Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
musíme s miminkem na vyříznutí hematomu v pupku, kdy malá bude mít celkovou anestézii. Podstoupili jste to někdy? Jak se to provádí? Jak to snáší miminka?
Budu vděčná za jakékoliv info. Děkuji
Ahojda. Moc ti asi neporadím, ale mého syna operovali, když měl 5 týdnů. Tehdy ale operace byla nutná a možná i akutní, takže jsem vůbec nad otázkama neuvažovala-podepsala jsem, co jsem musela-samozřejmě jsem to četla, ale ani sekundu mě nenapadlo nad tím přemýšlet- co on a narkoza atd…každpádně již odpoledne v den operace byl plně vzhůru a nic se nedělo. Kromě toho, že žije a je spokojenej:)Navíc si myslím, že pokud operace není akutní, tak čekají do 3let dítěte. Pokud vás ženou na operaci dřív, možná je to potřeba a otázka ohledně narkozy zbytečná…je to jen můj názor.
Určitě se nemusíš celkové anestézie u miminka obávat, lékař, který ji bude podávat je odborník na práci s dětmi, způsob provedení záleží na rozsahu operace a zvyklostech pracoviště. Jsem anesteziolog ![]()
A ještě možná-i doktor mi říkal, že co se týče rekonvalescence a bolesti jizvy atd-miminka to prý zvládají mnohem lépe než třeba 8mi leté dítě. Je fakt, že od bolesti Kuba nic nedostával, neplakal, a před tou operací se choval stejně jako bezprostředně po ní, takže si myslím, že to zvládal mnohem lépe než já:)
Taky bych se nebála, syn byl v 5 týdnech akutně operován s tříselnou kýlou…do nemocnice jsem se dostali okolo druhé, asi za půl hodiny si ho odvezli na sál a v sedm už ječel hlady
…celé to zvládl líp než já
, jizva se mu krásně zahojila a není skoro vidět ani žádné pooperační problémy neměl
Ahoj,
s celkovou anesteziou mame, bohuzial, bohate skusenosti uz od jej 4,5 mesiaca az doteraz (17m). Pred samotnou anesteziou dostane nejaky liek na ukludnenie (po nom je mala taka slabucka a vypada ako tesne pred zaspanim) a potom jej daju na pusinku masku, cez ktoru dycha a tam jej pustia plyn na uspanie. Chvilku sice bojuje, ale za par sekund je uspana. Po vysetreni sa z CA preberie zvycajne do pol hodiny (vacsinou ju zobudi nejake dieta, s ktorym sme na izbe
)
Na oddeleni sestricky pravidelne (po 15-tich min.) kontroluju vsetky jej fcie (tep, tlak, dychanie).
Myslim, ze deti su sikulky a zvladaju to. Pred CA nesmie min. 6 hodin jest a pit a po CA aspon 2 hodiny taktiez.
Příspěvek upraven 30.01.13 v 15:22
Syn podtoupil celkovou anestezii ve 14m, kdy mu sthovali varle do pytliku z briska. Slo o kratkou anestezii. Dostal premedikaci, po ktery byl vysmatej jak leco, na sal ho odvezli i s jeho dudlikem, deti si mohli sebou brat i oblibeneho plysaka atd
Kdyz ho privezli, tak to bylo horsi, nesmel jeste dve hodiny nic pit (predtim nesmel tusim 6h pit), takze mel samozrejme zizen, hodne brecel, udrzet ho nejak v klidu bylo hodne narocne, pak jsme mohli zacit s podavanim caje po lzickach, na zkrok sel v 9 a vecer teprve mohl jen mliko a jeste mensi porci, nez byl zvykly.
