecně jsem taky už nějak smířená, ale tohle mě vytočilo…
A řekla si sestře když vylezla, že jdeš s akutním problémem? To je totiž dost podstatný, upozornit. Některý děti v čekárnách ječí, brečí, a jsou k neutišení ikdyž už jsou zdravý, ale prostě je to nebaví. Osobně když mají moje děti větší problém, vždy nejdřív volám, aby o mě věděli a vzali přednostně.
@AstraG No samozřejmě jsem řekla, že si myslím, že ji bolí ucho, šahá si něj a řve au au a není k utišení. Tady neberou přednostně prostě nikoho, tedy dle ostatních rodičů, zažili to prý taky. Jedno dítě tam přivezli sanitkou (asi taky neumíralo, jen se mazlilo) a čekalo taky.
Buď ráda, žes nebyla na Kladenském ORL a neměla,,štěstí" na primáře, ten by Tě ještě sprdnul. ![]()
Je mi líto, že jste tak dlouho čekali, ale zas se na to zkus dívat i z druhé strany- všichni před Vámi tam byli zřejmě řádně objednaní, taky měli nějaký problém a taky čekali.
A sestra bohuž. opravdu nemůže vědět jestli diagnostika matky je správná a tímto bude zákrok fakt jen na 5.min. Načež by jí určitě vzápětí sprdnul některý z těch čekajících- vlastní zkušenost. ![]()
Hlavně že už to máte za sebou a je lépe. ![]()
@Pipi 00 chodím se synem (5 let) pravidelně na ORL do FDN Brno kvůli nosní mandli a následně i kvůli středouší, tam se ani objednat nedá, prostě přijdeš a čekáš a je jedno jestli akutní případ nebo kontrola. Čekávám běžně cca 2h, rekord mám 3,5h. A to tam mám i mladšího 1,5r. Jednou synovi prasklo ouško, tak jsem jela odpoledne na pohotovost, těsně jsem to nestihla v ordinační době. Nechali nás čekat 2h na obecné pohotovosti, kde se mu podívala do ucha, řekla že to má prasklý a poslala na ORL o 20m dál, kde jsme čekali další hodinu. ![]()
U nás se na ORL taky prostě čeká
a to mě dítě ještě zvrací, pokud ho bolí ucho, takže ještě má celá čekárna výhled na poslední jídlo… ale holt si musíme počkat…
Můj syn je při nemoci trošku neurotický, takže třeba při zánětu středního ucha apod. i zvrací. Stála jsem frontu v lékárně pro ATB, s mističkou v ruce, v autě jsem ho samotného nechat nemohla. Před námi asi deset lidí, já zvracejícího tříleťáka v náručí, naštěstí vždy vzorně do mističky, pustila nás poslední paní, prý když jsou ty Vánoce… No mrzelo mě to, ale tak jako taky chápu, že tam nikdo nestál tu frontu jen tak ze srandy. Na druhou stranu už nás taky párkrát někdo pustil jen proto, že to bylo dítě, to jsem se zase omlouvala já, že vidím, že paní není dobře a my jdeme jen na kontrolu, tak to s tím mobilem chvíli sedět na zadku vydrží a jestli ne, tak se to bude muset hodně rychle naučit.
Hm, tak vidím, že je to bohužel normální. Na kontrolu (za tři dny) se tam taky objednat nedá, čeká se tak 2h, to už vím se starší. Ta měla ale akutní problém vždy v noci, takže jsme nečekali, jen pak na tu kontrolu, ale to už jde. Je tam i dětský koutek, takže čekání se zdravými dětmi ani moc „nebolí“, moje tam zahučí a za 2h je vytáhnu. To teda teď, když byla mladší miminko, tak bylo hůř, ale dejme tomu. Taky v té čekárně už párkrát něco chytly, ale to je taky život.
Nejsem sice dr., ale dítě s bolavým uchem je jistě aspoň 90% zánět a to je fakt na pár minut…
Já jsem kdysi čekala jako dospělá na orl na Homolce 4h a předběhlo mě právě asi milion uplakaných dětí. Byla jsem naprdlá za ty 4h, ale ty děti mi přišly normál a to jsem tenkrát vlastní neměla. Sama jsem jako dítě na záněty trpěla dobře vím, že to bolí jako prase. Navíc ty starší zkušenější mají děsnej strach z píchání, to znám taky.
Ahoj, já tedy jsem ze středních Čech a zkušenost naprosto stejná, dvě plačící děti s horečkou a bolestí ucha a před nimi pět objednaných lidí, včetně nás..ale popravdě musím říct, já jsem nepustila, je to hrozný, ale měla jsem sebou tři děti, z toho jedna kontrola jedno neškolkové ještě a čerstvé miminko, takže prostě jsem ráda, když jdu na čas na kontrolu a tak to mají skoro všichni..ale fakt je, že tohle je poliklinika, v nemocnici jsem si myslela, že to frčí jinak
Musím tedy sebekriticky přiznat, že líná huba, holé neštěstí, kdybych tam nakráčela, slušně pozdravila a poprosila, asi bych viděla pár nafouklých ksichtů, vyslechla si brblání, ale problém vyřešila, já jsem takový ten ňouma co se konfliktům vyhýbá jak čert kříži. Tuhle ve frontě na salám koukám do blba a nějaká důchodkyně na mě křičí, že chlap přede mnou předbíhá. No co já s tím, ona měla hůl, já né ![]()
@JayLee Aspoň někde to funguje. U nás připadá v úvahu jedině Benešov a pak jižní půlka Prahy, ach jo. Doteď to šlo, až dneska jsem se vytočila
. Je mi samotný dost blbě, tak možná proto. Ale když tu čtu o zvracejících čekajích dětech, tak vychládám, to je ještě o několik stupňů horší.
Je to i o odděleních, já mám bohaté zkušenosti s nemocniční gynekologií, tam se čekalo i pět šest hodin, já zvracela po dvaceti minutách a jen doufala, že všechny těhotné budou čůrat rychle, abychom se vystřídaly, přesto jsme všechny byly vděčné, že tam můžeme sedět, protože to znamená větší naději, že to dopadne dobře. A kolikrát sestřička přišla, ať jdeme na dvě hodiny pryč, že mají nemocné miminko nebo průšvih, dr. se mi kolikrát omlouval a vyšetřoval v devět večer, když měl být už dávno doma u rodiny…
U nás v Brně se dětské nemocnici čeká, na dětské ORL na Pekařské se čeká, ještě chodím do Lískovce na ORL, kde berou i děti, tam moc fronty nejsou. Je to normální. Ber to tak, že před vámi jsou objednaní jiní pacienti, někteří mohou být také akutní, někteří jdou na kontrolu na nějaký konkrétní čas a třeba tam i tak hodinu čekají… ucho je nepříjemné, ale není to úplně život ohrožující stav, mně připadá čekání normální, hodina a půl není žádná hrůza.
Jo a vždycky se snažím je nějak ukecat, aby to šlo rychle - ale mám syna, který je na imunosupresi a nemůžu si dovolit s ním být v čekárně s nemocnými dětmi. To občas projde - ale i tak s ním nejdu na řadu hned a čekám třeba deset dvacet minut. S druhým synem, který je zdravý, se s bolavým uchem prodrat dopředu nesnažím.