Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@eMMari píše:
děti se už do OP nezapisují, taky tam dceru nemám, takže proto musí mít dítě buď svoji občanku nebo pas
ale zapisují (ale nemůžes s nimi tak vycestovat). nezapisují se už do pasu.
@eMMari píše:
děti se už do OP nezapisují, taky tam dceru nemám, takže proto musí mít dítě buď svoji občanku nebo pas
Zapisují se tam stále.
Jen pro cesty do zahraničí musejí i přesto mít vlastní pas. Přesto, že jsou zapsány v OP rodičů.
Bohunko, možná máš pravdu. Já prostě donesla co poručila.
Ještě mi napadá jetli to není kvůli prokázání státní příslušnosti, jakože oba rodiče naroení v ČR. ![]()
http://www.praha12.cz/…9219/p1=1932
Co nepůjde zapsat do OP od 1.1.2012?
Nepůjde zapsat manžel a děti.
@Alpaka píše:
Bohunko, možná máš pravdu. Já prostě donesla co poručila.
Ještě mi napadá jetli to není kvůli prokázání státní příslušnosti, jakože oba rodiče naroení v ČR.
Není. Jen jsi natrefila na úřednici, která je z nové situace zmatená jak májové kotě - z mé zkušenosti, je jich bohužel celkem dost i na pražském magistrátu.
Rodný list dítěte prokazuje, že jsi oprávněna za dítě podat žádost. Tvou totožnost prokáže občanský průkaz - nemáš-li ho, tedy TVŮJ rodný list či jiný podobný doklad.
Zda se rodiče narodili v ČR, není pro vydání pasu pro dítě podstatné, podstatná je státní příslušnost dítěte.
@eMMari píše:
http://www.praha12.cz/…9219/p1=1932Co nepůjde zapsat do OP od 1.1.2012?
tak to máš pravdu ![]()
@eMMari píše:
http://www.praha12.cz/…9219/p1=1932
Co nepůjde zapsat do OP od 1.1.2012?
Jelikož mám OP vydaný k 1.10.2011, tak mi tahle informace těsně unikla (děti i manžela zapsané mám) - samozřejmě se omlouvám za mystifikaci. ![]()
@BohunkaP píše:
Dělala jsem ho oběma dětem tento týden a nic takového jsem nepotřebovala!!!Stačí rodný list dítěte + OP rodiče.
Cena 100 Kč za jedno dítě.
Tak to se omlouvám, že by u nás zase úřednice zaspala? My ho dělali v listopadu pro nejmenší a minulý týden jsem žádali pro staršího a v obou případech ho po nás chtěli.
@BohunkaP píše:
To tedy nevím, proč (pokud jsi měla svou občanku, rodný list není potřeba)… viz toto z MV ČR.**K žádosti o vydání cestovního pasu obou typů je třeba předložit
* doklady prokazující údaje zapisované do cestovního pasu (jméno, příjmení, datum narození, rodné číslo, apod.), například občanský průkaz (u občanů, kteří nemají občanský průkaz, jiné doklady, např. rodný list nebo oddací list), doklad o státní občanství (doklad o státním občanství se vyžaduje při vydání prvního cestovního pasu občanovi, který nemá trvalý pobyt na území České republiky) * doklady prokazující oprávněnost k podání žádosti zákonným zástupcem za občana mladšího 15 let, například: rodný list nebo občanský průkaz rodiče, v němž je dítě mladší 15 let zapsáno * doklady prokazující oprávněnost k podání žádosti pěstounem, osobou, které byl občan mladší 15 let svěřen do výchovy, nebo ředitelem zařízení pro výkon ústavní výchovy, které pečuje o občana mladšího 15 let, tj. příslušné rozhodnutí soudu * doklady prokazující oprávněnost k podání žádosti zákonným zástupcem za občana, který byl zbaven způsobilosti k právním úkonům nebo jehož způsobilost k právním úkonům byla omezena, tj. příslušné rozhodnutí soudu * odůvodnění žádosti o vydání cestovního pasu, pokud občan již je držitelem platného cestovního pasu, a potřebuje další cestovní pas k cestám do zahraničí**
Ahoj, taky po me chtěli RL alespoň jednoho z rodičů. Ja teda malou nemám v OP,tak možna proto.
@Stune píše:
Ahoj, taky po me chtěli RL alespoň jednoho z rodičů. Ja teda malou nemám v OP,tak možna proto.
A ve SVÉM rodném listu ji máš? ![]()
Úřednice si špatně vykládají znění tohoto odstavce:
doklady prokazující oprávněnost k podání žádosti zákonným zástupcem za občana mladšího 15 let, například: rodný list nebo občanský průkaz rodiče, v němž je dítě mladší 15 let zapsáno
Za slovem „rodný list“ totiž v předpisu nejspíš vypadlo slovo „dítěte“, čímž vznikají všechny tyhle zmatky ..... protože vlastním rodným listem maminka nemůže prokázat, že je oprávněna jednat za své děti. Fakt, že je jejich matkou, vyplývá pouze a jedině z rodného listu DÍTĚTE.
Rodný list matky by mělo být nutné předložit jen v případě, že matka nemá občanský průkaz (tj. jako prokázání její vlastní totožnosti, ne jako důkaz jejího vztahu k dítěti).
Bohunko myslím, že máš pravdu - s tím špatným výkladem, ale je lepší raději vzít vše, protože vystát 2 hodiny řadu a pak zjistit, že kvůli RL rodičů to budu stát znova tak to raději vezmu dva papíry navíc:-).
Jinak RL rodičů chtějí v případě, že jeden z rodičů není české národnosti. Já jsem tedy ukazovala RL i doklad totožnosti a chtěli vidět, že manžel je čech. To jenom tak pro doplnění.
@market.s.87 píše:
@MUFICE fakt??? tak to by bylo super, vis to na 100%???
Synovi jsem dělala pas před měsícem, tak je to tak ![]()
Chci se zeptat, ty pasy musí musí mít všechny děti, i když necestují nebo jenom ty co cestují. Mám 5 M holčičiku, ale do zahraničí se nechystáme, tak nevím jestli ji ho musím nechat udělat. ![]()