Cely den jsem ho prakticky pronosila po oddeleni, osleze teda muz privezl kocaek a vozila jsem ho, aby vubec usnul, jindy s usinanim nemel problem, ale ted byl fakt rozmrzely. Druhy den uz byl v pohode, nic ho nebolelo a mela jsem co delat, aby se tam uz neprizabil ![]()
Takze byc se pripravila na chovani, chovani a zase chovani a pokud ma dite rado kocarek, tk urcite vzit na oddeleni a poud jdete do nemocnice, ktera ma alespon nejaky areal, tak zebrat a zebrat, abys mohla jit vozit aspon kolem bloku, protoze cim vic se dite vyspi z te narkozy, tim je to pak lepsi, ja kdyz jsem ho konecne uspala, tak jsem vyhodila i doktora na vizitu, aby ho nevzbudil ![]()
edit: pokud je to mozne, doporucuju pokoj samostatne, nas tam i tak rusili zvuky z chodby, z vedlejsi mistnosti, ale predstava, ze jsme s dalsima dvema detma na pokoji, tak by me asi jeblo. Nemeli jsme vlastni socialku, protoze to nebyl nadstandard, jen pokoj pro sebe, stalo nas to 300 denne nelituju ani koruny
Příspěvek upraven 30.01.13 v 15:24
Moje dcera byla v půl roce na operaci z neprůchodnýma slznýma kanálkama v Ostravě, zákrok trval pár minut, uspaná byla celkově asi 20-30min. pak ji začli probírat.
Furt jsem se bála, pan Červenka mě uklidňoval, malá to všechno nakonec snášela líp jak já, první dva dny po zákroku byla taková unavená, víc plakala než normálně, že to bolelo, ale pak rychle zapomněla a má klid od trápení z očima.
Já si sebou do nemocnice brala náš kočár na který byla zvyklá, po zákroku se tam uklidnila a dokonce tam v noci spala, že ani na rukách ani v postýlce jen ve svém kočárku chtěla být, takže pokud ti to nenabídli, tak si vem sebou kočár, nám ho dovolili mít na pokoji a pohybovat se s ním podle potřeb na oddělení a den před zákrokem jsme mohli i ven na procházku.
Mela jsem na operaci syna v 5 tydnech a druheho v 9 tydnech,
narkozu zvladli oba v poradku, bez problemu, pak ani nemeli bolesti, jen byli spavi a klidni a neplakali
Malý měl narkózu přesně v 28 dnech, protože mu museli rozříznout vřed na zadku. Vše proběhlo v klidu, anestezioložka mi všechno vysvětlila (narozdíl od chirurgů, ti byli studení čumáci). Nesměl jíst 3 hodiny před zákrokem - to mi přímo říkala, že pokud je víc než 3 hodiny od kojení, tak je z jejího pohledu na lačno, že u kojenců se to bere takto. Na sále byl necelou hodinu, jak ho přivezli, hned mohl jíst, asi půl hodiny po probrání z narkózy. Pokud to musí být, asi bych se tolik nebála. Jasně, riziko je vždycky, ale někdy nelze jinak.
Já byla s malým na operaci tříselné kýly ve 3M. Jak píšou ostatní, malý to zvládal asi líp než já. V noci sem naposled nakojila, ráno sem si ho odvezla na sál, taky i s dudlíkem, kde si ho převzal doktor (a ještě se usmál, že za chvilku ho mám zpátky). Přivezli ho, ani nevim, za hodinu? měla sem pocit, že je to mnohem mnohem dýl. byl tak nějak omámený, celý den pak nesměl jíst, takže mu dávali výživu a i něco slabšího na bolest, ale on byl všeobecně spavej, takže defacto celý den prospal. Večer už dostal čaj a WHO, kojila jsem myslím v noci. Druhý den už byl jako vždycky…
Můj prcek byl v narkóze skoro pět hodin a zvládnul to skvěle, první noc na ARU sice trochu bejčil a volal mě, ale dostal léky na uklidnění a bylo to v pohodě, druhej den už byl na JIPce a k večeru už se probral, posadil se a bylo to ok. Už byl teda starší (18 měsíců) ale nic mu po tom nebylo. Určitě to zvlánete neboj
Dcera měla narkozu 2×, v 5 a 6 letech, zaznamenala jsem u ní pak zhoršenou paměť.
Děkuji za všechny příspěvky. Já jsem zakládala tuto diskuzi, ale bohužel z přezdívky kamarádky (omylem).
Nastupujeme do nemocnice v neděli… na revizi pupku.
Už nám dali nějaké papíry, co si vzít, ale je to psané tak všeobecně pro děti.
Mléko odsávám, tak nevím, zda si mám vzít mou odsávačku. Lahvičku?
Budu nastupovat v Ústecké nemocnici, byl tam někdo z vás? Je tam nadstandart? Na netu to nepíšou - pouze, že má oddělení 29 lůžek.
Chci tam mít i babičku, lze to? Jsem z toho celá špatná… a je mi jí strašně líto. Z narkózi bylo blbě i mě, natož tak malému miminku
![]()